Реклама / Ads
24| 5499 |25.04.2008 ПОЛИТИКА

Армията ни е на изчезване, не я унижавайте

.
Набрали инерция от скандалите в МВР някои хора решиха да се докарат пред властта като доблестни борци срещу престъпността. Така се роди новината, че фрегатата „Смели" е задържана за контрабанда.
 
Не след дълго „новината" бе последвана от силна воня. Сензацията се оказа напарфюмирана партенка, пусната от шепа натегачи. Това, че полицаи и митничари са открили няколко стека цигари и кашон с пиене очевидно не е подвиг в мирно време. Но не това е унизителното. Тези хора обаче са си позволили да се качат на военен кораб, да тършуват из него, което нарушава вековни традиции във флота и не се връзва с никакви правила от свeтовната практика. Ако американски, френски, британски или каквито и да било други митничари и полицаи си бяха позволили подобна идея, те щяха да бъдят спряни още при първата крачка - по всякакъв начин, включително и с употреба на оръжие. В това могат да бъдат сигурни всички, които си мислят, че правата им са безкрайни. Още по-срамно е обаче бездушието на висши офицери от Българската армия. Те не защитиха екипажът, който се е връщал от съвместно учение с кораби на други държави. 110 доблестни мъже бяха подложени на унизителен обиск, разпити и съпровождани до тоалетната. На техния кораб! Не стига, че флотът ни вече разполага главно с кораби, които отдавна трябва да са в музея и да са пълни с плъхове, ами и едната чест на моряците бе отнета. И защо? Защото трафикирали водка и цигари за по-малко от 1000 лева. smeli1.jpgТова ако не е тъпотия - здраве му кажи. Няма спор, че всякаква престъпност и трафик трябва да се преследват от закона, но това не означава да се набляга на показните акции, които завършват с провал. След ден-два някой сигурно ще се извини за гафа с фрегатата „Смели". Дали шефовете на митниците и гранична полиция се чувстват удовлетворени? Защото номерът е плосък...Създава се впечатление, че има хора в правоохранителните структури, които разчитат  на подобни смешни изпълнения, за да отчетат пред обществото, а и пред ЕС, че са рицари на справедливостта. Тези доспехи обаче отдавна не им стават.

Както и да е, акцията ще отшуми и ще я забравим. Ще остане горчивината у моряци и командири, че са омърсени несправедливо. И всичко това, защото начело на армията ни през последните години се изредиха цял отбор неадекватни хора, без желание за истински реформи, а и без качества да ги направят. Случайни смешници газеха по достойнството и честта на хората с пагони. Доскорошният военен министър поръчвал да му носят безплатни обяд и вечеря, защото му се полагали. Колко авторитетно, нали? През това време тайно и полека бяха разпродадоха под масата апетитни армейски имоти, докато бойците обосяваха и участваха в натовски мисии с пластмасови бинокли от панаирджийски сергии. Нашите момчета в Афганистан и Ирак все още не разполагат със свестни бронирани машини, а споровете за техните заплати омръзнаха дори на пацифистите. Армията бе разграбена под грифа „секретно", бойният дух бе смазан от абсурдни съкращения, тъпи решения и заповеди, от унизителни заплати. Затова днес малцина са тези, които искат да облекат военната униформа. Няма ги вече и ония луди командири, които хем можеха да пият като за световно, хем поразяваха целите и правеха фигури със самолетите, от които на партньорите от другите армии им се изправяха косите и се кръстеха за Бог да им е на помощ. Всичко това вече е в нафталина на времето. Какво от това, че в НАТО никой не уважава шушумигите. Нито крадците. Може би е време скандалите от МВР да се пренесат и във войската. Макар че така във войската, както не останаха генерали, които да спретнат един преврат, така вероятно няма да се намерят и такива, които да извадят някой и друг документ. Въпреки това някои среди очевидно са разтревожени, че процесите в МВР могат да се окажат заразителни. Накрая искам да спомена за поканата, която отправиха хора от флота чрез нашия сайт: организаторите на онзиденшната акция да се командироват на „Смели" в едно от следващите учения. Очаква ги романтична морска разходка, прехласване по лунната пътека и отпускане на душата с „Черно море, много е добре..."  

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5702 |24.04.2008 За експертното неначало . 30| 6588 |24.04.2008 "Der Spiegel": От мафията в България ще излязат новите политици . 3| 7524 |22.04.2008 Идеологът на македонизма се оказа чист българин! . 4| 12045 |18.04.2008 Депутатите – на търг!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads