Вторник, 19 Февруари 2019, 02:55
Frognews
80| 14464 |20.07.2011

8 млн. лв. годишно прибира екосдружение

.
Тома Велев
„Зелени Балкани” взимат парите за мониторинг върху зоните от „Натура 2000”
8 милиона лева влизат в джобовете на управата на частното екологичното сдружение „Зелени Балкани” всяка година.
Парите са само част от средствата, които управата на организацията получава по различни програми, за да „следи” за спазването на европейските директиви за опазване на природата, пише в журналистическо разследване на в. "Република".

Фамилен бизнес

Начело на „Зелени Балкани” е Тома Белев, който е и директор на Природен парк „Витоша”. В организацията са и жена му Весела Кавръкова, която у нас е представител на световната зелена структура WWF, синът на вицепрезидента Ангел Марин – Симеон Марин, Андрей Ковачев и съпругата му Катерина Раковска и Петков Ковачев.
Тесният кръг има участие в около 50 екологични структури, които са свързани в мрежа, покриваща територията на страната.
Връзката им в Министерството на околната среда и водите е Андрей Ковачев, който е член на Висшия екологичен експертен съвет към ведомството.

Схемата

Схемата на екологичния рекет, който упражняват Тома Белев и приближените му, започва през 1999 г., по време на правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов. Тогава Белев е назначен за директор на Природен парк „Витоша”.

Планината е гордостта на София

През годините „зеленият октопод”, оглавяван от еколога, набира сила, за да постигне най-големия си пробив – закачането към „Натура 2000”, като обратно на всякакви наредби и евродирективи, контролът над зоната е възложен на частното сдружение „Зелени Балкани”.
Вместо българските власти да поканят за тази дейност БАН или експерти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, необяснимо задачата се дава на организацията, оглавявана от Тома Белев.
По време на предишното правителство веднага е осигурено финансиране за милиони лева, а един човек от кръга „Белев” – Симеон Марин, син на вицепрезидента, си обзавежда кабинет в сградата на МОСВ, в който се нанася.
Освен осемте милиона лева годишно „Зелени Балкани” получават и средства за други дейности - разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби и други животински видове. Въпреки че средствата „се използват” за запазване на биоразнообразието у нас, до днес няма проверка за това как се харчат средствата.

Безстопанственост

Докато Тома Белев и сдружението му „Зелени Балкани” се занимават да усвояват пари от мониторинга над „Натура 2000”, повереният на еколога Природен парк „Витоша” тъне в разруха, показа проверка на РЕПУБЛИКА, направена преди няколко дни.
На 9 юли на Боянския водопад загина човек, като от Планинската спасителна служба веднага направиха предписание високото място да се обезопаси.
Според източници на вестника от БЧК на администрацията на Белев през годините са отправяни предупреждения за състоянието на парка. Обръщано е и внимание, че на водопада няма парапет, въпреки че отдолу зее дълбока пропаст.
Според Белев е ясно, че мястото е опасно, и туристите се изкачват, като знаят, че поемат риск.

Проверка

Проверка образува Инспекторатът към Министерството на земеделието след трагичния инцидент на 9 юли.
От ведомството съобщиха пред РЕПУБЛИКА, че повод за ревизията са много сигнали, които са постъпили при тях. От МЗХ освен за безстопанствеността на парка ще проверяват и как се харчат парите, отпускани на управата на Природен парк „Витоша”.
Оставката на Тома Белев беше поискана от редица екологични сдружения още след трагедията, станала на Боянския водопад, пише още "Република".

ГОСПОДАРЯТ НА ВИТОША

„Зелени Балкани” на Тома Белев - октоподът на екологичната мафия


Иван Димитров

През 1999 година по време на правителството на СДС с ходатайстването на русенската депутатка Свободка Стефанова за директор на Природен парк „Витоша” е назначен роденит в Кърджали Тома Белев. Той е виден „еколог”, председател на частното екологично сдружение „Зелени Балкани”, впоследствие става председател и на „Асоциация на парковете в България”, член на партия „Зелените” и неин кандидат за евродепутат и активист на коалиция „За да остане природа в България”. В последното членове и участници са съпругата му Весела Кавръкова, представител на WWF за България, съратниците му Симеон Марин, син на вицепрезидента Ангел Марин, Андрей Ковачев, председател на сдружение „За земята” и бивш съпредседател на партия „Зелените”, неговата съпруга Катерина Раковска от WWF и Петко Ковачев от партия „Зелените” и член на коалиция „За да остане природа в България”.

Тази роднинска компания се представя за лицето на екологичната общност в България.

Дейността им чрез създадените над 50 сдружения и фондации покрива територията на цялата страна, а с участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към Министерството на околната среда и водите пряко оказват натиск и влияят върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни, или публични.
Но големият им удар е „Натура 2000”. Европейската екологична мрежа е създадена, за да съхрани биоразнообразието на Европа. Научните институти към всяка една държава - членка на Европейския съюз, изработват цялостни правила и норми за съхранението и управлението на природата. Впоследствие те са приети от съответните правителства и официализирани в защитени зони по “Натура 2000”. За Австрия са 9%, за Германия – 8%, за Франция – 9%, за Полша – 14%, и т.н.

В България против всякакви правила и европейски директиви този процес е възложен на частното екосдружение „Зелени Балкани” с председател Тома Белев.

За целта чрез Министерството на околната среда и водите са осигурени 3 млн. евро финансиране от датското правителство и са заделени 3 млн. лева от ПУУДОС за предприятия към същото министерство. Не са поканени да участват нито Българската академия на науките, нито Софийският университет „Св. Климент Охридски” или други специализирани институции или държавни органи. Това се случва по време на предишното правителство. Стига се дотам, че вицепрезидентският син Симеон Марин има кабинет на третия етаж на Министерството на околната среда и водите. С това сериозно финансиране се развихря истинска вакханалия по заснемане и регистриране на зоните за „Натура”. Включени са съвсем целенасочено всички подходящи територии за развитие на летен и зимен туризъм, създаване на ветрогенераторни и соларни паркове и места за изграждане на индустриални мощности. Обхватът на тези зони достига 35% от територията на страната - най-голям показател за Европейския съюз. Целта е тотален контрол върху всички инвестиционни намерения и същевременно усвояване на още средства, защото годишно 8 млн. лева са определени за мониторинг върху зоните за „Натура”. Тези пари отново се получават от „Зелени Балкани”. И това е една съвсем малка част от дейността на зеления октопод. Да не говорим за милионите, получени за определяне на влажни зони край Дунав и покупка на земи край морето в района на Шабла. Или пък за разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби и други животински видове. Досега никой не е извършвал проверка как са харчени тези пари и тяхната целесъобразност.
Планината Витоша е съществена част от проекта за усвояване на средства. Разбира се, тук Белев е вече в качеството на директор на Природен парк „Витоша”. Държавната длъжност му дава възможност безпрепятствено да получава информация от Министерството на земеделието и храните, към което е паркът, и от Министерството на околната среда и водите за всички вътрешни и международни програми в областта на биоразнообразието. За последните три години освен бюджетът, който е по 200 хил. лв. годишно, са получени безвъзмездни средства от бившeто Министерство на държавната администрация в размер на 578 хил. лв. Те са за повишаване на административния капацитет на парковете. Отчетени са като срещи, събития, семинари, доклади, командировки.От 2010-а се усвояват 2 млн. лв., получени от Министерството на околната среда и водите за запазване на биоразнообразието на Витоша и изграждане на екопътеки, заслони и друга туристическа инфраструктура. Още 1 290 000 лв. са отпуснати от същото министерство за подобни дейности.

Витоша все още е любимо място за мнозина.

Тези огромни суми въобще не кореспондират с трагичното състояние на природния парк. Обичайната гледка е занемарени пътеки, липса на указателни табели, никакви тоалетни, да не говорим за кошчета за боклук. Резултат от безхаберието на Белев и тези, които го подкрепят, са петима загинали, при това на едно и също място – Боянския водопад. Има и над 60 ранени на същото място. Мрачната статистика продължава и с ежегодните по 160 инцидента в ски зоните. Тези сведения са от спасителната служба към Българския червен кръст.

Дейността по съсипията на Витоша не свършва с това.

Десетки са незаконните обекти и лифтове, изградени с разрешението на директора на природния парк. Въпреки че вече има издадени заповеди за премахване на някои от тях от дирекция „Контрол по строителството” към Столична община, Белев не изпълнява разпорежданията на съда и прави всичко възможно това да не се случи.
Изброените дотук факти са известни на ръководството на Министерството на земеделието и храните и лично на министър Мирослав Найденов, но въпреки десетките сигнали и информации в медиите той не взима мерки и продължава упорито да държи Белев за директор на Природен парк „Витоша”. Но оттук-нататък за всяко едно нещастие или инцидент отговорен ще бъде лично министър Найденов.
Вече две години е искано уволнението на Тома Белев като директор на парк „Витоша” заради грубо нарушаване на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Но той използва целия си арсенал от неправителствени организации, които ръководи, за да притиска и заплашва правителството. Целта е само една – да изтъргува оставането си на държавен пост, за да може да крои бизнес планове как да източи държавата, за да управлява НАТУРА 2000 чрез своя неправителствен сектор. Истината е тъжна и тя говори за опасно срастване на неправителствения сектор с държавата. Защото Тома Белев и подчинени отдавна изневериха на принципите на световната зелената гражданската кауза - да не се приема финансиране от правителствени източници, тъй като протестите им са точно срещу действия на официалните институции и да не се смесва екологията с политиката.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Опасно мълчание на НСО за смъртта на Емил Кюлев 36| 24585 |17.07.2011 . Висш полицай помагал на „бандата на Оушън” 7| 10924 |15.07.2011 . Собственикът на „Кремиковци” изчезна 45| 17379 |12.07.2011 . Смут в редиците на „Октопода” преди делото 32| 9081 |10.07.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах