Реклама / Ads
13| 6309 |04.06.2009 ЪNDERGROUND

Чрез упорство към прогрес

.
ВАС отхвърли жалбата на Пламен Юруков срещу регистрацията на Синята коалиция в ЦИК за парламентарните избори. Решението е окончателно и не подлежи на оспорване.
 
При предишното подобно решение ВАС установи и общоизвестния иначе факт, че Юруков не е лидер на СДС – при това от ноември миналата година. Още с това решение би трябвало да да бъдат преустановени като безнадеждни опитите на бившия лидер и бившия главен секретар да пробутат в ЦИК своето СДС-менте, да блокират Синята коалиция и да прахосат гласовете на поне част от нейните избиратели.

Би трябвало, защото с пропадането на версията за формалното лидерство на Юруков, осигурена услужливо от СГС, отпада и привидния мотив за предателските им действия. Би трябвало, защото „грижата” за това как СДС ще се представи на изборите се оказа поредния балон от лъжливи и лицемерни аргументи. Двамата например твърдяха, че Синята коалиция няма да вкара нито един депутат в европарламента и няма да премине изборната бариера на парламентарните избори. Според последните социологически проучвания обаче – въпреки стреса, на който бяха подложени сините избиратели именно благодарения на усилията на Юруков и Радонов, Синята коалиция има рейтинг 8,4% и е една от петте партии, които ще преминат бариерата на евровота – няма да я преминат тъкмо онези „други по-надеждни партньори”, с които тези двамата препоръчваха да се коалира СДС – като РЗС, „Напред” и „Лидер” например.

Би трябвало, но не би. Не стана. Изглежда има хора, готови да упорстват въпреки всичко и въпреки всички – глухи за каквито и да било морални основания – и хипопотамски нечувствствителни дори към унижението, на което ги подлага собственото им упорство. Защото да продължаваш да упорстваш след всичко случило се – включително и след двекратните решения на най-висшата съдебна инстанция, компетентна по застъпвания от теб казус, трябва или да си пълен идиот – или да си поел ангажименти, от които няма как да се отметнеш – и си принуден да продължаваш въпреки смехотворния характер на усилията ти.

В случая второто ми се струва по-вероятно. От което обаче не следва, че налудната страст към обжалване на Юруков е напълно безобидна. Би била – но в една нормална държава, а ние, както е известно, не сме такава. Проблемът е, че и за господарите на Юруков играта е на живот и смърт – поради което те са готови да престъпят всякакви граници и да погазят всякакви закони.

При това положение водопада от жалби, произвеждан от Юруков и Радонов, може и влезе в употреба – ако не на национално, то поне на регионално ниво. Проф. Михаил Константинов вече предупреди за подобна перспектива: ако бъдат обжалвани решенията на Районните избирателни комисии, те не подлежат на съдебен контрол, а само на контрол от страна на ЦИК. А как решава ЦИК вече видяхме – при абсурдния отказ да бде регистрирана синята коалиция.

Тъй че стои отворен въпросът какво ще стане, ако в някоя Районна избирателна комисия съответното мнозинство от представители на управляващите се позове на поредната Юрукова жалба – и на нейно основание откаже да регистрира изборната листа на Снята коалиция. В чисто сюрреалистичен план би могло да се окаже, че българските демократи са допуснати до изборите, но не им е позволено да имат кандидати. Едно решение на въпроса в стил Путин – но, както по всичко личи, в България вече и това е възможно.

И може би това е и реалният мотив за идиотското упорство на Пламен Юруков в усилията му да затрие партията, на която съвсем доскоро беше председател. Че смята да продължава в същия стил, е повече от ясно. Още преди решението на ВАС неговият СДС адвокат Илко Стоянов заяви, че всички актове, които не устройват Пламен Юруков, ще бъдат обжалвани. И – забележете – след като изчерпел всички възможности за жалване на територията на България, Юруков щял да се прехвърли към европейските съдилища, включително щял да се жалва пред съда за защита на правата на човека в Страсбург. Нещо повече, според адвокат Стоянов за в бъдеще, ако се установяло,че ВАС бил действал неправилно, неговият клиент щял да атакува по съдебен ред и самите избори.

Прочее първите такива са евроизборите. Избират се депутати не само в България, но и в цяла Европа. И кафеджията Пламен Юруков смята да ги оспори – а може би и направо да ги касира.
Ето едно усилие, което просто не се нуждае от коментар.

Едвин Сугарев
svobodata.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5618 |03.06.2009 „Златен скункс” за академията „Златния скункс” . 1| 5628 |27.05.2009 Да пропушиш на инат . 6| 10727 |24.05.2009 ТРИ МИТА ЗА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА . 0| 7007 |19.05.2009 Читателите ни пишат за изнудване и безобразия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads