Реклама / Ads
7| 17643 |08.01.2010 ЪNDERGROUND

Боби „сготвен” преди 13-ата присъда за измама?

.
Героят на седмицата
15 топ адвокати бранели 6 г. честта на радиоводещия само по едно дело пред Темида. Част от парите на завлечените участници в "Игрите на щастието" взимали шефовете на радио ”Спорт”, те отричат? Убитият искал последно, отзоваване на съдия, който предрешавал изхода от съдебното производство
 

От днес показно убитият в центъра на София Боби Цанков е трябвало да започне да изчиства дълговете си към ужилени граждани от радио игрите му на 5 – 6 транша. Това разкриха за Frognews.bg близки на убития. Договорката била направена след последното съдебно заседание на 16 декември м. г. между адвоката на измамника и защитата на изгорелите мераклии за печалби.

Цанков сам направил план за връщане на парите, които са в размер на 136 680 лв. и 62 ст. Във фаталния ден на убийството му трябвало да го съгласува със защитата си. Към този момент 29 пострадали са в схемата за погасяване на дългове. Другите 14 са успели или да си върнат парите, или са се отказали от делото.

До 28 януари, за когато е насрочено следващото заседание по делото в Софийски районен съд, радио водещият трябвало да се разплати със всички завлечени и да постигне споразумение с прокуратурата. Това бил единственият му шанс да отърве ефективна присъда, до 10 години лишаване от свобода и конфискация на част от имуществото му, твърдят запознати. Според тях Цанков щял да осигури парите от продажбите на книгата си и медийни изяви.

„Поне на думи този път беше обещал да върне парите. За почти 6 години, от както се води делото многократно е правил такива обещания, но сега наистина нещата бяха опрели до кокал. Нямаше време и място повече да размотава съда и заседанията. Януари се очакваше произнасяне на присъда и в негова полза беше да е изчистил към този момент дълговете, натрупани с измами”. Това заяви по телефона Пламен Бонев от Пловдив, който е един от адвокатите на ужилените от Цанков. Неговите довереници претендират за най-голямата сума - над 36 хил. лева, но след убийството вече били наясно, че нямат шанс да си върнат и стотинка, коментира адвокат Бонев.

За многобройните измами Боби Цанков има 12 влезли в сила условни присъди, съобщи Александър Налбантов, председател на Софийска районна прокуратура. Но на този етап само едно дело е в съдебна фаза, а друго за неуредени авторски права е върнато на прокуратурата за доразследване, обясниха магистрати.


Водят Цанков в съда, при едно от многобройните му дела
Снимка: "Сега"


Най- епичната му съдебна сага започва през 2004 г. в Софийски районен съд, като до сега са проведени 45 заседания, а Цанков е сменил почти рекордните 15 адвокати. Първа защитата му поема небезизвестната Рени Цанова, но след петото заседание Цанков я отзовава.

След нея се изреждат топ адвокатите Марияна Тодорова, Николай Беров, Павел Чернев, Ивайло Найденов, Станислава Димитрова и др. В края на миналата година последен да оправи бакиите му се захваща Хаджииван Дончев, до чийто офис стана зловещия разстрел на Цанков.

Запознати с проточилия се процес са категорични, че убитият се опитвал целенасочено да шиканира през годините производството, тоест да го бави и протака, чрез непрестанен отвод на адвокати, представяне на болнични, припадане в залата, неявяване на свидетели и други процедурни хватки.

„Въпреки желанието делото да приключи бързо, съдия Андрей Ангелов нямаше какво да направи. Такова протакане на процес не съм виждал в практиката си, но Цанков успя да го постигне. Разкарваше хора от цялата страна до София, но не му пукаше, винаги измисляше причини за ново и ново отлагане”, твърди адвокат Бонев.

Обвинението срещу Боби Цанков е по чл. 211 и във връзка с чл. 209 от НК за измами в особено голям размер, осъществени през периода 2001 – 2003 г. в радио „Спорт”. В предаванията „Шоуто на Боби Цанков” е „Трафик тайм” радиоводещият е раздавал големи печалби. Условието било, преди да получат паричната награда в целия размер, печелившите да преведат на Цанков близо половината от сумата, която по-късно ще им бъде върната с допълнението към печалбата. Други балъци пък са получавали обещания за безплатни реклами на бизнеса си, билбордове из София, стикери по градския транспорт. На съдебните заседания обаче Цанков нееднократно обяснява, че е взел парите, но ги е дал на други хора. Така в кръга на замесените попадат и имената на журналиста Радослав Янкулов и бизнесмена Манол Велев. И двамата са имали отношение към собствеността и управлението на радиото. Ужилени от Цанков даже са им се оплаквали за измамите, които стават в тяхната медия.

„Обясненията и на Велев и на Янкулов обаче са били, че нямат отношение към действията на Цанков и не могат да го контролират, защото той работел към тях с договор за външна продукция”, казва адвокат Бонев. Според него обаче това оправдание е фиктивно, защото в договора с Цанков фигурирал текст, който посочвал, че ръководството на радиото упражнява контрол върху дейността му. „Просто са си измили ръцете, даже Янкулов е разпитван като свидетел, но се измъкна”
, спомня си адвокатът на ужилените от радио „Спорт”.

„Радиото нямаше никакво отношение към измамите. Предаванията на Цанков бяха външна продукция към нас с точно определени клаузи. Когато получих оплаквания, че завлича хора, аз го уволних почти мигновено. Два или три пъти съм викан в съда като свидетел, обяснявал съм, показвал съм, и хората казаха: „Довиждане, вие сте свободен”, заяви за Frognews.bg набърканият в измамите Радослав Янкулов.

Той е категоричен, че радиото не е получавало никакви пари от Боби Цанков, а Манол Велев е нямал отношение към програмната схема и случващото се в програмата на медията. Янкулов акцентува, че днес се говори само за действията на Цанков, но никой не коментира алчността и лековерието на завлечените, които са му били реално съучастници, защото са се съгласили чрез измама да спечелят пари.

Въпреки, че шефовете на радио „Спорт” са се опитали да се дистанцират от скандалния си подчинен, месец преди да бъде застигнат от смъртоносните куршуми радиоводещият е декларирал официално намеренията си в новата си книга „Пряка линия с подземния свят” да разкрие „стряскащи подробности за връзките си с Манол Велев и съпругата му Весела Лечева”. Бившият шеф на ДАМС заяви в деня на разстрела на Цанков, че е на ски и убийството не я интересува.


Минути след един от неуспешните атентати
Снимка: "24 часа"


Любопитна подробност от съдебната сага на Цанков ще остане и явният му конфликт със съдия Андрей Ангелов, който вече раздава справедливост в Софийски градски съд. Близки на убития твърдят, че магистратът не криел негативното си отношение към подсъдимия и със сигурност щял да му лепне максималния размер присъда. Преди време съдията увеличил паричната гаранция на Цанков от 15 000 на 30 000 лв. и конфискувал в полза на държавата 15-те хиляди лева. Решението му обаче бе отменено от СГС като неправомерно.

В края на октомври пък Боби Цанков е поискал официално от Софийски районен съд съдия Ангелов да бъде отстранен от делото. Мотивите му са заради публикувани изявления на магистрата по жълти вестници и сайтове. В тях обяснявал, че ще смачка Цанков и че предварително е решил как ще приключи делото. Освен това покойният вече Цанков изтъква, че същият съдия вече е бил член и на съдебния състав, одобрил споразумение между него и измамен.

Запознати с това епично дело обаче са категорични, че една от най-нереалните версии е, че хора от завлечените с пари стоят зад наглия разстрел във вторник. По-вероятният мотив е, че Цанков е можел да се превърне в неудобен свидетел и затова е поръчан и „сготвен”, след три неуспешни опита. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7115 |07.01.2010 Еврозаплати, а не евроцигари! . 28| 13299 |30.12.2009 Трудна година за България . 21| 12901 |25.12.2009 Коледа и мисълта на древните . 8| 14163 |23.12.2009 Краят на Чаушеску-начало на демокрацията в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads