Реклама / Ads
1| 4967 |18.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Теглим кредити в целия ЕС

.
Българинът може да вземе заем във всяка държава членка на ЕС, за да закупи стоки или имущество в родната си страна. Директива на ЕС за потребителския кредит му дава това право.
 

За целта трябва да си открие сметка в чуждестранна банка и да кандидатства по съответната процедура.
Порталът за потребителско онлайн обучение на Европейската комисия "Долчета" съветва хората, решили да предприемат тази стъпка, първо да направят проучване на разнообразните продукти, които се предлагат в различните страни членки на ЕС, и да претеглят предимствата и недостатъците, предаде Imoti.net.
Основното преимущество за потребителя при тегленето на заем в друга държава членка на ЕС е, че може да се възползва от по-изгодните лихви.

Когато сравнява лихвените проценти и разходите по кредита обаче, трябва да обърне внимание и на други аспекти на офертата (например - удържането на данък в съответната държава, банка и др). Добре е клиентът да се информира също и за: цената на трансфера на парични средства между страните; разходите за решаване на правни спорове в случаите на съдебен процес; има ли възможност за предсрочно погасяване, при какви условия и др.; по какъв метод се изчислява лихвата (той е различен за отделните държави).
Съществуват и потенциални клопки. Например, въпреки по-ниския лихвен процент в чужбина, размерът на месечната вноска може да варира според обменния курс на валутите. Някои правни аспекти при евентуални (трансгранични) съдебни спорове също не са изяснени.

Освен за обикновен потребителски кредит, българите може да кандидатстват в друга държава от Европейския съюз или в Швейцария за отпускане на студентски кредит. Той се използва за заплащане на таксите за обучение или за издръжка на студента при раждане или осиновяване на дете по време на следването. Кандидатът трябва да е студент или докторант, да не е навършил 35 години, да учи "редовно" и да не отстранен или прекъснал обучението си.
Студентски кредити отпускат само от банки, които са подписали типов договор с министъра на образованието и науката. Максималният размер на този тип заеми се формира въз основа на дължимите такси за срок, равен на оставащия срок на обучение на кредитополучателя. Банката отказва да сключи договор за кредит, когато студентът или докторантът има други кредитни задължения, които не е обслужвал повече от 6 месеца.
Как се връща студентският кредит?

Изплащането на кредита може да започне веднага след дипломирането на кредитополучателя или след изтичането на гратисния период. Гратисният период се удължава (максимум с две години) в следните случаи:
- Прекъсване на обучението поради болест, майчинство или за обучение в друго висше училище или научна организация.
- Когато кредитополучателят се запише в следваща образователно-квалификационна степен (например "магистър" или "доктор") в рамките на гратисния период.
Общият размер на кредита се погасява на равни месечни вноски в срок от 10 години, считано от края на гратисния период. При предсрочно погасяване не се дължат такси, комисиони и допълнителни лихви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5038 |15.06.2010 Лихвите по депозитите падат, кредитите поскъпват . 0| 5053 |13.06.2010 К. Петков: От 37 млрд. депозит - 25 са раздадени за кредити . 12| 7394 |09.06.2010 Л. Христов: Кредитите в България са менте . 4| 5017 |08.06.2010 Лихвите по кредитите се готвят за скок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads