Реклама / Ads
8| 2998 |31.03.2024 ПОЛИТИКА

Акад. Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС /видео/

.
"Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път". Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на церемонията, с която официално беше отбелязано приемането ни в единното пространство по въздух и вода.
 

"Шенген не е ограда, добави Денков. Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи", подчерта Денков. "Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро", каза още Денков. 





"Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

 

"Шенген е сътрудничество между държави-членки и екипи. Шенген е едно от достиженията на този исторически проект, добави Габриел.

 

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е страхотно постижение и ще донесе много ползи. Това посочи Хесус Кабайеро, директор на оператора на Летище София "СОФ Кънект", по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген.

 

По думите му днес още една преграда пада и това е исторически ден за България.

 

Той благодари и поздрави кабинета и работещите на летището за подготовката на днешния ден. Повече от 1000 души работиха денонощно, за да бъде подготвена трансформацията на летището, каза Кабайеро.

 

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

 

Министър-председателят в оставка Николай Денков участва днес в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство по въздух, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Събитието започна около 10:30 часа на Терминал 2 на летище София. 





Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде отбелязано със символично отваряне на границата. Заедно с премиера в тържествената церемония участват и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, министрите в оставка на вътрешните работи Калин Стоянов и на транспорта и съобщенията в Георги Гвоздейков. 

 

България постига дългогодишната си цел да стане пълноправен член на Шенгенското пространство след повече от десетилетие преговори. Първоначално отпадат проверките по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници.

 

Проверките по речните граници остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

 

Предвижда се през април Европейският парламент да призове до средата на годината да бъде прието решение за пълно отпадане на проверките при пътуване от и до България и Румъния от държави от Шенген. 

 

Европейската комисия (ЕК), председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон приветстваха присъединяването на България и Румъния в Шенген. В двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници, се казва в съобщение до медиите на ЕК.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5043 |29.03.2024 Лена Бориславова: Думата "сглобка" отразява факта, че с ГЕРБ никога не станахме органично цяло . 12| 9377 |29.03.2024 Илиян Василев: Не съм предполагал, че ГЕРБ и Борисов ще плащат на Рая Назарян хонорар да защитава Делян Добрев . 12| 3025 |29.03.2024 20 години в строя на НАТО! . 4| 12234 |28.03.2024 "Защо Крокус, а не Кремъл!" От Санкт Петербург до Магадан полицията арестува хора заради атентата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads