Реклама / Ads
12| 34029 |11.01.2010 ЪNDERGROUND

Целувката на киселината

.
Корицата на книгата на Мария Бонева Източник: Вяра Йовева
Да те залеят с киселина е ужасяващо. Нещо повече - подобен вид посегателство е може би най-варварският и отвратителен начин да нараниш някого. Едва ли можете да си представите какво е да чуеш как кожата ти пари, щипе, съска, превръща се в мехури и се свлича? И какво е чувството след това?
 

Най-често причината за грозното нападение е отмъщение. Поръчителят и извършителят почти винаги се различни личности, като цялата работа излиза повече от евтино. Опасната течност се намира лесно, продава се дори и по мрежата (интернет), не е проблем да се намери и човек, склонен да свърши гадната работа срещу определена сума пари (отделен е въпросът кой човек би се навил да изпълни подобна поръчка).

Обезобразяването с киселина предизвиква огромни физически и психически поражения, но въпреки това тези потресаващи случаи станаха част от българската действителност, превърнаха се в нещо обичайно до такава степен, че при съобщение за нов случаи, вече малко българи се учудват. А не е редно да е така.

Според психолозите в повечето случаи, жертвите са жени, защото този акт цели да отнеме от външната им красота, да ги изплаши до смърт и да остави жертвите със страховити белези за цял живот. Дори и пострадалите да имат финансова възможност за пластични операции и да успеят да се преборят с физическите белези, психическите травми са нелечими и са завинаги.

От МВР класифицират посегателствата с киселина в графата  „престъпления със средни телесни повреди" без да  определят вида на оръжието, с което се извършени страховитите деяния. Според статистиката на медиите, в последните 3 години у нас има над 20 случая на пострадали от заливане с киселина.

През 1998г. с киселина бе залята журналистката Анна Заркова, която бе първата жертва на опасната течност. Последва атентатът срещу зам.-шефката на ДНСК Светлана Гебрева, която след година почина от рак. Един от най-жестоките и коментирани случаи на насилствено заливане с киселина се случи през 2002-ра година, когато заляха рекламния агент от “Мегаталант” Мария Станева (сега Бонева) на няколко крачки от дома й, в столичния квартал Банишора. От тогава до днес Мария Бонева преживя ужасно много болка, многобройни операции, но въпреки ужаса успя да се пребори с живота от “другата страна”, както тя самата го нарича и да продължи напред като помага на хора със сходна на нейната съдба чрез асоциацията си “С лице към света”.



Днес Мария Бонева е оставила ужаса зад гърба си и се е посветила на на благородна кауза


“В момента, в който загубих лицето си и попаднах от другата страна, където хората са плод на това да ги гледат по-особено, да говорят зад гърба им (не винаги лошо) – това ме накара да си преосмисля приоритетите да започна да се занимавам с благотворителност”, споделя за Frognews.bg Мария Бонева и продължава: “Аз самата, след като пострадах и написах книгата на моята история, реших да вложа всички приходи от продажбите и събитието около излизането й, в реновирането на 2 чисто нови стаи към отделението за изгаряния в институт „Пирогов”.

Стаите били изцяло ремонтирани със специални легла за хора с трета степен изгаряния, но се оказало, че са под ключ и се дават на пациенти, които си правят пластични операции или са роднини на някои лекари. До Мария Бонева информацията стигнала чрез родители на пострадало момиче, което било настанено в стая с крайно мизерни условия. Мария Бонева веднага се видял с шефа на отделението и със съдействието на сегашния директор на „Пирогов”, “вкарала нещата в ред”.
“В момента вярвам, че стаите се ползват по направление, продължава своя разказ Мария. “Знам, че Петя Стаевска е била настанена в една от тези стаи. Аз не искам да ги предоставят на богоизбрани хора – за мен няма значение дали си бизнесдама или клошар, или какъвто и да било. Идеята е като са направил 2 стаи с 4 легла поне пациенти с най-тежки изгаряния, независимо дали са насилствени или битови, да имат достъп до тези условия”.

Но как всъщност се случва самото заливане с киселина? Оказва се, че да намериш или купиш киселина е повече от лесно, после трябва да я сложиш в подходящ съд, да издебнеш жертвата, да плиснеш и да избягаш без да мислиш за последствията. В повечето случаи извършителите са наемници, не се вписват в определен психологически профил и най-често остават неразкрити поради липса на достатъчно доказателства. А на който му трябва киселина – намира. Защото у нас, киселината се оказва най-достъпното от незаконните оръжия - дори не ти искат документ за самоличност (както искат при закупуване на огнестрелно оръжие например). През 2009-та година, случаите на пострадали от заливане с киселина, за които медиите коментираха зачестиха.

“Тук в България има престъпен ум, има хора, които смятат, че това е начин за отмъщение. Ако едно такова нещо се случва на 6-7 години, ще си кажеш, че е прецедент и т.н. Но случаите са доста по-начесто”, споделя наблюденията си Мария Бонева. И въпреки страховитата статистика не се отказва да търси начини за намаляването на подобни деяния в България.
“Когато заляха момичето в Благоевград, реших че е крайно време не просто да кажа, а да изкрещя какво мисля: Че всичко това трябва да се спре! Моят апел бе отправен към правителството и лично към премиера Бойко Борисов.”



Въпреки това, което е преживяла Мария Бонева е опитимист и вярва в добрината на българина


По нейния случай, сегашният министър председател, който тогава заема поста главен секретар на МВР, работи доста усърдно. Момчетата от НСБОБ също работят съвестно и правят максималното, за да заловят виновника, но доказателствата така и не стигнали, пояснява за frognews.bg Мария Бонева.
“Наистина се хващат и лошите хора, но има доста пробойни в Закона – изведнъж най-големите разбойници се разболяват, получават хемороиди, бъбречни кризи и т.н. И се оказват по-болни от жертвата.”, допълва още тя.

След като Бойко Борисов застана начело на правителството, Мария Бонева видяла светлинка в тунела и решила, че е настъпил мига, в който да поиска подкрепа от управляващите за обединяване на усилията за поправки в закона.
“Правителството каза “да” на предложението ми и в момента предстои една отворена кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички медии. Тогава ще бъдат решени няколко посоки, в които ще работим. Едната е промяна в Наказателния кодекс – какво значи “лишаване от свобода от 3 до 10 години”? Ами ако си загубил зрението си, психиката си и си обезобразен за цял живот? Аз родих третото си детенце, след като пострадах и до ден днешен я лъжа, че съм си играла със запалка. Защо трябва да се минава през този ужас и как може наказанието за такова деяние да бъде от 3 до 20 години наказанието?”, възмущава се Мария Бонева и очертава втората насока в бъдещите промени, която е да им по-строг контрол.
“Консултирах се с една жена, която е химик в парфюмерийната козметика във Франция и тя ми каза, че в Европа тази търговия е лицензирана - има по няколко дрогерии или санитарни магазини в град, където се продават киселини срещу документ за самоличност или срещу документ-сертификат, че работиш с такива материали. Тази информация може лесно да се въведе в обща система и така да знаеш, че можеш да си купиш сода каустик или канолин не от женския пазар в София, а само в една аптека срещу лична карта. И ако тогава стане, такова посегателство, все пак ще има някаква база данни, че в тези магазини за този период са купени киселини от тези и тези хора. Тогава ще има строг контрол върху този процес”, убедена е Мария Бонева.

Според нея ако се тръгне от някъде, ако се санкционират хората, които работят с киселини, ако се провеждат проверки, определят се глоби и се знае кой е извършител или поръчител, той трябва да получи вместо записаните в сегашния закон от 3 до 10 години - доживотна присъда. И това е пътят, по който Мария Бонева вярва, че нещата у нас наистина могат да се променят.

Сред случаите на заливане с киселина, за които е говоренo и писано в българските медии са:

1998 г. – журналистката Анна Заркова е залята с киселина на спирка в столичния кв. „Младост“.
2001 г. – Светлана Гебрева е залята с киселина пред ДНСК в София.
2002 г. Рекламният агент от „Мегаталант“ Мария Станева е залята с киселина в кв. „Банишора“.
2007 г. – Йордан Лилов е залят с киселина в жк „Дружба“ и са му отрязани ушите.
2007 г.- Неизвестен залива с киселина в гр. Баня 65-годишен мъж.
2007 г.- Неизвестни заливат с киселина във Варна активиста от „Атака“ Красен Георгиев.
2008 г.- Пред Търговската гимназия в София е залята 46-годишната зъболекарка Деница Шанова.
2008 г.- На пл.“ Журналист“ 52-годишният инженер Стоян Борисов е залят от Мехмед Хасан. Похитителят е осъден.
2008 г. - На 11-ти ноември пред офиса си посред бял ден е залята и бизнесдамата Петя Стаевска..
2009 г. - На 26 юни в Бургас е залята 30-годишната активстика на партия „Другата България” Габриела Георгиева.
2009 г. - На 25 август във Варна е залят 34-годишния Борислав Илиев, свидетел по дело срещу престъпна банда.
2009 г. - На 27 ноември в Благоевград 24-годишната студентка Мария Коемджиева и 26-годишната Христина Колджиева са заляти с киселина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 37818 |10.01.2010 Земната ос промени наклона си; глобалното затопляне е неизбежно! . 7| 17643 |08.01.2010 Боби „сготвен” преди 13-ата присъда за измама? . 10| 7115 |07.01.2010 Еврозаплати, а не евроцигари! . 28| 13299 |30.12.2009 Трудна година за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads