Реклама / Ads
14| 6786 |20.01.2024 СВЯТ

Масови протести в руската република Башкирия. Защо? /видео/

.
В Русия отдавна не е имало масови протести. Особено откакто Русия нападна Украйна, което Кремъл използва като повод за засилване на цензурата и репресиите. Тази седмица обаче в Република Башкортостан, която е част от Руската федерация, се стигна до ожесточени сблъсъци между жители на град Баймак и полицията.
 

Хиляди демонстранти обкръжиха сградата на съда. Причината - местният активист Фаил Алсинов беше осъден на 4 години затвор по обвинение в разпалване на междуетническа вражда. Назначеният от Кремъл лидер на Башкортостан Радий Хабиров обвини Алсинов и съратниците му в екстремизъм и заподозря външна намеса. Кой е Фаил Алсинов? Защо беше осъден? И какви са причините за масовото недоволство?

 

Ангел Григоров - доскорощният кореспондент на БНР в Русия, който бе експулсиран от руските власти, говори с Руслан Валиев, башкирски журналист и бивш главен редактор на радио "Ехото на Москва" - една от последните независими руски медии, в столицата на Башкортостан Уфа.





"Фаил Алсинов е активен гражданин, участник в младежките независими обществени организации с националистически уклон. С разпадането на Съветския съюз националният въпрос в Башкирия отново е поставен на дневен ред. Чуват се гласове в подкрепа на независимостта на републиката, но в крайна сметка тя остава в състава на Руската федерация", посочи Валиев е ефира на БНР. 

 

"Най-важното е, че недоволството идва на фона на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което Путин отприщи през февруари 2022 г., и на широко разпространеното убеждение, че неруските етнически групи, включително башкирите, са понесли най-тежката тежест от боевете там", отбелязва пък централното издание на "Свободна Европа". 


"Националното движение така и не изчезна и започна да се развива с нова сила през 90-те години на ХХ в. В рамките на това движение възникна младежко крило. Алсинов стана един от неговите лидери. По принцип те не се занимаваха с политически въпроси. Защитаваха националната идентичност, обявяваха се за запазване на културата, на запазване и развитие на родния език. В голямата държава, където преобладава руският език, това не е лесно. Освен това башкирите в Башкортостан са едва 40% от населението, което също оставя своя отпечатък.  






Когато в Русия започна процес на централизация на властта бяха взети такива решения като отмяна на задължителното изучаване на родния език в цялата страна. Алсинов и неговите единомишленици започнаха да протестират срещу това и да организират митинги. През 2017 г. в Уфа имаше многолюдни митинги. Още тогава организаторите биваха задържани и глобявани, но от днешна гледна точка тези мерки бяха съвсем безобидни", обяснява пък Валиев.

 

"Има още един въпрос, на който обръщаха особено внимание и това е екологията. Става дума за промишленото производство, което в съветско време беше добре развито в Башкортостан и остава добре развито до ден днешен. Плюс добива на полезни изкопаеми. Башкирия е разположена на южните склонове на уралския хребет. Там има големи залежи злато, мед, строителен камък и прочее. Хората се възмущаваха, че продължава разработването на находищата на полезни изкопаеми, но не от жителите на републиката, а от някакви неясни олигарси отвън. Често пъти даже чуждестранни. В тези рудници работеха пристигнали от други места хора, защото на бизнесмена е по-изгодно да докара временно гастарбайтери, да им плаща заплатите "под масата", да не признава болнични, да не им дава отпуски и да не се занимава с инфраструктурата, отколкото официално да назначи на работа местни жители. Това провокираше възмущението на местните хора, а Алсинов говореше за този проблем на родния си башкирски език. Той има прекрасни ораторски качества", каза Руслан Валиев.

 

"На една такава среща през пролетта на миналата година той каза, че местните хора не получават нищо от добива на полезни изкопаеми. По думите му, все някога богатствата ще свършат, а хората, които ги добиват ще си отидат. Защото всички те си имат родина. Както се изрази тогава той, вероятно не съвсем коректно, руснаците ще отидат в Рязан, татарите - в Казан, а "черните хора" - няма да има къде да отидат, без да уточнява кого има предвид. Заради тези думи следователите му вмениха призиви към междуетническа вражда. По този член от Наказателния кодекс го осъдиха на 4 години колония с общ режим", обясни той.





"Фаил Алсинов има личен конфликт с назначения от Кремъл ръководител на Башкортостан Радий Хабиров. Още през 2019-та, веднага щом дойде в републиката след няколко години работа в Москва, ръководителят на региона Радий Хабиров каза, че Алсинов и неговите единомишленици са екстремисти и че ще приложи най-строги мерки спрямо тях. Скоро след това тяхната неформална и нерегистрирана организация "Башкорт" беше призната от съда за екстремистка и ликвидирана".  

 

"Алсинов си позволява и нещо, което в Русия се наказва строго, а именно антивоенни изказвания. Когато през 2022 г. започна мобилизацията, той каза, че това не е нашата война, както и че изпращането на башкири в Украйна (а там изпращат най-много башкири, вероятно броят им е съпоставим с този на бурятите) е геноцид над башкирския народ", обясни Руслан Валиев.


"Протестът обаче не е антивоенен, а присъдата срещу Алсинов е по-скоро поводът, отколкото причината. Безспорно това е повод. Няма никакво съмнение. Стигна се до точката на кипене. Недоволството се трупаше с години. Мисля, че сред протестиращите имаше хора, които по принцип са недоволни от ситуацията в страната. Трябва обаче да признаем, че имаше и такива, които подкрепят президента Путин и даже така наречената специална военна операция".






"Местните хора възприемат арестуването на Алсинов като лична обида. Целта на протеста е той да бъде освободен, но впоследствие се появяват и политически искания. Те настояват за оставката на ръководителя на региона Хабиров. В същото време е възможно да не си дават сметка, че Хабиров е кремълска марионетка, ако щете генерал-губернатор. Човек, който изцяло подкрепя режима, който денонощно се отчита пред Кремъл, който винаги е казвал, че не иска да се черви пред президента. Никога не е казвал, че не иска да се черви пред хората", каза той. 

 

ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5566 |19.01.2024 Евродепутатите обмислят правни действия срещу ЕК заради парите за Унгария . 9| 6557 |18.01.2024 Украинска "артилерийска коалиция" в Париж /обновена/ . 13| 8712 |16.01.2024 Захарова иронизира Германия в стил: "Само луди хора без морал могат да помислят, че ще нападнем Украйна" . 11| 12577 |15.01.2024 Нова порция напрежение: Американски кораб край бреговете на Йемен е бил ударен от ракета /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads