Реклама / Ads
15| 8841 |06.04.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Журналист: България се движи към Орбанов сценарий, а Радев е възможният кандидат да олицетвори такъв режим

.
Журналистът Мария Спирова Източник: Сайт на БНР
"Русия. Генезисът на българската мафия и организирана престъпност са службите. България в момента се движи към Орбанов сценарий, а президентът Радев е възможният кандидат да олицетвори такъв режим. Това е дългата му игра още от първия мандат. За мен най-големият риск е електоралната деморализация."
 

Това мнение изрази пред БНР журналистът Мария Спирова, която живее в Лондон.

 

"За мен случилото се не беше необяснимо. Логиката му започна да се развива в началото на ротационната договорка. Беше ясно, че ГЕРБ не възнамеряват да играят честно, защото те са партия, която иска да успява. По тази причина голяма част от българското общество ги харесват. Техният успех обаче е обвързан с откровено шмекеруване. Всички договорки, които партия ГЕРБ исторически е правила с когото и да било от предишните си партньори, те винаги са били в шахматна игра, в която ГЕРБ не просто играе с царицата, а обръща дъската. Те не се интересуват от правилата, които някога са договаряни с тях. За ГЕРБ е от насъщно значение да не допуснат каквато и да било промяна в силовите структури. Ротацията бе взривена, за да не бъде премахнат Калин Стоянов от МВР и за да не се стигне до промени в съдебния закон. Вече толкова пъти ГЕРБ се връщат на власт, за да блокират развитието на законовите промени. Тази сага няма да свърши скоро и това, което се случи, щеше да се случи неизбежно", смята специалистът.





По думите й успехът на единствената властова ротация, която някога е успявала в България, е тази между ГЕРБ и ДПС. 

 

"ГЕРБ и ДПС не са спирали да управляват, независимо къде ги поставят изборите. Правителството на Главчев е правителство на ГЕРБ, да, което ще се погрижи за следващите избори, така че и следващото редовно избрано правителство да е на ГЕРБ с подкрепата на ДПС. Да, Калин Стоянов е човекът, който трябва да гарантира честни избори, които избори обаче са доведени от ГЕРБ до върха на възможния хаос, а той със сигурност едва ли ще обърне внимание на каквито и да е машинации."

 

Според нея за ГЕРБ е било важно ротацията да приключи, преди политиците от ПП-ДБ да блеснат като продуктивни и че са постигнали това, което са заложили като свои тези.





"Защото на ГЕРБ им стана ясно, че има потенциал някакви промени все пак да се случат. ГЕРБ трябваше да приключат легитимирането на ПП-ДБ като ефективно управляващи. ГЕРБ успяха в това. Според мен няма значение кой е министър на правосъдието, тъй като консенсусът, който трябваше да доведе по промени в Закона за съдебната власт, никога повече няма да се състои в НС. Заради липсата на доверие, каквито и да са резултатите на следващите избори, шансът ППДБ отново да се съгласят на някакви плаващи коалиции или други съглашения с ГЕРБ", изтъкна журналистът.

 

Спирова свързва ГЕРБ с развитите мафиотски структури, в които арогантността е фундаментална за комуникацията. 

 

"Всеки път, когато имаме допускане на чудовищен полицейски произвол върху гражданите, какъвто е случаят, да речем, с г-н Стоянов, а и неговите предшественици, тази партия (ГЕРБ) не пожела да поеме отговорността за действията на своите силови министри. Не бива да забравяме, че ГЕРБ още в зачатието си е силова структура. С арогантността си ГЕРБ казват – ние не оставяме наши хора да изгорят. Ако си лоялен и си продал душата си на ГЕРБ и когато Борисов ти каже полицаите ти да пребият определени граждани, и твоите хора го изпълнят с цялата мощ на държавата, ГЕРБ после ти казват, че си недосегаем, защото си изпълнил поръчката. Небето да падне, но ти ще бъдеш защитен и това ще бъде демонстрирано и комуникирано не просто на съперниците на ГЕРБ, но и на цялата общественост. Вследствие на това едната част от обществеността се шокира, изпада в морална травма и се деморализира", каза още тя.





"За мен беше държавническа постъпката на ПП-ДБ и компромиса им, въпреки че беше ясно, че ще ги посекат с нож в гърба. Оттук нататък радикализацията в посланията и действията се налага от само себе си. Важно е какъв ще е резултатът им на изборите. Това, което ДПС и ГЕРБ нямат, е каквато и да е концепция какво да правят с младите хора в България и политически неосъзнатото поколение. Крайно време е ПП-ДБ да снесат такава концепция и да я отчуват бързо, така че да закукурига и да донесе обрат", поясни Спирова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3965 |05.04.2024 Поли Паунова пита? Ако имаме съмнение, че и.д. главен прокурор върши престъпление, не трябва ли да бъде отстранен? . 14| 4126 |04.04.2024 Аламанов: Защo хората гласуват за фашизираните елементи от пропутинските партии? Защото са жертви . 0| 3827 |03.04.2024 Джавет, който беше пребит от групировки пред ФрогНюз: В България бежанците, които са истински престъпници се закрилят . 11| 5961 |03.04.2024 Стефан Гамизов: Борисов побягна пред вятъра, за да се спаси за Турски Поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads