Реклама / Ads
6| 7127 |19.07.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Калимера, Корфу! Изумруден рай, сини лагуни и градини на Боговете....

.
Корфу
Красива и богата земя, изомруден остров с тучни зелени хълмове, извисяващите се планини, ясно синьо море, чист бял пясък, безкрайни маслинови насаждения и пъстри диви цветя. И аз това видях. Но така описва Корфу Омир в Седма песен на ”Одисея”. Известен е и като Kerkyra . Носи името си на една от нимфите, дъщеря на гръцкия речен бог Aesopos. Легендата разказва, че богът на морето Посейдон се влюбил в нимфата Korkira, отвлякал я и след това я довел на острова, което дава и името Kerkyra.
 


.
Миниатюрният рай е труден за описание: Ето само няколко щрихи и картини от йонийския бряг на Корфу, като за разхлада: Една стара продънена лодка стои безпомощна на брега обърната като морска костенурка по гръб; На хоризонта се мяркат няколко красиви кораба като рисунка с тънък писец; Недалеч от брега момче и момиче гребат малка лодка и размахват весла за поздрав; В  плажния бар  две красиви светлооки полякини след третата "Текила сънрайс" искрят с очи като невестулки; Млада африканка с татуирана лява ръка се е излегнала като богиня на края на басейна; Точно в 9.00 всяка сутрин щурци засвирват своето сиртаки от огромните черни борове до морето; Рускиня с пищно деколте е пълен контраст на излегналата се на метри от нея мюсюлманка с черни мокри шалвари;


.

Русока без забележки, чехкиня или словенка, минава покрай чадърите и не само ароматът и събира мъжките погледи. Възпълничка дама с яркорозов бански, немилостив към фигурата й, набива сандвич с маслини. Сюрия деца гонят аниматора-банан по пързалката;  Девойки с шарени полички жарят зумба и басейните завират от танцуващи летовници; Чаровна филипинка се кефи с кафе експресо на водно колело; Французойка на зряла възраст, с изрязан банки, се върти като пеперуда  около лампа край загорял гръцки спасител. Летния хит " Allez, ola ole" на Jessi Mdtador струи от брега на морето, басейните, сцените и лицата на летовниците. От време на време се дочува  музиката от "Зорба гъркът", напомняща за Микис Теодоракис и Антъни Куин.

 

Морски картини - пълни със символи и емоции като във византийски икони. В южната част на Корфу сме. Хора от различни краища на света за няколко дни почувстваха радостта от живота с дъх на узо и  плисък на море.


Оттук са преминали и оставили следа Одисей, Омир, Цицерон, Нерон и Наполеон, баварската принциса Елизабет, кайзер Вилхелм II, Казанова....

 

Старият град  „ Корфу Таун „ е най големият средновековен комплекс в Гърция с византийски църкви, венециански стълби и множество фонтани-невероятен микс от множество култури, нации и истории. Неоклосическият дворец "Свети Георги и Михаил" някога е бил използван за резиденция от гръцкото кралско семейство, а сега е Азиатски музей.


.

Най известната сграда в града е "Линстон", построена в стила на френската улица "Риволи" със сводове най-отдолу над кафенетата и магазинчетата. Цените на апартаментите в нея са баснословни. Точно пред входа на емблемата на Керкира - старата крепост, строена от венецианците,  стои на пост статуята на ген. Шулембург, защитника на града.


.

Като бяла лястовица пред Мишия остров блести църквата на "Богородица Влахерна" от 17 век. Самият остров Понтиноконоси казват, бил вкамененият кораб на Одисей от гнева на бог Посейдон, връщайки се от Троя.

 

От централния площад "Спианада" стигаме до храма "Св. Спиридон". Това е народната митрополия на Керкира, а светията е почитан като Бог. Всеки втори в Корфу се казва Спиридон, Спирос или Спиритула. Всеки може да се поклони пред костите му. Недалеч са храмовете "Св. Йоан" и "Пресвета Богородица". Общо дузина са в столицата.

 

Черешката на тортата на острова е дворецът "Ахилеон", построен от автро-унгарската империатрица, жена на император Франц-Йосиф Втори, Елизабет, по-известна като Сиси. Централна фигура тук е скулпутурата на умиращия Ахил с отровна стрела в петата. Дворецът е бил притежание по-късно и на кайзер Вилхелм Втори. В другия дворец на острова "Мон  Репо" пък е роден съпругът та английската кралица Елизабет Втора - Единбургският херцог принц Филип.


.

За цените, чистотата и приветливостта на корфиянците няма какво да говорим. Всичко е по-евтино - от пиците и водата в аерогарите до рибата и гиросите по курортите. Мръсотията е непозната в почивните комплекси. Усмивката е по лицата и на чистачките, и на сервитьорите, и на аниматорите. На всички от персонала. Но хайде да не си разваляме настроението с въпроса: "Защо намаляват туристите по българското Черноморие?" Не е само заради войната в Украйна. Отговорът е ясен. Даже и "Бяла роза", поздрав на гръцки капитан към българите на корабчето за екскурзии, звучи в Ѝонийско море по надеждно.


.
Наздраве за Южно Корфу с едно Зорбатини - коктейл от узо, водка и лед...


В Средните векове пирати - сарацини влезли в залива на извънземната по красота с тритеси ръкава Поликастрица, за да разграбят манастира . Игуменът се помолил на Богородица с кандило в ръка на каменистия бряг и чудото станало - пиратският кораб се превърнал в скала. Днес хората идват в Корфу с добро и си тръгват с добро. В манастира получават благословия.


Боингът каца в София и от изомруда на Йонийско море се потапяме в политическата и всякаква друга сатира в България. С'est la vie! А в ушите ни още ден звучи възкръсналият летен хит " Allez, ola ole" от брега на южния Корфу.


Калин Неврокопски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5308 |18.07.2023 В 21 век и в жегата български села са без вода от дни . 13| 9560 |17.07.2023 Илиян Василев: ГЕРБ ще играят с ”десен” човек, от тези, които знаят кое е ”дясно” и кое ”синьо” . 8| 10382 |16.07.2023 #HUBAVOE! Нищо не разбирате, кофите придават естетика . 13| 10499 |15.07.2023 Камен Донев за раздялата с Народния театър: Директорът ме попита ”Кой си ти?” Аз съм човек, който за едната чест живее и се бори докрай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads