Реклама / Ads
9| 7711 |19.07.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Владимир Буковски: Моите поздрави на Едвин Сугарев и на всички българи

.
Владимир Буковски
Владимир Буковски поздравявя Едвин Сугарев и всички българи, които се борят срещу остатъците от комунизма.
 


Днес, в телефонен разговор с Даниела Горчева известният борец срещу съветския комунистически режим Владимир Буковски*, сам той обявявал гладна стачка като политически затворник, се поинтересувал от състоянието на Едвин Сугарев и е споделил, че е бил разтревожен от гладната стачка, защото това е опасно за човек, болен от диабет.

Даниела Горчева разказа за това на своята стена във Фейсбук:


– Един диабетик не бива да гладува, това е опасно – заяви Буковски, който е  неврофизиолог. – Знам, че трудно бихме могли да го разубедим и съм доволен, че лекарите са прекратили гладната стачка на колегата Сугарев. Искам да го поздравя и се надявам, че няма да има сериозни последствия за здравето му. Предайте моите поздрави на Едвин Сугарев и на всички българи, които протестират вече 36 дни.

 

 

*Владимир Буковски е роден през 1942 в Москва. За първи път е арестуван като студент през 1963 за разпространение на антисъветска литература и изпратен за две години в Ленинградската „спецпсихболница”. Няколко месеца след освобождението си е арестуван за организирането на демонстрация в защита на дисидентите Синявски и Даниел и отново изпратен за 6 месеца в „психушка”.

През 1967 е арестуван и осъден на три години лагер за организирането на демонстрация в защита на арестувани дисиденти. След освобождаването си през 1970 Буковски разпространява на Запад информация за използването на съветската психиатрия за политически репресии, като прилага съдебно -психиатричните експертизи на известни дисиденти. Арестуван е през 1971 и осъден на две години затвор плюс 5 години лагер с последващи 5 години интерниране.

Преди ареста една статия в официоза „Правда” го нарича злостен хулиган, който извършва антисъветска дейност и го прави известен в Съветския съюз. Изтърпява присъдата си в затвор, след това в пермските политически лагери, където организира протестни акции срещу администрацията и е върнат в затвора.

Международната кампания за неговото освобождаване набира сила и през 1976 с белезници е заведен в Швейцария и разменен с чилийския комунист Луис Корвалан.

Буковски завършва неврофизиология в Кеймбридж. Един от организаторите на бойкота на московската олимпиада през 1980. Организира протести срещу съветското нахлуване в Афганистан и полага много усилия за освобождаването на пленени от муджахидините съветски войници. През 1992, поканен от руските власти като експерт на Конституционния съд в делото срещу КПСС, Владимир Буковски получава достъп до секретни документи от архива на ЦК на КПСС, някои от които успява да сканира и по-късно публикува.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 19656 |17.07.2013 Какво чакаш? Мамка ти...* . 5| 6363 |16.07.2013 Отворено писмо срещу непрозрачния избор на шеф на ДАНС . 3| 6283 |11.07.2013 Последно сбогом с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил . 4| 13699 |12.07.2013 Полковник Боян Ставрев: Никога не бихме търгували с гвардейски ценности, кощунство е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads