Реклама / Ads
6| 6341 |24.10.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Симеон Дянков: Спецов е героят, който трябва да събере 2 млрд. от "Лукойл. Но шансът е нулев

.
Симеон Дянков
Румен Спецов е липсващият герой във всичко, явно не го пускат да говори, за да даде данните. Това заяви пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков във връзка с казуса с "Лукойл".По негови думи на шефа на НАП трябва да бъдат зададени два въпроса - колко дължи "Лукойл" на хазната и колко е задържаното и неизплатено ДДС на фирмите.
 

Нулев е шансът “Лукойл” да платят 1,5 млрд. на държавата под формата на данъци и вноски, това заяви по bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Той обясни, че това е невъзможно в края на годината, защото компанията трябва да признае, че е объркала данъчната си декларация. Дянков заяви, че НАП трябва да се държи отговорна за това, че има грешка в тази декларация, защото те са я проверявали.


Дянков коментира, че “Лукойл” е компания, която има силно влияния в поредица от правителствата, включително и в това, в което той е бил финансов министър. “Както и в следващото, така и в по-следващото”, допълни той, намеквайки, че влиянието е на най-високо ниво в ГЕРБ. Въпреки настоятелните въпроси на Мария Цънцарова, Дянков не посочи име, което да е пряко свързано с рафинерията.


По думите му е много срамно политиците на най-високо ниво да се пазарят с една компания, било то и голяма.


Според Симеон Дянков сумата, която “Лукойл” дължи на бюджета е не 1,5, а по-скоро над 2 млрд. Той обаче подчерта, че те най-вероятно няма да бъдат платени, защото и в това правителство компанията има много силно влияние.


Според Дянков е много срамно политиците на най-високо ниво да се пазарят с една компания, било то и голяма.


"Ще има данъци, няма да има данъци. Тази компания продължава да има някаква преференция и не си дава данъците. Сумата, която "Лукойл Нефтохим" дължи на държавата от корпоративен данък, е 2 150 000 000 лева. Пак се губи 1 милиард лева дори от обещанията, които са 500 млн. и 1 млрд. Уж са се разбрали и са се пазарили пак с компанията, а над половин милиард липсва", изрази недоумение той. Това бил следващият въпрос към правителството.


Дянков посочи, че от началото на годината "Лукойл Нефтохим" е дала на хазната едва около 40 млн. лв.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 20306 |21.10.2023 Яна Троянова: Русия е като изнасилена жена, пиянството е повсеместно, а Путин е крадец . 31| 10458 |19.10.2023 Евгений Кънев: До ден днешен руснаците се брандират като победители на фашизма, с който другаруваха. Толкова за срещата на Путин и Си . 1| 5968 |17.10.2023 Радослав Бимбалов: Спрете да наричате събитията в Израел и Украйна ”конфликт”, неуважаеми лъжеприказчици . 8| 14148 |16.10.2023 Миглена Пенева пред ФрогНюз: Тихомълком дадоха хижа “Христо Смирненски” на фирма, свързана с председателя на БТС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads