Реклама / Ads
1| 5297 |05.02.2011 СВЯТ

Обама: Мубарак да вземе „правилното решетие”

.
Барак Обама
Сега най-важният въпрос за египетския лидер е как да се извърши ефективен, траен и легитимен преход.
 

Американският президент Барак Обама призова египетския президент Хосни Мубарак да се вслуша в гласа на своя народ и да вземе "правилното решение" за бъдещето на страната, съобщиха световните агенции.

Обама не настоя Мубарак да се оттегли веднага, но каза, че в Египет "сега започва преходен период". "Той трябва да послуша това, което казват хората и да направи преценка за пътя напред, който трябва да е мирен, значим и сериозен. Вярвам, че президентът Мубарак се интересува от страната си.”, посочи президентът .

"Единственото нещо, което ще проработи, е съобразен с правила преходен процес, който започва точно сега, който включва всички партии, който води към демократични практики, честни и свободни избори и представително правителство, което откликва на болките на египетския народ", заяви американският президент след среща с канадския министър-председател Стивън Харпър вБелия дом.

Според Обама Мубарак би трябвало да си зададе ключовия въпрос как да остави след себе си наследство, което да помогне на Египет да премине успешно през този преход. "Той е горд, но е и патриот", заяви Обама за египетския президент.

Американският държавен глава отбеляза, че след като Мубарак е взел решението да не се кандидатира за нов мандат, сега най-важният въпрос за египетския лидер е как да се извърши ефективен, траен и легитимен преход. "Надявам се, че в крайна сметка той ще вземе правилното решение", заяви Обама.

По думите му САЩ искат да изпратят "силен и ясен сигнал", че нападенията срещу журналисти, правозащитници и мирни демонстранти "са неприемливи". Той не обвини пряко правителството на Мубарак, но настоя, че египетските власти носят отговорност за защитата на своите граждани.

Стотици хиляди египтяни участваха в петъчните протести в Кайро с искане за незабавна оставка на президента Хосни Мубарак, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Единайсетият ден от антиправителствените демонстрации в Египет протече сравнително спокойно. Той беше обявен за "Ден на оттеглянето", но нямаше признаци, че Мубарак веднага ще напусна властта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4813 |04.02.2011 Египтяни: Да забием последния пирон в ковчега . 3| 6538 |04.02.2011 Откриха лечение за ХИВ? . 0| 10355 |04.02.2011 Камикадзето от „Домодедово” – руски студент . 7| 4918 |03.02.2011 Дисидент ще води документите на Щази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads