Реклама / Ads
16| 61299 |24.08.2009 ЪNDERGROUND

Китайски игли връщат баланса между Ян и Ин

.
Д-р Нин Източник: Вяра Йовева
Наследник на древната медицина на Изтока атакува в София болестите в 12 точки. Билки от дърво, камък, олово връщат силите. Студ и огън мъчат тялото и духа
 

Мая Стоянова

Със забити сребърни игли по цялото тяло, китайски лекар вече 17 години цери българи от тежки болести, прилагайки традиционната медицина на Изтока и древни лечебни техники. Роден и израснал в Пекин, д-р Нин вече се чувства почти натурализиран българин. Харесва София и признава, че тук се намира в пълна хармония. Не е и помислял да напуска България, защото до него са най- любимите му същества – двете му деца, без които не може да живее. Въпреки възможностите, които му предлага роден Китай, д-р Нин предпочита да работи у нас, радва се на голяма популярност като иглотерапевт. Негови пациенти са хора от различни етноси, социални и възрастови групи. Те вярват в положителния ефект от неговите методите на лечение, доверяват се на терапията и съветите му.

Д-р Дзиен Фън Нин открива призванието си на лечител още като дете. Любопитството му към древните китайски практики събужда неговият дядо. Пред очите му възрастният мъж изцелява стотици болни и страдащи хора, връща ги към живота. По-късно Нин завършва Университет по китайска медицина в Пекин, с профил иглотерапия. В продължение на 8 години работи в един от най-старите лазарети в китайската столица, създаден преди повече от 150 години към Американската църква в страната.

В България пристига по покана на българския дипломат Табаков през 1992 г. Д-р Нин е успял да го спаси от упорито страдание. Тук кариерата му започва с доста перипетии - трябва да се бори с бюрокрацията, за да признаят дипломата му. Но постепенно интересът към неговата терапия и умения става все по-голям, търсят го закъсали със здравето хора от цялата страна. Открива частния си кабинет съвсем близо до Централна гара – София, за да улесни хората от провинцията.

Д-р Нин казва, че не прави разлика между „леки” и „тежки” случаи.

Болката и страданието са големи за всеки пациент

Китайският лекар е категоричен, че всеки човек е уникален и към нето трябва да бъде приложена индивидуална терапия, съобразена изцяло с болестта и с психическите особености на болния. „А 100% ефект от лечението си постигам само тогава, когато хората идват с вяра в това, което правя”, предупреждава Нин.

Неговите терапевтични сеанси не се прилагат в нито една българска болница и на практика са уникални.

“Аз практикувам само традиционна китайска медицина. Тя най-общо включва комбинация от иглотерапия (акупунктура), масаж и билки, и много се различава от западната медицина. Цялостната оздравителна система, която прилагам, е създавана в продължение на 5-6 хилядолетия на базата на практически познания и опит”, обяснява лечителят.

Според неговата теория в далечното минало хората не са познавали машините, не са използвали никаква апаратура. Те са разчитали на своята интуиция, познанията за природата и това, което тя ни е дала – растения, животни, камъни, различни полезни вещества, които се съдържат в тях, както и наблюденията върху самия човек, неговата физиология и психика.

Вторият, съществен момент е, че традиционната китайска медицина не лекува едно конкретно заболяване. Тя цери общо човека, неговото тяло и психика.

„Всеки който се занимава с този тип терапия знае, че има три основополагащи момента в нея. Първият е свързан с лекуването на нервната система, която трябва да бъде релаксирана. След това се лекува имунната система, която трябва да бъде подсилена. Най-накрая се лекува хормоналната система, която трябва да бъде приведена в равновесие”, разкрива шифърът на метода си д-р Нин.

Той подчертава още, че в основата на китайската медицина са залегнали постулатите на източната философия. С тях д-р Нин се запознава още преди да стане студент. Според тази философия всеки човек носи в себе си

две начала – Ян и Ин, израз на безкрайното и всеобхватното,

символи на вътрешните и външни характеристики на материята. Ян е още символ на мъжкото, градивното, деня, светлината, Слънцето. Ин пък олицетворява женската енергия, деструктивното, нощта, тъмнината, Луната.. Двете начала са заредени с противоположни енергийни сили.

„Когато човек е здрав, тогава се намират в баланс, в хармония. За да се постигне това равновесие между Ян и Ин, много хора в Китай, а и по света, си помагат, като практикуват йога. Това обаче трябва да става винаги в присъствието на учител, защото човек може да полудее, ако тези енергии се объркат и не бъдат правилно насочени. С моите методи на лечение аз също правя така, че да бъде възстановено равновесието между Ян и Ин, с други думи, да бъде възстановен енергийният баланс в човешкото тяло”, обяснява теорията си китаецът.

Според д-р Нин по нашето тяло се намират

12 точки на живота

Посредством линии те са свързани с вътрешните органи на човека. Тези линии преминават една в друга. Например, линията на сърцето преминава в линията на тънкото черво, линията на тънкото черво преминава в линията на белия дроб и т.н., събирайки се в една затворена линия, по която непрекъснато се движи енергия. В точно определена година, месец, ден от седмицата, час, минута, секунда, тази енергия се намира в точно една определена точка.

“За да имаме ясен ориентир за това съчетание, използваме лунния календар. И когато се въздейства в точния момент върху определена точка, практически лекуваме всички органи. Тогава

болестта може да бъде преборена почти на 100 %

Нещо повече - много често лекувайки един орган, отстраняваме страдание и в друг орган, или предотвратяваме друго заболяване, което все още не се е проявило” обяснява д-р Нин.

В лекарската си практика иглотерапевтът много разчита и на своята лична диагностика. Освен традиционните медицински изследвания и снимки, които му носят пациентите, той почти винаги прави свой тайнствен тест на пулса, език, очите и ушите. Нарича ги “прозорец на човека”, защото в тях е кодирана много повече информация за състоянието на всеки орган в нашето тяло, отколкото може да бъде регистрирана чрез един апарат или лабораторно изследване. Така например, наследникът на древната китайска медицина диагностицира по особеностите на ушите всякакви проблеми със сърцето.

Той казва, че когато по меката част на ухото се наблюдават вертикални линии – сърцето е здраво. Но ако те са разположени отляво- надясно или хоризонтално, сърцето боледува. Ако това се наблюдава и на двете уши – пациентът е сериозно застрашен от инфаркт.

Най-често пациенти на д-р Нин са хора, със сериозни проблеми на нервната система – страх, неврози, деменции, невралгии, страдащи от дископатия, дискова херния, астма, псориазис, различни алергии. Те са предизвикани от стрес, който при много хора е отключващ за здравословните проблеми. Повечето от тях са преминали през дълго, но безуспешно лечение в болнична или домашна обстановка.

Особено добри резултати китаецът е постигнал в лечението на астма, псориазис и някои много упорити кожни заболявания, които са свързани с липси в имунната система.

“В Китай за такива болни казват, че в тях има натрупване на вредни вещества, на

студ или огън,

в резултат на които тялото започва да боледува. Например, когато човек страда от астма, китайците казват, че в белите му дробове има натрупан студ. Когато пък играе кръвното налягане, означава, че в черния дроб има повече огън. При псориазиса човек не може регулярно да изхвърля мръсотиите от организма, което става посредством отделителната система. Кожата също е важна част от тази система за изхвърляне на натрупани мръсотии. Тогава се появяват болезнени рани, които могат да бъдат по цялото тяло. Те са много упорити и мъчителни за болния”, разказва пекинският лекар.

Освен традиционната иглотерапия д- Нин, прилага и

сеанси с горещи игли

Той е може би единственият в България и един от малцината в Европа, които познават тайнствата на техниката на „горещата игла”.

Иглите, с които се въздейства върху определени точки по тялото, освобождават блокираната в тях жизнена енергия Чи, която е причината за едно или друго заболяване. Китайският лечител борави с изключително богат набор от игли. Някои от тях са сребърни, други - никелирани, трети са по-малки и се поставят само в определени точки на ухото.

При тази терапия иглите се нагряват по определен начин, на специална апаратура, до много висока температура. При горещите игли в тялото протичат процеси, които са много по-динамични и с по-голям интензитет. Това прави ефектът от метода много по-сигурен и по-бърз. И макар акупунктурата да не лекува всички болести, понякога този метод на лечение прави чудеса.

“При някои от болните се налага да бъде приложено комбинирано лечение – иглотерапия с билки. Аз не познавам билколечението в България, но знам, че това, което ние наричаме “билки” е нещо съвсем различно от вашите представи. В традиционната китайска медицина



една билка не е задължително да бъде растение,

както и да се използва под формата на отвара или лапи, както правят хората тук. Билките в Китай могат да се направят от дърво, камък, желязо или олово. При определени условия те променят своя състав и тогава придобиват лечебни свойства. Понякога една билка може да се получи при нагряване на специално дърво, което за известно време се оставя на слънце, а в други случаи се овъглява с огън, след което от него се приготвя лечебния продукт. Има растения, които трябва да се приемат току-що набрани, а други – в полусуров вид или под формата на чай”, твърди Нин

Китайският опит в медицината и специално в билколечението е събиран хиляди години, описан е в специални наръчници. Вече има и специализирани дрогерии, където се предлагат китайски билки и други лечебни продукти, най-често под формата на хранителни добавки”, казва иглотерапевтът.

Най-важното нещо за д-р Нин обаче е да научи пациентите си сами да бъдат полезни за себе си,

хората да станат авто-лечители

Динамиката на ежедневието ни поставя в ситуации на стрес, на които всеки човек реагира различно. Затова д-р Нин няма универсална рецепта, как да се предпазим от болестите. Той е установил, че българинът е доста устойчив и много търпелив. Това, което му вреди, е обстоятелството, че много говори, изразходва се емоционално, за разлика от китаеца, който малко говори, а повече мисли. Ако се опитаме да бъдем по-спокойни, да приемаме трудностите и изпитанията с по-голямо самообладание и мъдрост, можем да направи живота си доста по-приятен и лесен. Ако към тази рецепта прибавим и спазването на здравословен хранителен режим, малко спорт и спокоен сън, със сигурност ще си осигурим едно по-добро физическо и психическо здраве, категоричен е китайският лечител.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 55261 |12.08.2009 Седемте рилски езера не са място за развлечение . 2| 9026 |10.08.2009 Не бийте тревоманите, а техния "министър"! . 6| 39009 |06.08.2009 Нови разкрития за смъртта на Стършела и драмата Силистар . 14| 20303 |04.08.2009 Нета пуши от рецепти как да сготвим Mary Jane

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads