Реклама / Ads
88| 7109 |21.11.2012 ПОЛИТИКА

Ръкостискането на Бойко е силно; малко по-здраво ще е болезнено

.
Б. Борисов
Това коментира журналистът Тони Барбър в блога на в. "Файненшъл таймс", след като прекарал един час с българския премиер Бойко Борисов.
 

Тони Барбър е един от журналистите на изданието, интервюирали премиера за "Южен поток", пише "Стандарт". Ето впечатленията му от премиера:

"Борисов е широкоплещест бивш шеф на полицията и бодигард, който има черен колан по карате. Неговото ръкостискане е достатъчно силно, за да вдъхне увереност за неоспорима власт и да те накара да осъзнаеш, че ако беше малко по-здраво, щеше да изпиташ осезаема болка. 

Борисов е перфектният домакин - сервира чай и кафе в просторния си, но не непремерено огромен офис в центъра на София. Защитава яростно постиженията на своето дясноцентристко правителство, що се отнася до запазването на България като "остров на фискалната стабилност" в проблемния балкански регион (страната граничи с Гърция на юг, с Румъния на север и със Сърбия на запад). 

Признава, че корупцията не е победена. Но иска още време, защото България е "млада демокрация", преживяла 45 години комунизъм и две бурни десетилетия на преход към политически плурализъм и свободен пазар. 

Забелязвам, че в колекцията от сувенири на Борисов има две книги на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, едната от които с неговия личен подпис. В разговор по-рано български политик от опозицията сравни Борисов с Берлускони, говорейки за техния общ популизъм и непрестанен устрем да контролират образа си в медиите. 

Така че попитах Борисов: "Възхищавате ли се на Берлускони?", на което той отвърна с категоричното "Не." Тогава ме заведе в другия край на стаята до стена, където бе закачена негова снимка с Ангела Меркел - канцлера на Германия. На нея се възхищавам, отсече министър-председателят: "Фантастична жена, върши страхотна работа в еврокризата". 

Дали е искрен? Да, напълно. Като лидер на най-бедната нация в ЕС, но и като човек, който се опитва да следва същите строги фискални стандарти като германските, Борисов вярва в това, което казва. Също като в случаите, в които ми споделя, че България се радва на пълна свобода на словото и напълно независима съдебна система. 

Минути по-късно, след като съм се сбогувал с Борисов, пресичам основния софийски булевард и стигам до мястото, където Стефан Стамболов - един от борисовите предшественици на премиерския пост, е бил посечен през 1895 г. от въоръжени нападатели. Наблизо се намира огромен бюст на Стамболов с дълбок разрез в черепа му, който изобразява ужасната му смърт. Както вече казах, не е за хора със слаби сърца."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6204 |24.10.2012 Бойко Борисов: Общините не усвояват европари за здравеопазване . 82| 8450 |20.08.2012 Кунева: Бойко Борисов лъже за цените на горивата . 93| 9116 |13.01.2012 Първанов: Бойко, идвам . 155| 10131 |28.12.2011 Бойко Борисов отговаря на лексикона на Марсел Пруст

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads