Реклама / Ads
7| 7130 |23.10.2018 ИНТЕРВЮ

Страхил Делийски: Кабинетът „Борисов 3” е основан на връзката власт – бизнес

.
Страхил Делийски
Валери Симеонов отдавна е проблематична фигура в настоящата управленска конфигурация. Според мен, грешно е да персонифицираме проблемите на това управление в лицето на Симеонов. Той не е проблемът на кабинета, той е симптом за самия кабинет – за липса на връзка между кабинета и гражданите и за липса на демократични отношения. Това заяви в интервю за Фрогнюз политилогът Страхил Делийски.
 

Как си обяснявате подкрепата на Валери Симеонов от организациите на едрия капитал?  

 

Това е директна индикация, че кабинетът се крепи не на демократична легитимност и на връзката управляващи – граждани, а на връзката власт – бизнес. За това казвам, че епизодът с Валери Симеонов е симптоматичен за начина, по който е организирана властта в момента.

 

Какво рискува Борисов, запазвайки вицепремиера във властта?

 

Премиерът Борисов трябва да вземе по-категорично отношение спрямо него. Аргументите от типа: „Аз не мога да поискам оставката на Валери Симеонов, защото ще си счупя коалицията” са несериозни за министър-председател. Те са индиректно признание, че смисълът на коалицията е задържането във властта, а не управлението в името на публичния интерес. Оправданието на премиера, че не може да поиска оставката на своя заместник, защото е прерогатив на малкия коалиционен партньор, е абсурдно от институционална гледна точка. Министър-председателят е този, който носи отговорност за министрите си. Поведението на Борисов е страхливо. В ситуация като тази със Симеонов трябва да покаже силно лидерство. Един от механизмите за преодоляване на подобен тип кризи на доверието е през силно категорично лидерство. Борисов се отказва от това силно лидерство за сметка на какво? Дали цената не е още малко пребиваване във властта?

 

Ставаме свидетели на настройване на различни властови групи едни срещу други в името на краткосрочната властова цел. Това е политическа технология, която не отговаря на абсолютно никакви морални и демократични стандарти. Не виждам начин, по който правителството може да излезе от тази ситуация. Каквито и мерки да взема, то рискува да бъде под постоянна обсада. Всяко следващо действие отваря нови фронтове. Правителството под обсада не може да е ефективно. През бюджета ще се правят опити за потушаване на напрежението. Борисов отново ще „дава” на този и онзи, но това е просто купуване на време.

 

Волен Сидеров отново е под светлините на прожекторите. Какво цели?

 

Лидерът на „Атака” се подготвя за избори. От тримата лидери на Патриотите той претърпя най-малки поражения, тъй като остана извън изпълнителната власт. Стратегическа грешка на Каракачанов и Симеонов бе да го оставят да бъде лидер на парламентарната група, което го постави практически най-близко до народа и най-далече от проблемите на властта. В момента това Сидеров използва и се подготвя за избори. Неговата стратегия е максимално да се еманципира за предстоящия вот. В същото време държи позитивна линия спрямо Борисов, с което не си затваря вратата за него. Борисов не му е конкурент, а Валери Симеонов и Каракачанов.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7018 |03.07.2018 Страхил П. Делийски: Събира се напрежение като китайска капка, не се знае как ще избие… . 5| 9505 |31.10.2017 Ст. Делийски: Конгресът на БСП се случи по предварителния план на Нинова . 12| 19921 |07.04.2014 Политологът Делийски: Не е демокрация, ако не вярваме на изборните резултати . 112| 20267 |10.12.2010 Е. Дайнов: Кабинетът изкопа дупка, в която ще падне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads