Реклама / Ads
17| 6048 |16.12.2010 НОВИНИ

БДД: Истинският гаф са Желева и Шкумбата

.
Сред имената на хората, изнесени от Комисията по досиетата и дамгосвани сега като агенти и доносници, има такива, които са с определен принос за приемането на България в ЕС и НАТО. Повечето от тях са изключителни професионалисти с много опит и знания и нямат никакво основание да се срамуват, защото са дали много повече за националната сигурност на демократична България, отколкото някои от изка
 

Това се казва в декларация на Българското дипломатическо дружество по повод доклада на Комисията за досиетата, която уличи родни служители на Външно министерство в принадлежност към бившата ДС.

Решително се противопоставяме на опитите да се използва един безнадеждно закъснял и несъвършен закон за политически цели и да се лансират лустрационни предложения с 20-годишно закъснение, допълват от БДД.

От дружеството припомнят, че отдавна са осъдили тоталитарните структури, но сега са изключително разочаровани
, че политиците не съумяха своевременно и категорично да решат въпросите с така наречените досиета на политическата полиция, на онези, които са били истинските доносници и са допринасяли за потъпкване на правата на гражданите и за разрушаване на човешки съдби. В приетия в 40-тото Народно събрание Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, каквото е пълното наименование на закона, обаче са добавени служби, работили за националната сигурност извън страната ни и нямащи нищо общо с репресии, доноси и политическа полицейщина – външнополитическото разузнаване и стратегическото военно разузнаване, само за това, че са били под административната “шапка” на Държавна сигурност.

“Като хора с богат дипломатически опит ние определено смятаме, че такъв подход ще се отрази негативно на поддържаните от страната ни международни отношения, да не говорим за рисковете за живота на много чужди граждани, работили за България”, твърдят от дружеството.

Според тях е нелепо да се потивопоставят млади на стари, защото и без друго сега в дипломатическата служба липсва генерацията на средното поколение дипломати, което е резултат от масовите чистки, извършени в Министерството в периода 1992-2000 г. от правителствата на СДС. “Обявеното намерение за масово, ан блок отзоваване на половината от действащите посланици само за това, че фигурират в списък, често без тяхно съгласие и знание, още повече ще задълбочи този разрив между младите и опитните дипломати, което неминуемо ще нанесе дългосрочна вреда на отношенията ни с другите държави”, се казва още в декларацията.

От БДД призовават политиците за спокоен и конструктивен подход и решаване веднъж завинагина проблема с т.нар. досиета, за да не се създават условия за дестабилизиране на държавата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6613 |05.08.2010 Военният министър прескочи Първанов в стил "Румяна Желева" . 17| 6986 |11.06.2010 Желева отвратена от ГЕРБ, готви гювеч, утешава се със снимки . 29| 8766 |28.04.2010 Първанова: Горката Желева, не разбра какъв проблем има! . 25| 6081 |06.04.2010 Желева: На Борисов не му е до мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads