Реклама / Ads
9| 4322 |02.04.2024 ПОЛИТИКА

Христо Иванов: Президентът прави кампания той еднолично да определя служебното правителство

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
"П П–ДБ предложи вариант, при който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ГЕРБ–СДС и ДПС се стигна до другия възможен модел - той е по-сложен за прилагане и изисква повече действие". Това каза Христо Иванов пред репортери в кулоарите на парламента. "Президентът всъщност се опитва да прави кампания в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше и определяше служебното правителство", допълни той.
 

"Все пак законодателният процес изисква определено вникване. Има разлика между политическо решение за определени текстове, разработването на тези текстове - кой ги е внесъл, кой ги е гласувал и кой е авторът на тези текстове, защото авторът на законодателните актове е Народното събрание", коментира той.





"Моят коментар беше насочен към това, че аз, както винаги, отказвам да възпроизвеждам срещи, които са се случили при затворени врати. Нашата позиция на ПП-ДБ беше абсолютно ясна - ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ръководствата на ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел, защото няма много къде да се отиде. Този възможем модел е по-сложен за прилагане, защото изисква повече действия, но той има своите предимства и това не е по никакъв начин нещо, от което ние да се разграничаваме и да търсим начин да го описваме като нещо негативно", посочи той и допълни:

 

"Лошото в случая е, че както това, че президентът всъщност се опитва да прави кампания в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше и определяше служебното правителство, така и фактът, че бяхме пратени на избори, преди да можем да завършим конструкцията. Имаше предвиден Закон за служебното правителство, който трябваше да бъде приет, но нямаше време това да се случи".

 

"За работата по текстовете за конституционните промени - имаше конституционна комисия, тя е работила по конкретните текстове. На всеки един етап е имало преговори и са се постигали някакви компромиси, защото това беше сложно мнозинство. Идеята, че един човек е казал и всички останали като овчици са се наредили и са гласували, е унизителна за всички и за Народното събрание. Молбата ми е да спрем с тези спекулации", призова лидерът на "Да, България". 

 

На въпрос дали ПП-ДБ ще се коалира с ГЕРБ след изборите, той тговори:





"Ангажиментите, които ще поемем по отношение на формулата за управление, е нещо, което ще изработим заедно с нашите колективни партийни органи и ще ги обявим ангажиращо, така че ще има абсолютна яснота много конкретно как ще подходим към този въпрос. Но ние стоим на позицията, с която завършваме този парламент: споразумението, което предложихме, е това, в името на което ще търсим възможност да се управлява България. Въпросът е избирателите да ни дадат тази сила, с която да можем наистина да отстоим тези приоритети". 

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5805 |31.03.2024 Politico: Скандал тресе Брюксел - Кремъл плаща на медии и политици, за да влияе на европейските избори . 8| 2997 |31.03.2024 Акад. Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС /видео/ . 19| 5041 |29.03.2024 Лена Бориславова: Думата "сглобка" отразява факта, че с ГЕРБ никога не станахме органично цяло . 12| 9376 |29.03.2024 Илиян Василев: Не съм предполагал, че ГЕРБ и Борисов ще плащат на Рая Назарян хонорар да защитава Делян Добрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads