Реклама / Ads
39| 4858 |27.05.2011 НОВИНИ

Борисов: Имал съм тежки разговори с Путин, но не съм зависим от него

.
"Имал съм няколко тежки разговора с премиера Путин, държа да отбележа, че в един от тях водихме разговор относно газовата криза и действително подобна реплика от типа "Не е хубаво да сте на студено" е казана, но тя не е казана в смисъл, че видите ли, ако не изпълните другите проекти, ще ви оставим на студено".
 

Това заяви Борисов по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на народните представители Иван Костов и Иван Иванов от ДСБ за противодействие на заплаха за сигурността на страната, която те виждат в репликата на руския премиер Владимир Путин към българския му колега Борисов, изречена по време на среща между двамата в полския град Сопот.

Фразата стана обществено достояние след изтекли в Уикилийкс грами на американското посолство в София и тълкуването, че така Бойко Борисов е бил заплашван за постигане на руските интереси в общите енергийни проекти, сред които АЕЦ “Белене“, газопровода “Южен поток“, петролопровода “Бургас-Александруполис“ и преговорите по новия газов договор.

Премиерът допълни, че смята, че Путин е разбрал българската позиция, а тя е, че “Бургас-Александруполис” не е изгоден за България проект “. Той подчерта, че между тях е постигнато съгласие, че в момента най-важна е екологичната оценка на проекта“.

“Предложих на Путин да го заведа на “Белене” да види какъв гьол има там и какво сме заварили“, каза още Борисов.

Той посочи, че преговорите за доставки на газ са трудни и припомни за опитите за отстраняване на посредниците и за неутрализиране на последиците от подписаните лоши договори. По думите му се върви към успех в тази посока.

Газовите договори са чисто търговски договори. Руската страна има нужда да продава своя газ и да получава пари за това. Като член на ЕС и НАТО, България е защитена в много голяма степен от преднамерени действия. В Брюксел за “Южен поток” се води дълъг разговор с цел недопускане на подобни действия срещу друга държава, каза Борисов. По думите му - Европейската комисия ще участва активно във всичките ни преговори за „Южен поток”, както и в преговорите, които ще се водят за в бъдеще.

“Газовото находище и концесията на “Мелроуз” ( в акваторията на Черно море край Варна- бел. ред.) и това, което добиваме като газ от Черно море е една от стъпките в посока диверсификацията“, каза Борисов.

Работим много активно с всички, които предлагат технологии и работят в посока за проекта за ядрена енергия, доставка на ядрено гориво, изграждане на хранилище за отработено ядрено гориво, заяви още министър-председателят в пленарната зала. Подписахме с най-голямата френска компания „Арева”, ще се подпише и с “Уестингхаус”, каза Борисов, който пристигна за парламентарния контрол заедно с посланика на САЩ Джеймс Уорлик..

По думите на Борисов България ще подпише още в петък договор с американската “Уестингхауз“ за доставка на ядрено гориво.

“Днес сутринта имах разговори с “Уестингхаус”, които доставят гориво за Украйна – за някои от техните реактори. Следобед с тях ще подпишем споразумение, подобно на това с “Арева”. От следващите години – не само съхранението, а и доставките на ядрено гориво ще бъдат диверсифицирани“, каза Борисов.

Той обаче не обясни какво точно ще предвижда предстоящия договор с “Уестингхауз“. В момента АЕЦ “Козлодуй“ има сключен с руската ТВЕЛ контракт за доставка на свежо ядрено гориво до 2020 г. Дотогава изтичат и лицензите за експлоатация на двата реактора, за които в момента се провежда избор на компания, която да оцени остатъчния ресурс на V и VІ блок и да предложи мерки за удължаване на живота им с 15-20 години. След кандидатите е “Уестингхауз“ и ако тя проведе модернизацията на блоковете, те може и да бъдат пригодени за работа с различно от руското ядрено гориво.

Споразумението между “Арева“ и “Българския енергиен холдинг“ е за сътрудничество в областта на новите ядрени технологии, рециклиране на отработеното ядрено гориво на АЕЦ “Козлодуй“ и съвместно производство на съоръжения за изграждане на вятърни паркове, разположени във водите на Черно море.

“Преди една седмица изградихме хранилище и го пуснахме в експлоатация в “Козлодуй” за 50 години за съхранение на отработеното ядрено гориво“, отбеляза Борисов. Съоръжението всъщност не е пуснато в експлоатация, тъй като няма лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. Такъв ще му бъде издаден следващото лято.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5082 |20.05.2011 Борисов: Няма да търпим да ни извиват ръцете . 46| 5936 |19.05.2011 Б. Борисов: Трябват ми работещи мотори, а не да ги търся по една седмица . 1| 5460 |18.05.2011 Внасят в съда тежки обвинения срещу Сумиста и неговите авери . 34| 4984 |18.05.2011 Б. Борисов: Да изнасяме висшисти като футболисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads