Неделя, 20 Януари 2019, 21:35
Frognews
0| 4576 |02.03.2007

Самотното мнозинство

.
Коалицията пропиля възможността да се възползва ефективно от политическата енергия на този вот, за да демонстрира решителност в преодоляване на негативните тенденции, компрометирали здравно-осигуретилната система. Опозицията би могла на свой ред да пропусне възможността си да мобилизира и консолидира общественото недоволство и да го превърне в политическо действие. Това са симптомите на всяка поли
ст.н.с., д-р Антоний Гълъбов, социолог

Сред пренебрежителните коментари по отношение на втория вот на недоверие към правителството на тройната коалиция, постепенно си пробива път разбирането, че мнозинството остава все по-самотно в желанието си за оцеляване. В подкрепа на вота на недоверие гласуваха 26,8 % от народните представители. В същото време, 57 % от българите, според резултатите на Евробарометър, определят здравеопазването като изключителн окритична област, а в повече от 90 % не одобряват състоянието на здравните услуги. Към това трябва да добавим и факта, че повече от 80 % от българските граждани твърдят, че нямат доверие в нито една официална ниституция. Около една четвърт от българските граждани продължават да подкрепят политическите партии, участващи в управлението на страната. Безвъзвратното разминаване между доминиращите обществени нагласи и политическото поведение на управляващата коалиция определя мащабите на политическата криза, в която се намира България. Тя не може да бъде подменена или омаловажена от броя на народните представители, които предпочетоха да гласуват в подкрепа на властта.
Нещо повече – по време на дебатите за вота никой не си позволи да твърди, че българското здравеопазване се намира в разцвет. Фокусът на спора бе изместен, оставяйки като че ли пред скоби очевидната неспособност за ефективно управление на здравната система. Депутатите от мнозинството с различни думи, но в един и същи тон заявиха, че резултатите от съвместното им управление нямат никакво значение, стига това да не доведе до падането им от власт. И по този начин допуснаха най-често повтаряната политическа грешка на всяко некомпетентно и алчно управление.
Първият вот на недоверие бе до голяма степен проигран от страна на ОДС и БНС с настояването той да е срещу цялото правителство. Така целенасочената атака на ДСБ срещу вицепремиера Емел Етем бе разфокусирана и завърши с фалшива победа за правителството. Аргументите на първия вот бяха не по-малко сериозни, както и продължаващите разкрития около огромните злоупотреби със средствата, предназначени за възстановяване на страната след потопа на безстопанственост, отприщен от същот това управление. Сега картината бе по-различна. Темата на вота е в съответствие с оценката на огромната част то българските граждани. Ако бе поискана само оставката на министър Гайдарски, резултатът би бил същият, но мнозинството би имало възможността да твърди, че смяната на отделен министър не би решила нищо. Въпреки че на пръв поглед този вот също бе разфокусиран, той превърна в политически факт общата отговорност на предишното и днешното управление. Мнозинството попадна в абсурдната ситуация да упреква управлението на ОДС за собственото си престъпно бездействие през изминалите шест години.
Но, в същото време, опозицията използва най-силното си политическо средство, без да постигне видим успех. След този вот всеки опит за искане на оставка на отделен министър губи част от смисъла си. Парламентарните политически средства за натиск върху здравната политика и внасяне на елемент на отговорност в управлението вече са изчерпани. При повишената обществена съпротива срещу общото усещане за влошаване на качеството на живота нараства рискът за извънпарламентарен политически натиск. Ако отговорност на управляващите в една демократична политическа система е да управляват ефективно политическия конфликт и да не допускат да се достигне до открит сблъсък, то отговорността на опозицията е в това да успее да удържи общественото недоволство в рамките на политическия процес. Мнозинството пропиля възможността да се възползва ефективно от политическата енергия на този вот, за да демонстрира решителност в преодоляване на негативните тенденции, компрометирали здравно-осигуретилната система. Опозицията би могла на свой ред да пропусне възможността си да мобилизира и консолидира общественото недоволство и да го превърне в политическо действие. Това са симптомите на всяка политическа криза, която заплашва да се превърне в катастрофа.
Мнозинството не може да предприеме незабавно необходимите мерки, защото дори една единствена смяна в кабинета ще предизвика верижна катастрофа на партийни и корпоративни амбиции. В прекалено очевидно крехкия баланс на самотното управляващо мнозинство всяко рязко движение може да доведе до правителствена криза, която неизбежно ще прерасне в парламентарна.
Опозицията трябва да се освободи от временните си спътници и да преструктурира политическото си поведение. Пукнатините в управляващото мнозинство се разширяват, а заедно с тях и възможността за ефективен политически натиск. Нито „Атака”, нито странното политическо образувание, наричащо се БНС, имат някакво отношение към мотивите и групите по интереси, които представлява дясната опозиция. Затова, след този пореден вот на недоверие, опозицията трябва да поеме отговорността си и да търси максимално разширяване на подкрепата за собствената си теза. Отминалото гласуване на вота на недоверие не е повод за отслабване на политическия натиск, а за неговото максимално разширяване и стратегическо насочване. Само тогава кризата на управляващото мнозинство няма да се превърне в катастрофа за европейския старт на българската парламентарна демокрация.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ДБ: ДПС отново атакува преференцията и застава срещу овластяването на избирателите 3| 3770 |18.01.2019 . Световни медии за ситуацията около Брекзит 0| 3467 |17.01.2019 . „Барометър“: ГЕРБ вкарват в ЕП 6 депутати, a БСП – 5 10| 4352 |16.01.2019 . Парламентът взе решение да започнат преговори със САЩ за F-16 5| 3414 |16.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах