Реклама / Ads
12| 6826 |23.02.2014 НОВИНИ

Хр. Бойчев: Законите се приемат в 5 без 15, как да протестирам тогава?

.
Драматургът Христо Бойчев
Етническите карти отдавна са раздадени, сега просто ни цакат с тях. Може би защото съм любител на абсурдите, което си личи и в творчеството ми, затова се захванах с разплитането на тази абсурдна тема.
 

Това каза драматургът Христо Бойчев, един от учредителите на “Обединени езически вероизповедания” в България в предаването „Нека говорят” по бТВ.

Имам една пиеса „България като оркестър Титаник”, която напоследък е много играна в цяла Европа. Разликата обаче между Титаник и нас е, че Титаник се сблъска с айсберг, с външен обект, а нашата бомба си я носим от зората на демокрацията. Тя цъка до ден днешен и не знам докога ще цъка. Парламентарните бомби са с много дълъг фитил, каза Бойчев.

Да използва религията има интерес власт, която е свързана с религията. Няма да уточнявам повече, защото току виж са ме дали под съд, тъй като на тази партия никъде в устава й не е записано, че е етническа или религиозна. Обаче погледнем ли й електората, ще излезе, че 99% от него принадлежи на една религия.

Понеже сме държава с равнопоставени права, някои започват да си създават и да се хранят с етническо напрежение. Някои може и да вярват, че мюфтийството е независима институция, аз не вярвам в това обаче.

Делата за имотните претенции на Главно мюфтийство от тук нататък ще се развият много лошо за етническия климат в България, смята Бойчев. Минали са 3, а делата са общо 27.

Куршум джамия е построена върху земите на манастира „Св. Спас” с материали от него, околностите са раздадени за вакъфски имоти. С трагична популярност се ползва т. нар. вдовишко хоро. Няма да разказвам в детайли за него, защото искам да спестя на моите сънародници от турски произход неща, за които те не са виновни, но на 20 юли са били изклани около 800 души в Карлово и то не в бой, и още 6-ма души са били обесени точно в тази джамия.

Сега идва мюфтийството, което се явява нещо като символ на тази 5-вековна религиозна и военна окупация и иска да си вземе джамията. Каква реакция можем да очакваме тогава!

Излязоха да протестират хиляди хора, винаги е възможно да има и провокатори между тях. Бойчев коментира, че не е присъствал на безредиците пред Джумая джамия в Пловдив, защото по това време е следял делото. Протестът ни беше насочен срещу органите, които създадоха този абсурд.

Как да протестираме срещу приемането на закони, когато всичко става задкулисно в 5 без 15 в петък, ядоса се Христо Бойчев срещу изказването на главния прокурор Сотир Цацаров защо се протестирало сега, а не когато се приемали закони. По думите на драматурга на никой не му е ясно какво и кога се приема в законодателството в тази държава. Някой чул ли е например за законопроектът за вероизповеданията, който се готви в момента в парламента, според който ще могат вече да си върнат всички имоти, които са ги имали по време на империята, възмутено попита Христо Бойчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 4996 |10.02.2014 Главнокомандващият ни чул, ни видял законите в сектор "Сигурност" . 15| 5151 |15.01.2014 Местан: Законопроектът на ГЕРБ за образованието е непригоден, иначе щяха да го приемат . 11| 5109 |19.12.2013 Жельо Бойчев: Софийският завод за боклук се превърна в приказка без край . 19| 6261 |05.12.2013 ЕК: Газопроводът "Южен поток" нарушава законите на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads