Реклама / Ads
31| 14148 |13.02.2014 ЪNDERGROUND

Сумиста набърка Първанов, АБВ и Прокопиев за защитната си реч

.
Петър Стоянов
Петър Стоянов, известен още като Вожда и Сумиста, бил уговарян от Цветан Цветанов да предостави плановете на движението АБВ, сформирано от президента Георги Първанов преди близо 3 години. Това заяви самият Стоянов в пледоарията си пред Апелативния съд във Варна, където се гледа на втора инстанция делото "Килърите".
 

В продължение на два часа осъденият на доживотен затвор без право на замяна за ръководството на престъпна група, извършила три убийства, емоционално се опитваше да убеди магистратите и журналистите, че е жертва на политически заговор. През цялото време той говореше за някакви политически комбинации, но не опроверга нито едно от доказателствата за тежките криминални деяния, в които е обвинен - той и аверите му. Стигна се до пълни разминавания между твърдения на Сумиста и друг осъден от "Килърите" - Георги Вълев. Преди няколко месеца Вълев твърдеше, че го натискали да признае, че бизнесменът Цветан Василев е поръчвал убийство на олигарха Иво Прокопиев. Днес Петър Стоянов заяви, че Цветан Цветанов пък скланял него да признае, че му е поръчвана ликвидацията на Прокопиев. И то защото Прокопиев говорел срещу Бойко Борисов в американското посолство в София.

В двучасовата си реч Сумиста не спомена нито един факт: кога са се провеждали тези срещи между него и Цветанов, къде и кой е присъствал на тях. Дори да са били на "четири очи" все някой е видял, че влиза в МВР или другаде. Ако пък е имало такива, докато е бил в ареста, те би трябвало да са заснети от камерите в съответния ден и час. Сумиста обаче не споменава подобни детайли.

 

Освен това той твърди, че е отказал да даде подробности за проекта АБВ на Първанов, а не че няма нищо общо с него. Излиза, че е влизал в плановете на бившия вече президент.

Процесът срещу групата за поръчкови убийства стигна втора инстанция във Варненския апелативен съд, след като Шуменският окръжен съд произнесе три доживони присъди без право на замяна на Петър Стоянов, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев.

 

Сумиста, който нееднократно настояваше бившият вътрешен министър да бъде призован като свидетел, припомни, че първата му среща с Цветанов била организирана преди да бъде обвинен за убийството на Юри Галев. На тази среща в София той бил поканен, за да представи какви са плановете на новосформираното движение АБВ с лидер президента Георги Първанов. След като отказал да сътрудничи на Цветанов, започнали репресии срещу нео. Според Стоянов процесът срещу него е скалъпен от "бившата власт и Цветан Цветанов". Той каза, че е бил заставен да подпише предварително написани показания, в които се говорило за подготвяно убийство на Иво Прокопиев. Покушението трябвало да извършат братята Николай и Красимир Маринови - Маргините.

 

Според подсъдимия процесът целял да "омаскари редица политици като Георги Първанов, Младен Червеняков и др."

 

Стоянов продължи с това, че чрез поакзания на свидетели трябвало да се внуши на обществото, че Младен Червеняков се е срещал със Сретен Йосич. Истината е, че такива показания имаше и те са дадени в съдебна зала от Боян Джамалов, бивш служител на Сумиста.

 

„Репресиите спрямо мен и семейството ми бяха чудовищни”, твърди Стоянов. „При -20 градуса моите родители бяха държани пред съда в Шумен и това никога няма да забравя”, каза Сумиста. Той обаче не каза нищо за журналитите, които също стояха при минусовите температури пред сградата.

 

Най-странното е, че Петър Стоянов разказва някакви истории сега, които е премълчал по време на целия процес в Шумен. Тогава дори не споменал за срещи с Цветанов, нито за поръчкови убийства и АБВ на Първанов, което е непонятно, щом твърди, че са истина, коментират юристи. Според тях защитата набляга на политическия елемент, защото очевидно няма доказателства, с които да опровергае обвинението. За да бъдат приети за истина подобни твърдения те трябва да бъдат подкрепени с факти, а такива не бяха чути.

В крайна сметка Сумиста помоли съдът да го оправдае. „Вярвам, че няма да се наредите от страната за „зависимите” магистрати, поставили се в услуга на един бивш вътрешен министър” и ще вземете справедливо решение, апелира подсъдимият Петър Стоянов. След това допълни: „Нека истината да излезе, пък ако ще и светът да се срути”.

Това е емоционално изказване, но без нито един факт, коментираха юристи и журналисти след днешното заседание на съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 9960 |12.02.2014 Срам!: Сравняват Сумиста с Вапцаров! . 9| 12447 |19.11.2013 Лъжи на Сумиста в съда: Познавал жена си от 2008, а детето им е от 2003 . 17| 15695 |01.07.2011 Разпитват Сумиста за убийството на Георги Илиев . 13| 12545 |30.05.2011 Сумиста топи съучастници, иска споразумение с обвинението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads