Реклама / Ads
6| 8003 |11.11.2007 НОВИНИ

Американски учени обявиха: Да си пълен е полезно за здравето!

.
Световна сензация долетя отвъд океана: Пълнотата не е бич за здравето. Митът за диетите и постоянното отслабване е минало. Авторитетното американско списание Journal of the American Medical Association публикува революционно проучване.
 
То може да промени живота на милиони хора, както и бизнеса на световни корпорации, свързани с производството на препарати за отслабване. В продължение на десетилетия учени от различни области на науката доказваха, че пълнотата и разширеният стомах неминуемо водят до съкращаване продължителността на живота и до редица тежки заболявания. Именно поради тази причина последното мащабно изследване на американските физиолози е като гръм от ясно небе. Да си пълен е полезно за вашето здраве, заявяват категорично те.

debel.jpgСмелият извод хвърли в смут световната медицинска общност. Досега подобно твърдение се считаше за налудничаво. На всичкото отгоре въпросното изследване доказва, че по-закръглените хора живеят по-дълго от нормалните. Задължително е да се подчертае обаче, че става дума за приятно закръглените, а не за дебелаците, които наистина имат или ги очакват здравословни проблеми, най-вече в посока диабет. Организмът на нормално пълните хора обаче отлично се справя със сърдечно-съдовите заболявания, доброто функциониране на бъбреците и с онкозаболяванията. 

Ако трябва новото откритие да се опише с едно изречение, то ще звучи така: смъртността при леко пълните хора е значително по-ниска, отколкото при хората с нормално тегло. Данните са трудно оборими, тъй като са резултат от многогодишни изследвания на Центъра по ограничаване и предотвратяване на болестите (CDC) в Атланта, щата Джорджия.

Ръководителят на научния екип Катрин Флегол е категорична, че взаимовръзките между тегло и смъртност са много по-сложни от общоприетите и в тях не съществува никаква закономерност, както се твърдеше досега.

Публикацията в Journal of the American Medical Association несъмнено застрашава досегашните догми и пропаганда, с която бе свикнало човечеството. Ясно е, че защитниците на традиционните твърдения за връзка между наднорменото тегло болести и смърт няма да се предадат лесно. Екипът на Флегол прави обаче една много важна уговорка: полезно е наднормено тегло в рамките на 13 кг. Не повече!

Учените от CDC намекнали за своите открития още преди няколко години на световен конгрес по диетология. Не им обърнали особено внимание или поне се направили, че не ги забелязват. Тогава те прибягнали до проучване в голям мащаб - изследвали данните за 2,3 млн. души, починали през 2004 г. Резултатите били зашеметяващи: смъртността сред пълните хора, сметната на 100 000 души била, с пъти по-ниска от тази на хората с нормално тегло!

Казано по друг начин, хората, които не са преминали границата мъжду пълен и дебел, значително по-рядко стават жертва на болести като рак, белодробни възпаления, Алцхаймер, травми, емфиземи и някои инфекциозни заболявания. Разликата по някои показатели достигнала невероятните 40 процента. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5763 |29.10.2007 Учителите остават на улицата; учениците - също . 16| 6427 |04.10.2007 Лекуват Манол Велев като американски астронавт, може да се оправи . 0| 5408 |02.10.2007 Млади учени протестираха с тикви срещу тиквениците . 2| 8121 |28.07.2007 Американските визи за българи падат до дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads