Реклама / Ads
28| 5327 |21.03.2015 ПОЛИТИКА

Сергей Станишев: Местните избори - тест за политическа адекватност

.
Сергей Станишев
Местните избори са тест за политическа адекватност и доверие. Те ще са изходната позиция и за президентската кампания. Това каза председатерят на ПЕС Сергей Станишев при откриване на семинара "Местните избори-важна битка за БСП" във Варна.
 
Местните избори не са просто състезание за 265 кмета, за озеленяване на градинки и саниране. Необходима е стъпка на политизация, в превръщането им в национална надпревара, а не просто състезание, каза още Станишев.

Местната власт е последният отпор за превземане на цялата власт от ГЕРБ и  да направят еднопартийна държава. Искат ли българските граждани да са под един контрол, попита той.

Станишев посочи, че ГЕРБ е първа политическа сила, но в същото време е и партия на малцинството, защото на последните парламентарни  избори за  тях са гласували едва 20%. Могат да вземат тези избори, ако им го позволим.Трябва да сме категорична,
смислена алтернатива на стуквото.

Опонентите ни ще се опитват да сведат предстоящия вот до локални проблеми. Тези избори БСП трябва да превърне в национална битка, за да спре ГЕРБ да наложи монопол на всички нива в управлението. ГЕРБ ще демонстрира, че е добре смазана изборна машина, разполагаща с цялата администрация и финансов ресурс, която упражнява натиск върху хората и цели корпоративен вот, за да си  гарантира победа, каза още Станишев.

Станишев нарече управлението на сегашната коалиция управление на лъжата. И даде пример с тегленето на заем от 16 млрд. който не е фигурирал в предизборните обещания на тези партии.

Да не се подхожда бюрократично към избора на кандидатите на червените, поиска Сергей Станишев. Левицата трябвало да бъде открита платформа за всеки. Открито състезание за всеки, който иска да се включи в изборите да инициира БСП по читалища, предложи още президентът на ПЕС.

Той настоя изборите да не се превръщат във вътрешно-партийна касапница. Рискове има, но без риск нищо не се постига, на тези избори трябва да се действа смело, убеден е Сергей Станишев.

Опонентите ни ще се опитат да преодолеят така наречените червени крепости, предупреди още той.

БСП трябва да излезе със собствени инициативи, призова той. Президентът на ПЕС поиска и местни допитвания по инициатива на столетницата. Ще ни дърпат към миналото, ние ще гледаме към бъдещето, обясни Станишев.

Трябва да се разграничим от Атака, поиска още той, припомняйки общата позиция за дълга между двете формации.

Станишев коментира и тенденциите в партията към „сектантство", както се изрази той. Това няма да ни доведе до добро, подчерта шефът на ПЕС и настоя столетницата да не се самозатваря.

На конгреса на 5 април се надявам да започнем нов, ляв разказ за България.
Да дадем съдържателни разлики какви са левите и десните кметове", призова социалистите Станишев. По думите му в БСП се водят понякога „унищожителни спорове дали да бъде партийна кандидатура даден кандидат". Това за мен е фалшив, схоластичен спор. Партията не е дискусионен клуб, трябва да провежда и реализира политики, заяви Станишев.

Управлението на „Бойко Борисов 2" според лидера на ПЕС е управление на лъжата и БСП трябва да бъде организатор на обществена съпротива срещу изтегления 16-милиарден заям и други безобразия на управляващите.

Станишев скочи и срещу идеята на здравния министър за възстановяване на здравни вноски от неосигурените. По мнението му, много от тези хора не плащат вноски, защото са бедни и нямат пари. Пари от здравеопазването изтичат чрез източване чрез лекарствената политика на НЗОК, а и никнат като гъби частните болници, оставяйки без достатъчно средства държавните болници. Честито, ще вземе на босия цървулите и така ще решим проблемите на здравеопазването, иронично коментира президента на ПЕС.

Трябва да се разграничм и от "Атака". БСП трябва да отстои своята европейска идентичност. Ние сме партията, която вкара България в ЕС, заяви още той.

Всичко е в нашите ръце и нищо няма предопределено. Но трябва да се действа иновативно и смело, със самочувствие. Тогава със сигурност ще имаме успех, защото печели този, който не се страхува да прави големи крачки. Няма как да се пресече пропаст на два малки скока, добави Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4731 |14.03.2015 ГЕРБ ще участва самостоятелно на местните избори . 34| 5057 |03.03.2015 Станишев: На 3 март да си спомним завета за обединение . 22| 5440 |08.02.2015 Станишев: АБВ е брошка на ревера на Борисов . 38| 5956 |31.01.2015 Станишев: БСП да улови вятъра на промяната в битката за бъдещето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads