Реклама / Ads
17| 27518 |14.11.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (7.11.11 – 11.11.11)
 

Понеделник, 7 ноември


Вицепремиерът Цветанов вика, че бил недоволен от предвидените за МВР пари в „Бюджет 2012”, защото милицията получавала 7 млн. лв. по-малко. Дянков отговаря: "Който се оплаква, може да си търси друга работа, тъй като никой не се е родил министър".

Да, ама не си познал! Наистина, никой не се е родил министър, но някои се родиха, като станаха министри. На село викат „падна си на оная работа”, но това не е прието да се казва в урбанистична среда. Цецо специално… „Цецо съм го взел като човек, който разнасяше папките.” И нема да се върне там доброволно.

Дянков си мисли, че, понеже само той в кабинета е финансист, та е ваксиниран. Изобщо покрай бюджета тоя се е надул като поп на моторетка, щото нали, сега той раздава порциите. Обаче след още някой месец Бойко ще навлезе дълбоко във финансите и Мончо ще се прости с монопола…

Премиерът много бързо усвоява нови знания, щото има страшна памет и най-важното по-голямата част му е свободна… Макар че пък, паметта сама по себе си нищо не означава. Сещам се как Стендал рисуваше главния си герой в „Червено и черно”: «Жулиен притежаваше удивителна памет, каквато много често се среща и у глупците.” Тъй че предстои да видим.

„Жена зачена, докато мъжът й спи”, съобщава „Труд”. Сефте! Колко жени са забременели, додето мъжете им спят! А пък колко не са забременели, щото са взели мерки… На село имаме един Иван Сомнамбула. На сина му викат малкото сомнамбулче. А на жена му й викат направо курва, с извинение… Райън и Дийн Харис дълго нямали дете, лекували се къде ли не. И в крайна сметка заченали насън. В медицината това заболяване – мъжът прави секс без да помни нищо, се наричало сексомния. Не ги  вярваме ние тия болести! По-лани един телевизионен говорител се разведе с жена си. Решили  да карат Нова година у тях, обаче се събрали малко като във вица – аз, ти и жена ти. Хапнали, пийнали и говорителят си легнал, щото щял да става рано да говори. Но по едно време се събудил и ги заварил да му турят диагнозата… Голям късмет, можел е и да не се събуди и да хване сексомния…

Ало, пенсиите! „Стандарт” съобщава, че на 11.11.11, поради натрупването на шест единици, щял да се отвори портал между световете. Четете внимателно, защото тука, ако успеете да се вредите, си решавате кардинално проблемите. Пространството щяло да се усуче от нашето трето измерение до единайсетото. И щяло да стане библейско чудо - 35 хиляди земляни, които са живели най-осъзнато (демек праведно), щели да се възнесат, както са в телата си, към висшите сфери на съществуване. Лично ние, наблюдавайки електоралното ви поведение, имаме някои резерви относно нивото ви на осъзнатост, но не пречи да опитате. Когато човек не намери щастието си в един свят, той е в правото си да го потърси в друг. Така де, не е ли така?!

Всички вестници съобщават изключителната новина, че към НАП вече били подкачени касовите апарати на трима ясновидци и гадатели. И отчитали по 300-400 лв. оборот дневно. А то при тях оборотът е равен на чистата печалба, щото няма никакви производствени разходи. Та се замислих колко прост и невеж народ има, щом тия шарлатани правят по 10-12 бонки месечно! Лечители, астролози, ясновидци, коректори на съдбата… Много трябва да си прост, та да идеш да си коригираш съдбата. Ми ако стане по-зле?

 

Вторник, 8 ноември


Вестник (дано не преувеличавам) „Всеки ден” твърди, че из ония дни сред съдиите се разкешвал подкуп от 700 хил. евро с цел да се върне съдия Веселин Пенгезов като шеф на САС. Ако това е вярно, представяте ли си какви пари има господин съдията? И каква златна мина е шефският пост в САС? Ако помните, тоя Пенгезов го изгониха заради дъщеря му, щото взе имот  в Приморско като социално слаба. А тейко й имал къща край Панчарево, известна като „Белия дом”. Не щото е толкова бяла, а щото е толкова голяма.

Две Българии се откраднаха за тия 20 г. и ни един от крадците ангросисти няма в затвора. Това го казвам, щото допускам, че някой може да се запита от къде съдиите са толкова богати. Нарича се вторично преразпределение на доходите… Може да си мислите, че богатите нямат разходи, ама не е така. Разправяли са ми за един банкер от ПЧБ. На всеки лев отделял по 60 ст. настрана за зор заман. И като дойде зорът, него само като свидетел го викаха…

Ако това за подкупа наистина е вярно, имаме и възможните адресати. Вчера петчленен състав на ВАС с председател съдия Галина Солакова върна съдия Пенгезов на шефското място в САС.

Прав е Плевнелиев, че „трябва да се работи върху възвръщането на усещането за справедливост у българските граждани”. Ама как да стане, като справедливостта е с пари, а българинът в по-голямата си част няма пари да си купи?

Понеже горе стана дума за врачките, та забравих да кажа. „Всеки ден” имат и цяла страница, на която „феноменът” Стефка Казакова „лекува и предсказва” за читателите. И читателите питат за всичко. Една г-жа от Габрово пита ще си запази ли имота. Ще си го запази, проблемът ще се реши още преди Нова година. Р.Д. от Сандански пита дали ще са й готови документите. Щели да станат до седмица. Госпожа Я. Л. от Разград пита ще й бъде ли изплатен хонорар. Да, в първата седмица на декември. Следете в някой от следващите броеве какво ще отговори госпожата на Т.Ф., д-р, който пита дали д-р Езекиев, издател на в. „Зов” Враца ще му плати хонорарите. И аз ще следя и ще ви информирам. Времената са такива, че човек и два лева да има да взема, хубаво е да знае кога и дали…

Пък катаджии във Враца арестували шофьор, който се опитал да им даде подкуп. То не е точно подкуп, щото тоя баламурник им подал 20 лева, като на просяци. Не знам как вече да обяснявам, че двайсетачката за последен път е вършила подобна работа по времето, когато върху нея седеше ликът на др. Димитров. От години вече суми от тоя порядък отиват във фонда за укрепване доброто име на полицията. Като немаш един „Пенчо”, за да изкажеш нужното уважение на хората, опитай с молба - четири деца, десет гърла… Такива работи. И катаджиите са хора, не са зверове!

Те и самите служители на КАТ не търпят кокошкарите сред себе си. Днес чета, че уволнили един, дето взел 10 лв. рушвет на един китаец, за да не го глоби за неправилно паркиране.

И една светска новина, пак от „Всеки ден”. 18-годишната Маги от „Х Factor”, дето оня ден я изгониха, се загаджила с актьора Асен Блатечки. И се похвалила пред приятелките си, че правели секс с часове. До тука нищо особено. За много българи чукането няма смисъл без хваленето. Но тая мома влязла в интимни детайли. Обяснявала на приятелките си колко голям такова имал Блатечки… Жал ми е и за тоя пич. Не е трябвало да й го показва. Сега ще почнат едни проверки… Първо приятелките й ще искат да проверят. Ще му гледат миглите, палците, носа, ще го питат кой номер обувки носи… Изобщо дамите ще му забравят физиономията, щото от тук нататък ще го гледат само в чатала. Не ги обвинявам, то е естествено…

 

Сряда, 9 ноември


„Сега” цитира какво рекъл главният секретар на МВР Калин Георгиев пред БНТ: "Аз не го виждам това полицейско насилие... Мит е полицейското насилие." „Новинар” обаче подбрали друг цитат, който, според нас, влиза в сериозен дисонанс с първия: "Трудът на служителите в МВР е изключително важен. Казано съвсем накратко - ние се учим в боя." И до тоя цитат колегите сложили сентенция на Айнщайн: "Който обича да марширува, напразно има мозък в главата си - гръбначният би бил достатъчен."

Кой ли пък обича да марширува… Всъщност, момент… Сега се сещам. В едно интервю пред „Стандарт” през 2004 г., като го питат що е станал полицай,  г-н Борисов каза: „Така се случи. На майка ми баща й навремето бил полицай и не ми разрешиха да кандидатствам. Във военното училище също не ме пуснаха. А ми се маршируваше по плаца…”

Ако Айнщайн е прав, излиза, че господин премиерът спокойно може да мине само на гръбначен. Но, според нас, е много вероятно Айнщайн да бърка. Откакто един юнак от Пазарджишко направи вечен двигател с трилитров буркан от туршия и пластмасова туба, (с което направи теориите на Айнщайн за смях), ние вече не мислим, че Алберт е непогрешим. Подробности за този вечен двигател можете да намерите в първата книга на доктора, ако намерите първата книга, ама не вярвам…

Та за Калин. Хем бием и се учим, хем насилието го няма. Тц! Боят всякогаш си е насилие.  Тук законът на Строс-Кан („Проникване имаше, насилие – не”), не върви. 

Братът на Росен Плевнелиев, Румен, разправя, как, когато Росен отишъл на гости при него в Русия, било минус 35, но Росен отказал да сложи шапка. И така изкарал няколко дена – по палте и гологлав. Росен обяснява: „Аз исках да бъда себе си! Отидох там без шапка, с едно палто, 35 градуса. Вярвам в това, което правя. Защитавам си позицията! И така изкарах няколко дни.”

Браво! Дано да е останал себе си. Щото гологлав при минус 35 е възможно да станеш някой друг, даже някои… В смисъл, че могат да настъпят известни необратими увреждания…

Ало, Варна, как може да сте такива уро... Част от вас, де! Главно пенсиите. Досега полицейската статистика е отбелязала три случая на опит за убийство чрез срязване на въжето на строители алпинисти и трите са във Варна! Абе вие да не сте против енергийната ефективност? Така де, що туряте прът в колелата на прогреса? Тия дни, под претекст, че й пречат на обедната сиеста, една 65-годишна пенсия резнала въжето на едно момче. Добре, че то имало подсигуряващо, иначе гушело босилека... През 2008 г. един резна въжето на алпинист на кота осми етаж, а през 2010 г. една госпожа пък го направи на кота четвърти етаж. Разбирам да му резнеш въжето на първия, айде на втория етаж, да се понатърти малко, ама от третия нагоре си е опит за убийство.

Антоан Николов щял да спира „Новинар”. То там от доста време върви една пернишка драма… Тиражът го няма никакъв, кадрите се разбягаха… Изобщо, дето вика Косьо, сами си го пишем, сами си го четем… Напоследък Антоан почнал да им плаща с по малко сиренце, кашкавал и шише вино. Щото той нали е собственик на изба „Магура”. Мъка ще ми е за „Новинар”. Най-вече за това, че не остаря като катедрала, а като… Както и да е. Това е вестникът, където д-р Филипов започна журналистическата си кариера. Почнахме я малко като Жан Виденов – от горе надолу…

Между другото именно в „Новинар” през далечната 94 г. написахме първата статия за кюфтето на властта, което днес е нарицателно. Та може би няма да е пресилено, ако кажем, че ние сме му бащата на депутатското кюфте. Но ако има други претенции за бащинство, склонен сме да ги разгледаме…

 

Четвъртък, 10 ноември


Честит 10-ти ноември, братя и сестри!

От БНБ съобщават, че бедните теглели спестяванията си, а богатите ги увеличавали. За септември депозитите намалели като брой, но се увеличили като размер. Пари при пари, такъв е законът за гравитацията на големите пари.

„Сега” напомня: „Утре пък е 11.11.11 - добра дата за край на света, ако не на прехода.” Двете неща са свързани. Ако нещо може да ме накара да приема края на света без да протестирам, то е именно това – че краят на света е единственият начин да се тури край на българския преход. Иначе ще го влачим доде свят светува… Но и да стане нещо на 11, то ще е другият месец: Девети септември, Десети ноември и, логично е, Единайсети декември. Не ли? Между другото, смятам, че българската държава е създадена на 8 август. Годината може да е спорна, но дата не е.

Вчера милицията направила обиск в резиденцията на Цар Киро. Царица Костадинка недоумява: „Няма партия, на която да не сме давали пари. За Бойко Борисов сега не мога да говоря, защото е на власт. Мъжът ми е от ГЕРБ, но не мога да говоря сега…” Вторият десен циганин. Ако ГЕРБ са десни, де…

Милиционерите извикали археолози с металотърсачи да намерят златото на Рашков. Хората от селото казали на ченгетата, че били виждали Рашкови често да копат из двора. И понеже не е логично да се предположи, че това е било със селскостопанска цел, та стигнали до идеята за имането…  Не знам дали той е толкова прост да го закопа на двора, но те са длъжни да проверят.

-Иване, пратил съм едни хора да ти прекопаят двора.

-Какви хора, бе?

-Същите, дето лани ми нацепиха дървата да търсят наркотици…

Пък във Варна една мома подкрепила акция "Светлина" на Пътна полиция по украинския способ. Съблякла се гола и турила табела „Запалете фаровете!"

Като я гледам, тая девойка може най-много да те подсети да включиш габаритите. Не че е чак пъпка на ребро, но ако варненци наистина желаят една такава акция да има успех, могат да помолят младата варненска тенис надежда Надя Убчева да направи един пърформънс на главната… 125 см. гръдна обиколка може да накара шофьорите да включат направо дългите. Да, не се шегувам.

В. "Монд" описва как европейските лидери тайно говорели всякакви гадости един за друг. Берлускони и Сарко били най-устати. Сарко рекъл за Хосе Сапатеро, че "не е особено интелигентен", а на Меркелката рекъл "швабка". Което, разбира се е нищо, в сравнение с казаното от Силвио за нея.

Журналистите дори не посмяха да го повторят, а го описаха издалече – нещо за задните й части, "свинска мас" и заключението: "Не става за секс". Меркел пък викала на Саркози "Мистър Бийн". Дейвид Камерън, обиден дето Сарко му рече „Млъкни!”, го наричал "градинско джудже". Така се комплиментирали един друг големите европейски лидери.

От тая дописка ми се изясняват някои неща, като например, от къде е изучил наш Бойко европейския „протокол”. Органът на Трактора  писа наскоро, че след едно от пътуванията на Борисов до Брюксел в края на март, като го питат на летището с кого се е видял, нашият рекъл: „С онова джудже Саркози и с оная стара чанта Меркел.“ Да, ама ласкавите изрази стигнали до джуджето и старата чанта. Сарко се зарекъл, че докато Бойко е на власт, България няма да види Шенген.

Да-а-а… Quod licet Iovi, non licet bovi. (Което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола.) Дет’ викаше фатмакът в казармата, един влах от Метковец, всяка жаба да си знае гьола, токуума и мястото в гьола…

Пък оня ден в разговор с Обама Саркози нарекъл Нетаняху лъжец: „Не мога да го понасям повече, той е лъжец". Пък Обама отвърнал: "На теб ти е писнало, но аз трябва да общувам с него всеки ден!" Щото в Америка не е прието да откажеш общуване на евреин… Тоя Саркози ще стане антисемит. Щото, както прочетох наскоро във форума на „Сега”, антисемит не бил този който мрази евреите, а този когото евреите мразят… И в случая едва ли ще има значение, че и Саркози е евреин…

Бяхме позабравили, че имаме социален президент. А май и той беше позабравил, че е такъв. Но сега, предвид вероятното му връщане начело на лявата партия, Гоце се сети. И упрекна Дянков, че задълбочавал пропастта между бедни и богати в България. "Работи се главно за онези, които имат все пак от какво да преживяват, и много малко правителството мисли за социално слабите". А успеха на ГЕРБ Параванката обяснява със силата на пропагандата: „Телевизорът, вика, победи хладилника”.

Които ни четат редовно знаят, че многократно сме призовавали народонаселението да мисли с главата си, не с телевизора си. Но малко сме го надценили. Трябвало е да го призоваваме да мисли с хладилника, а не с телевизора. И на един по-късен етап да намесваме главата…

Прав е Гоце. (Дано не ми се схване ръчицата, с която го написах!) То дори вече не е пропаст, то е Гранд каньон. В социологията има един коефициент, нарича се децилен коефициент, който показва каква е разликата между най-богатите и най-бедните. Оня ден „Стандарт” обясняваха за него, ама само на теория, не им беше хрумнало да го приложат към българската практика. За целите на тоя коефициент обществото се разделя на 10 групи от по 10% (децили) според доходите. И доходите на най-горния децил се делят на доходите на най-долния. И, казват теоретиците, ако този коефициент е над 10, то страната е на границата на социалните безредици.  Което ние веднага ще опровергаем, но не като социолог, а като българин. Този децилен коефициент у нас е над 30! Това за какво ви говори! На мен ми говори, че трябва да мерим дебилен коефициент, а не децилен. В белите държави, в чието канче ние непрекъсната надничаме, при децилен коефициент от 30, народът ще е отнесъл властта като пенсионер типов хляб. Но българинът слуша блажни приказки и вечеря постно…

Оня ден премиерът се изтъпани пред събранието на Европейския студентски съюз и ги наговори едни… „Ние, вика, сме втори по размер на малък външен дълг и шести по нисък дефицит, зад нас е и Германия."

Под тези думи на премиера читател във форума на „Сега” написал: „Да ви с..а на финансовата стабилност. Народът измира от глад, студ и болести, а тия само с малкия дефицит се хвалят.”

Като заклеймяваме  категорично лексиката на читателя, напълно се съгласяваме с основната му теза. Някой от умните хора около премиера (а трябва да има умни хора около него, той не би могъл да измисли толкова глупости сам) да му обърне внимание, че с тая икономика на мизерията, която практикуват, далече няма да стигнем. Па и той самият…

Пък просветният министър казал на студентите: "Ще видите, че България, освен че е добре уредена европейска страна, ние, българите, живеем уютно. Така че, ако вашите домакини сутрин към 5-6 часа ви черпят с ракия или с уиски, не смятайте, че това е нарушение на добрите нрави. Все някъде в света е 17 часа".

Напълно се солидаризираме с коментара на „Стандарт”: „За ракията винаги е 5 часът след обяд."

Между другото, това е страшна идея! Аз ще пиша на феновете си, пръснати от Дальний Восток России до West Coast of the United States и Australia: „Уважаеми читатели, всеки път, като седнете в 5 часа на софрата, напишете по скайпито едно „Наздраве!” Хич не се съобразявайте колко е часът при мен. А да я видя мойта какво ще каже, като и кажа, че Иван от Хюстън ми е рекъл наздраве и аз не съм могъл да откажа?! Не вярвам да настоява да се държа като простак. Ето, сега при мен е 9 сутринта, а на остров Сахалин е точно 5. И в Сао Паоло, и в Брисбейн е 5. А на Азорските острови и в Мелбърн е даже 6. Братя, на адрес: www.videosat-tv.com можете да намерите световен часовник, с чиято помощ ще знаете във всеки миг къде е настъпило ракиеното време.

Какво ли ще си помислят тия студенти от 38 страни за нас, като ни слушат управниците. Сигурно, че и сегашният уют ни е много. Не ли?

 

To be continued next Monday

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 27960 |07.11.2011 Четвърти километър . 34| 26982 |31.10.2011 Четвърти километър . 31| 23263 |24.10.2011 Четвърти километър . 39| 24358 |17.10.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads