Реклама / Ads
23| 18091 |19.06.2011 ЪNDERGROUND

Измамник „купува” апартамент в центъра на София за 40 бона

.
Имотната мафия продължава с далаверите, замесен е пак нотариус Стилиан Тютюнджиев
 
Лиана Б. има 4-стаен апартамент в центъра на София. От две години все едно е без имот. Тя е пенсиониран зъболекар, на 87 години, инвалид 1-ва група. Възрастната жена е една от поредните жертви на измама с жилища, а дали пак „случайно” скандалния нотариус Стилиян Тютюнджиев е изготвил констативен акт, преценете сами. Схемата е проста. Внезапно научава, че е продала апартамента си за смешна сума, че била „ подписала „ предварителен договор за продажба, който дори не е виждала.Последвал Констативен протокол от нотариус Тютюнджиев, че Лиана Б.не се е явила за окончателен договор. Заведена е искова молба от сестрата на нотариуса адвокат Миглена Тютюнджиева, която „по случайност” се явява пълномощник на „купувача” с искане съдът да обяви предварителния договор за окончателен. И започват съдебни спорове.
Идентична е измамата на майка и дъщеря – предварителен договор, последван от констативен протокол. Месец по-късно научават с ужас, че за собствеността на апартамента им в центъра на столицата вече претендира друго лице, т.к. по партидата на имота е вписана искова молба. Делото по този случай е с номер 11502 от 2009 г. То е за имот на „Фритьоф Нансен”, който отново е продаден с предварителен договор.

Измамата
През 2009 г. Лиана решава да продаде апартамента си. Живее сама, иска да си купи по-малко жилище, а остатъка от парите да използва за лечение, болногледачки, средства за живот. Свързва се с позната брокерка на недвижими имоти и тя й намира купувач. Лиана е почти неподвижна след операция на тазобедрената става, прави пълномощни и моли свой близък да я снабди с необходимите документи за сделката. В Агенцията по вписванията възрастната жена се сблъсква с първата изненада.Някой си Асен Лазаров е вписал искова молба срещу нея. Адвокат Миглена Тютюнджиева е завела като негов пълномощник гражданско дело в съда.

Искането е предварителния договор за продажба на апартамента да бъде обявен за окончателен. В него липсва нотариална заверка. Отдолу само са изписани имената и подписите на Лиана и на „купувача” Асен Лазаров. Към документите е приложен и констативен протокол от 10. 07.2009г. на нотариус Тютюнджиев, в който се твърди, че Лиана не се е явила за сключване на сделка. Малка подробност е, че тя дори не е знела, че трябва да се явява. Възрастната жена изпада в паника, излишно е да се споменава, че в нейното състояние всяко едно вълнение е опасно за здравето. Нейни близки, от години адвокати, започват да я защитават на няколко фронта. В предварителния договор е записано, че „купувачът” Асен Лазаров е от Варна и е „купил” големия апартамент в центъра на София за нищожните 45 хиляди лева. 40 от тях дал като капаро, а останалите – при сключване на сделката. Този договор е без нотариална заверка.

Самият Лазаров твърди, че се свързал с Лиана по обява, а тя никога не е давала такава. Разследването установява още, че самата Лиана никога не е виждала Лазаров. Странно е и описанието, което той дава на апартамента й. В показанията си пред полицията така и не успява да си спомни добре разположението с мотив, че не бил разгледал жилището особено добре.
Пак по думите на Лазаров отишъл при възрастната жена с със своя позната Ася, която той описва като брокер на недвижими имоти от Варна. И двамата в унисон твърдят, че въпросния предварителен договор за продажба е изготвен от Миглена Тютюнджиева. Сестрата на нотариуса обаче отрича това и казва, че е видяла копие от този договор, когато завеждала исковата молба. Така и не става ясно кой е уведомил нотариус Тютюнджиев, за да пише Констативен акт.

Още разминавания
По гражданското дело СГС е назначил първоначална и допълнителна експертиза и вещото лице, след като е разгледало почерка и подписа на Лиана Б. е дало категорични заключения, че тя не е написала имената си и не е положила подписа си под този предварителен договор. Той е имитиран, подправен, фалшифициран - всяко едно определение би било вярно.
Налице са и частни експертизи от вещите лица Стефан Бенев и Дамян Георгиев. Те също се произнасят, че Лиана не е полагала подписа си в спорния документ.

След това адвокатите подават и жалба в Софийска районна прокуратура, в началото на 2010 г. Образувано е и досъдебно производство срещу Асен Лазаров за съставяне и използване на неистински документ. От СДВР е назначена нова експертиза, която потвърждава заключението на предишните, а именно – документът за продажба е фалшив. Следва внасяне на наказателно дело срещу него по чл. 309, ал. 1 от НК. в СРС. Докато траят делата, тормозът срещу Лиана продължава. Звънят й периодично различни хора, които я заплашват, че ще трябва да напусне апартамента си, казват, че ще влязат във владение на апартамента. В резултат на всичко това здравословното й състояние се влошава още повече.
Оттук нататък историята на Лиана прилича на много други, подобни. В Районния съд изведнъж се оказва, че документът за предварителна проджба е валиден. Магистратите назначават нова експертиза по искане на адвоката на Лазаров, която излиза с коренно противоположно мнение от това на предишните специалисти. Когато в последното съдебно заседание прокурорът от СРП сочи редица нарушения в тази експертиза и иска друга, съдът отказва това и оправдава изцяло Лазаров.
Така остава съмнението, че имотните измамници „ангажират” лица от съдебната система.

„Масово по дела се дават противоречиви и експертизи с вероятности – без категорично заключение”, твърди пред „Торнадо” адвокат Райна Хаджиева, която защитава Лиана Б. Така реално се помага на престъпниците, а вещите лица считат, че не следва да носят отговорност. В момента наказателното дело за спорния имот е в Софийски градски съд. Делото е престояло при експертите от новоназначената експертиза от НИКК месец и половина и такава не е редставена.Сигурно и затова има причини....

Невинен съм
Това заяви пред в. „Торнадо” самият Тютюнджиев. Според него и по двата случая нямало нищо съмнително, най-малко пък свързано с неговата кантора. Аз на ден издавам по много такива протоколи, друго участие в тези две сделки нямам, убеден е нотариусът. Нещо повече, зарича се, че е един от борците срещу имотните мафиоти. „Подал съм много сигнали срещу измамници в полицията. Щом ги засега, че са с фалшиви лични карти, веднага ги разкривам”, зарича се Тютюнджиев. Пак нищо странно нямало и в съвпадението, че в повечето от случаите сестра му Миглена защитава интересите на „купувачите”. Тя ми е сестра, не съм я виждал от седмица, не отговарям какво прави, ние с нея не си коментираме случаите, твърди Тютюнджиев. Това не са първите случаи, в които името му се замесва с имотни измами. До момента срещу него са се оплакали десетки, опарени по подобни схеми.

Проверка на „Торнадо” разкри, че в случая на Лиана въпросният купувач Асен Лазаров е от ромски произход и в момента се води безработен. В дните, в които сключва предварителния договор за продажба няма пари, с които да си плати дори здравните вноски. Друга проверка в имотния регистър обаче показа, че в същото време на името на Асен Лазаров се водят няколко имота в цяла България, в това число във Варна и в София.

Вестник „Торнадо” ще продължи да следи случаите с имотни измами.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 26303 |17.06.2011 Скандален нотариус удря отново . 22| 11048 |14.06.2011 Минчо Христов: Губим милиарди годишно от подземните богатства . 39| 15452 |13.06.2011 Вальо Златев става Онасис . 3| 22080 |10.06.2011 Точат литър кръв срещу 1000 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads