Реклама / Ads
30| 6349 |25.07.2014 ПОЛИТИКА

Президентът поиска повече права за служебния кабинет

.
Росен Плевнелиев
Оставяме зад нас втора, трудна политическа година, ерозира доверието към политиците и институциите, засили се усещането за засилване на политическата и институционална криза в страната, заяви в НС президентът Росен Плевнелиев.
 

Вече второ правителство за 2,5 година подава оставка. Това е белег на все по-трайна нестабилност, която затруднява икономиката и обществото. Договорихме се вече за стабилност и се надявам да изпълним общото си усилие за това.

Преди стартирането на предизборната кампания нека покажем заедно, че можем да отведем неотложните проблеми отвъд предизборните битки, призова президентът. Поиска да се спази договорената дата за избори и стъпките до тях. Това, че предстои разпускане на НС не трябва да е оправдание за бездействие. Това не са неща, важни само за поредното служебно правителство. Актуализацията на бюджета на държавата и на НЗОК са сред най-важните задачи, посочи президентът и каза, че това е наложително, за да може болниците и гражданите да не понасят допълнителни негативи. нека ревизираме бюджета заради пациентите, заради общините, нека платим 200 млн сега, за да ускорим усвояването на оставащите 6 милиарда. Нека ревизираме бюджета заради бедстващите, заради строителите, за да внесем допълнителна сигурност в периода на отсъствие на НС.

Надявам се НС да даде възможност на служебното правителство да води преговори с други държави и за външни заеми заради стабилизация и социална защита. Плевнелиев изрази надежда за внасяне на стабилност и в банковата система.

Няколко думи и за специалния случай КТБ: вече изминаха 25 години от демократичния преходи и още не е казана цялата истина за принадлежността на политическия елит към комунистическите тайни служби. Това беше грешка. децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ, поиска той. Ако се разкрие цялата истина, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще нарави смел скок напред в морален аспект в очите на гражданите, каза той и посочи казусът като голям тест за държавата. Затова БНБ и всички други институции трябва да координират действията си и да си свършат работата си докрай, настоя президентът.

Убеден съм, че всеки един от нас съзнава своята отговорност в настоящата ситуация и вярвам, че ще вземете правилните решения, защото те не се отнасят само до работата на служебното правителство, а засягат самото функциониране на държавата, като се отразяват неминуемо върху институциите, икономиката и върху гражданите. От тяхно име ви призовавам да намерите съгласие и да търсите и да дадете своя принос към процеса по преодоляване на настоящата криза за постигане на по-високо ниво на стабилност в държавата, заключи държавният глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 7480 |20.07.2014 Янаки Стоилов: Никога повече с ДПС . 42| 5791 |25.05.2014 Президентът: ЕС e нашето семейство, заветът на възрожденците . 85| 8882 |31.03.2014 М. Манолова: Президентът си позволи нещо, което не е правил Желев, Стоянов, Първанов . 54| 7144 |24.02.2014 Президентът да реши бързо за Изборния кодекс, подкани Манолова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads