Реклама / Ads
30| 5713 |04.02.2015 ПОЛИТИКА

Борисов: Наредих на Ненчев - никакви ангажименти към НАТО

.
Премиерът Бойко Борисов Източник: Булфото
България не бива да бъде въвличана в конфликта в Източна Украйна по никакъв начин. Българският народ е миролюбив, не може някой да дава подобно съгласие. Единственото съгласие, което е давано, е за изнесените логистични щабове. На министър Николай Ненчев, който днес замина за срещата на НАТО в Брюксел, категорично му казах да не поема ангажименти, каквито и да били. Нито аз, нито Ненчев сме оторизирани да въвличаме България в конфликт, какъвто и да е. България е парламентарна република. Ако се наложи нещо подобно, тази тема ще бъде дискутирана тук, подчерта Борисов.
 
Това увери народните представители Борисов, който дойде за традиционния блиц контрол в пленарна зала в първата сряда от месеца. Актуалната през последните дни тема за евентуална военна помощ на България бе повдигната от опозицията от „БСП Лява България".

„Давано ли е съгласие от вас, президента или министър от кабинета за постоянно разполагане на тежковъоръжена техника на българска територия? Ще декларирате ли, че България по никакъв начин няма да участва във военния конфликт в Украйна?", поиска да разбере социалистът Янаки Стоилов.

„Българското правителство разчита на приватизация и на външни заеми, за да закрепи положението. Не очакваме много от настоящото правителство, но настояваме то да не тласка България в опасни конфликти", заяви Стоилов.

В отговор на въпросите Борисов обясни, че преди малко е разговарял половин час с министъра на отбраната, а след това той е заминал за Брюксел. „Казал съм му да не поема каквито и да е било ангажименти. Ако има такива, ще дойдем в Народното събрание и ще кажем какви са", обеща министър-председателят.

Той призна, че за голямо съжаление войната в Украйна се е разраснала до чудовищни размери, а тя е много близко до нас. „Нашата голяма надежда е всичко това да приключи", отбеляза Бойко Борисов.

Премиерът успокои още депутатите, че на всички срещи при него категорично е казал, че България не бива да бъде въвличана по никакъв начин в подобни военни действия. „Не може някой лекомислено да дава съгласие за подобна техника", заяви още премиерът. Той самият засега призна, че е говорил само за т.нар. изнесени щабове в няколко държави, които не са свързани с военна техника.

„Кажете на министрите от вашето правителство да не поемат никакви ангажименти без писмено разпореждане от вас като министър-председател", го посъветва в отговор Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5987 |20.01.2015 Борисов: Пошегувах се за жена-президент /обновена/ . 75| 8713 |10.01.2015 Борисов: Даваме стотици милиони на банки да ги спасим . 31| 5984 |08.12.2014 Бойко Борисов: За"Южен поток" няма подписан дългосрочен договор . 17| 6286 |04.12.2014 Борисов: Изказването на Путин от Анкара е преднамерено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads