Реклама / Ads
82| 7123 |18.02.2012 ПОЛИТИКА

БСП скочи срещу плоския данък, който въведе

.
Сергей Станишев
Въвеждане на данък „богатство" и „нежна революция" в банковия сектор предлага БСП в управленския си проект в данъчната и финансова политика, който днес столетницата обсъди на заседание на Националния съвет.
 

 

Това не означава, че ще водим борба с богатите, заяви Румен Овчаров.

 
Той критикува ниската ефективност на данъчната и приходна администрация и некомпетентността по отношение на събиране на акцизите. Според Овчаров делът на контрабандата вече е достигнал 50%.

 

Откакто ГЕРБ са на власт, по думите на ексикономическия министър, се наблюдава рязък спад на чуждестранните инвестиции.

 

Чуждите инвестиции са ключов фактор за растеж на българската икономика. Но България не е имала по-некомпетентно, по-безотговорно и неграмотно правителство, коментира Овчаров.

 

По думите му, няма магически заклинания, с които да се разрешат икономическите проблеми. За изход от кризата обаче има три ключови думи: инвестиции, растеж, доходи, подчерта икономистът.

 

В тази връзка БСП предлага провеждането на прагматична бюджетна политика. Според Овчаров за привличането на инвестиции важна роля играе ниското данъчно облагане. Това обаче не означава ставките да останат на същия размер. По думите му трябва да се направи анализ на пропорционалното данъчно облагане и косвеното облагане.

 

Време е според левицата, да се помисли за отмяна на плоския данък и да се премине към прогресивно подоходно облагане. Червените смятат също така, че е добре да се помисли за създаването на финансова полиция към Министерството на финансите за по-активна борба с контрабандата и финансовите измами.

 

Според Румен Петков пък партията трябва да обърне внимание и на енергетиката и да се направи може и публична дискусия и анализ на проекта за АЕЦ „Белене". По негови данни от ноември миналата година са прекратени разговорите с Росатом. Това е престъпно бездействие от страна на правителството, смята Румен Петков.

 

„Операта „Набуко" очевидно този сезон няма да се играе, има тръби, но газ няма", коментира още червеният депутат.

 

Това е ключовият управленски проект, който разглеждаме, заяви и соцлидерът Сергей Станишев. Според него крайно дясната, некомпетентна и безотговорна политика, която ГЕРБ водят не е добра за България.

 

Разглеждаме данъчната политика като инструмент за постигане на определени цели, заяви той. Контрабандата в сектори като търговия с горива, достига огромни мащаби, смята още Станишев.

 

Той се обяви за подкрепа на малкия и среден бизнес, като по думите му това правителство води политика на монополи във всеки един сектор. Друг основен проблем според него е борбата с високата безработица. Станишев припомни, че само за януари тази година са регистрирани 50 хиляди нови безработни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 151| 6781 |12.02.2012 Първанов: Ще водя битка срещу Борисов . 63| 25404 |29.01.2012 Соколов: Който е назначил Трактора в НСС, да носи отговорност . 74| 8768 |27.01.2012 М. Попова: Настава хаос, ако няма указ, с който Марин е помилвал . 50| 10302 |16.12.2011 Слави Бинев скочи срещу ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads