Реклама / Ads
3| 5290 |23.04.2011 СВЯТ

„Хищници” преследват Кадафи

.
Американският президент Барак Обама даде зелена светлина във военните операции срещу режима в Либия да бъдат използвани безпилотни самолети “Придейтър” (хищник - б. р.), предаде Си Ен Ен, като цитира министъра на отбраната Робърт Гейтс. По неговите думи американските “хищници” вече са започнали мисиите си в небето над джамахирията. От съображения за сигурност няма информация къде са базирани безпи
 
По думите на Гейтс първите им патрули са започнали в четвъртък. “Президентът каза, че ако имаме технически възможности, трябва да ги използваме. И мисля, че мисиите вече са започнали.” По думите на Гейтс американските “хищници” ще дадат на либийските бунтовници “сериозна подкрепа” в битката им срещу управлението на Муамар Кадафи. Той изрично подчерта, че Зеления полковник не е мишена за безпилотните убийци.

“Придейтър” е прецизен в поразяването на наземни цели, тъй като тези машини могат да летят на малка височина. “Противниците ни трябва да започнат да се окопават по-надълбоко”, прояви чувство за хумор Гейтс при обявяването на началото на новата операция.

Според него, както и според ген. Джеймс Картрайт от Обединеното командване, на началник-щабовете безпилотните машини ограничават вероятността от жертви сред цивилното население. По оценки на военните верните на Кадафи сили се базират в райони с гражданско население. Мисии по такива мишени не могат да бъдат изпълнявани от машини като летящия танк А-10 или други бойни самолети. “От въздуха много трудно се различава врагът от съюзника. Но “Придейтър” го прави”, заяви ген. Картрайт.

Мисията на “Хищниците” е DD, т. е. намери и унищожи. Става дума за войските на Кадафи, които подлагат на жесток обстрел противниците на властта.

Гамбия замрази авоарите на Муамар

Африканската държава Гамбия в петък призна за законна властта на Преходния национален съвет, т. е. представителите на бунтовниците. Всякакви авоари и недвижима собственост на Муамар Кадафи вече не са негови в западноафриканската страна. Засега Франс прес съобщава, че става дума за два хотела - “Джърма бийч” и петзвездния хотел “Лейко Атлантик” (по преценка на експерти струват около 18 млн. долара - б. р.), за увеселителен парк за деца - нещо като “Дисниленд”. Гамбия издаде заповед персоналът на либийскто посолство в Банджул - става дума за 20 служители и техните семейства - да напусне страната в рамките на три денонощия. Срокът изтича в неделя.

В момента посланикът Али Мохамед ал-Хуснаве е на лечение в Лондон, но това не означава, че правителственото решение важи и за него и как ще се изтегли от страната.

Зорът на Русия

Руският президент Дмитрий Медведев уведоми генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за растящите притеснения на Москва от действията на Запада в Либия, предаде АФП. Според стопанина на Кремъл действията на военните от Запада излизат извън рамките на резолюцията на световната организация за защита живота на цивилното население в джамахирията. Медведев твърди, че налагането на зона, забранена за полети, и военната операция в северноафриканската страна не са постандартите на ООН.

В резиденцията “Горки” край Москва, където се срещна с Бан Ки Мун, Медведев подчертал: “Трябва да се предприемат много нови стъпки за създаване на новия международен правов ред, който да съдейства за налагането на демокрацията, за спазването на демократичните устои в различните райони на планетата ни.”

Преди седмица на разговор с лидерите на Бразилия, Индия, Китай и РЮА Медведев изтъкна, че има “обезпокоителна тенденция в международните отношения поради свободното интерпретиране на резолюциите на световната организация”.

“Гарвани” за Пакистан

Малки безпилотни самолети - 85 бройки, ще предоставят САЩ на Пакистан, предаде Ройтерс. Става дума за машини “Рейвън” (гарван - б. р.), които са разузнавателни самолети и не носят на борда си оръжие.

Ислмабад очаква през тази финансова година да получи от Вашингтон помощи за армията си в размер на 3 милиарда долара. Шефът на Съвета на началниците на генералните щабове адмирал Майк Мълън обвини пакистанските спецслужби в близки връзки с групировката на хаганите, атакуващи непрекъснато америските войски в Афганистан.(Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5052 |20.04.2011 Кадафи клекна - готов за избори . 0| 5103 |14.04.2011 Кадафи спретна ракетен обстрел на Мисрата . 0| 4887 |14.04.2011 Париж и Лондон продължават да притискат Кадафи . 1| 4995 |13.04.2011 Силите на Кадафи виновни за смъртта на 10 хил. души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads