Реклама / Ads
5| 6534 |15.01.2012 СВЯТ

Белезници за капитана на потъналия лайнер

.
Капитанът на италиански круизен кораб "Коста Конкордия" Франческо Скетино е задържан от полицията, съобщи ИТАР-ТАСС. Италианската прокуратура е започнала разследване по обвинение в небрежност, причиняване на щети и непредумишлено убийство. Скетино е застрашен от десет години затвор.
 

Капитанът от крайбрежния град Соренто има зад гърба си 11-годишен опит в управлението на големи круизни кораби. Според местни медии, след като командваният от него кораб претърпял корабокрушение край остров Джилио, той се обади на близките си и казал, че се е случила трагедия, но той е спасил хората.

 

За специалистите е непонятно как оборудваният с високотехнологични навигационни системи съд се е натъкнал на подводни скали, при положение, че е следвал добре изучен маршрут. Според капитана скалите не били обозначени на картата.Сред основните версии за причините за корабокрушението са човешка грешка или за повреда в електронното оборудване, отчитащо параметрите на курса на кораба. Според друга версия равнището на водата в района на Джилио се оказало по-ниско от очакваното.

 

Според неназован източник, близък до разследването, корабът се е движел по погрешен път, прекалено близо до сушата. Каквато и да е истината, в кораба има пробойна с дължина от около седемдесетина метра, причинена от скала.

 

Пътниците обвиняват екипажа и персонала на кораба, които били предимно азиатци, в непрофесионализъм. Капитанът Скетино решил да приближи кораба възможно най-близо  до брега, за да може бреговата охрана на Джилио да помогне бързо на пасажерите, някои от които се хвърлили във водата.

 

Двама души са открити живи в останките  на луксозния лайнер "Коста Конкордия", който вчера претърпя корабокрушение.

По време на издирването си пожарникари са установили гласов контакт с мъж и жена и после са ги намерили в една кабина няколко палуби по-надолу. Двамата оцелели са от азиатски произход и са в добро състояние.

 

По данни от тази нощ около 40 души от над четирите хиляди пътници и екипаж на лайнера все още са смятани за изчезнали безследно. Досега са регистрирани трима загинали и 70 ранени.

 

Черните кутии на кораба са намерени и предадени на съдебните органи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9186 |14.01.2012 Лайнер с над 4000 души потъна край Тоскана . 3| 6389 |11.07.2011 Броят жертвите на потъналия кораб "България"- вече 48 . 0| 5098 |16.05.2011 Лайнер с 1800 пасажери закъса край Швеция . 4| 5142 |18.04.2010 Белезници за българин, изпрал 500 млн. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads