Реклама / Ads
6| 5594 |01.12.2011 НОВИНИ

БДЖ в стачка, преговорите продължават

.
Над 5 часа днес преговаряха синдикатите и ръководството на БДЖ за железничарската стачка. Въпреки дългия разговор, двете страни все още не са си стиснали ръцете за конкретно решение.
 

Шефът на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров коментира, че това са били най-конструктивните разговори до момента. Ако намерим решение, то ще бъде от полза на работниците, категоричен беше той.

 

Ръководството на БДЖ ще изработи график за погасяване на задълженията, предоставяне на работно облекло и обувки. Това, по което двете страни не се споразумяха, са исканията, залегнали в колективния трудов договор от 2009 г., по който ръководството даде алтернативни предложения.

 

Двата основни спорни въпроса са защитата от уволнения и доходите на железничарите. „В тях влизат намаления на допълнителното заплащане за класа прослужено време от 1% до 0,6 %. Другите намаления на доходи са за нощния труд и за пробега километри. Това няма как да бъде прието. Надявам се, че ще намерим отговор на тези въпроси", каза представителят на синдикатите Петър Бунев.

 

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев обаче потвърди позицията си, че старият колективен трудов договор води дружеството към разруха и той категорично няма да го подпише.

 

Препъникамъните в преговорите са два - намаляване на разходите на дружеството като кризисна мярка за сметка на  допълнителните възнаграждения на работниците и въвеждането на бонусна система въз основа на изработеното през годината.

Недев подчерта, че не става въпрос за намаляване на заплати, а само отлагане на плащания с цел "прескачане на пропастта".

От ръководството на БДЖ подчертаха, че намаление ще има в допълнителните възнаграждения, а не – в основните.

Освен намалението на парите за прослужени години три пъти по-малко става плащането на изминати километри, а с една четвърт се редуцира плащането за нощен труд.

 

Всички  спестени от мерките пари да се съберат във фонд с ресурс от 10–15 млн. лева, с който да се оперира през годината и в края й да се раздадат на служителите, предлагат от ръководството на  железницата.

 

Владимир Владимиров предложи схемата за новите плащания да  бъде изработена съвместно със синдикалистите. 

 

Синдикатите са съгласни да няма уравниловка, но не могат да  приемат и намаление с около 100-200 лева месечно, какъвто е размерът на допълнителните възнаграждения - за нощен труд и определен пробег километри.

 

Ако синдикатите се съгласят на тези рестрикции, догодина ще изведем железницата от кризата и доходите на служителите й ще се стабилизират, увери Йордан Недев.

 

От ръководството на железниците съобщиха, че предвиждат мерки за повишаване на производителността на труда, за решаването на проблема с кражбите и на проблема с пътуванията без билет. Решението на този проблем ще даде още около 5 милиона лева на година, смята Владимиров.

 

Преговорите бяха прекратени, за да могат синдикалните лидери да съгласуват новите предложения със стачкуващите. Те ще бъдат  подновени утре следобед. Междувременно ефективната стачка продължава.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 5417 |01.12.2011 Преговорите се провалиха, синдикатите недоволни . 22| 5196 |29.11.2011 Земеделците: Бяхме излъгани, протестите продължават . 12| 5030 |16.11.2011 Продължават реформите в Енергийния холдинг . 1| 4676 |14.11.2011 Продължават взривовете край Севлиево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads