Реклама / Ads
12| 6741 |03.06.2011 НОВИНИ

Борисов отсвири упрека на БСП за "Булгартабак"

.
Бойко Борисов
На свое заседание тази година Агенцията по приватизация е определила параметрите на сделката за приватизация на Булгартабак и подчерта, че тя е приета без нито един глас против и само с един "въздържал се". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Корнелия Нинова и Румен Овчаров за приватизацията на Булгартабак-Холдинг.
 
 
Той поясни, че решението не е на Министерски съвет и припомни, че стратегията за приватизацията на Булгартабак Холдинг е приета още на 10 декември 2003 година.

По думите му стратегията е отменена на 17 декември 2008 година, когато Тройната коалиция изважда холдинга от списъка на държавните дружества, които са за приватизация.

В заключение може да ни поздравите за това, че успяхме в условията на тежка финансова криза да изплатим вече над 35 милиона лева на тютюнопроизводителите, които с голяма радост ги получиха, с тези думи министър-председателят се обърна към опозицията.

От БСП останаха крайно недоволни от отговора на премиера. „Кой ще носи отговорност за това, което ще се случи с Булгартабак", попита ексенергийният министър Румен Овчаров и допълни: „Вашата цел не е да приватизирате Булгартабак на висока цена, нямате намерение да гарантирате социалните права на работещите. Няма да гарантирате нищо и на производителите на тютюн."

По думите му целта е дружеството да се предостави на предварително избран купувач.

Овчаров упрекна премиера, че не е чул нищо от доводите и въпросите по темата, изложени от трибуната. Социалистът донякъде бе прав, тъй като премиерът през цялото време на задаване на въпроса обсъждаше задълбочено нещо с вицето си Цветанов и дори не разбра кога му е дошъл редът да отговаря.

Социалистите са притеснени от разнопосочните сигнали, идващи от правителството за приватизацията на холдинга. Целите, обявени от правителството за приватизация на Булгартабак не съответстват на критериите, заложени в сделката, изтъкна червената депутатка Корнелия Нинова.

Тя посочи, че обявената цена на сделката от кабинета е 100 млн. евро, стойност твърде ниска, според Нинова, тъй като само по сметките на дружеството има повече пари.

Депутатката е недоволна и от това, че инвеститорът се задължава да инвестира в холдинга само 2 години. Не се говори и за запазване на производството на българските марки цигари.

По думите й изискването да се обработва определено количество тютюн годишно изключва от кръга на кандидат-купувачите стратегическите инвеститори, тъй като те не се занимават с изкупуване и преработване на тютюн.

Министър Трайков заявява, че тези параметри в сделката не са добри, каза още Корнелия Нинова. В същото време, по думите й, директорът на Агенцията по приватизация изказва становището, че цената на сделката не е важна. Синдикатите в холдинга и самите работници също са против сделката, подчерта Нинова.

Премиерът Борисов не пожела да ползва правото си на дуплика по въпроса и напусна пленарната зала.

По късно днес той ще открие ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово", а утре премиерът ще посети Каварна, където ще пререже лентата на новоизграден главен колектор и прилежащата канализационна мрежа в квартал „Хаджи Димитър" в града.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6659 |02.06.2011 Голф игрище на рекламен бос открива Борисов . 5| 5507 |02.06.2011 Отсвириха зам.министър на Тотю Младенов . 26| 5001 |01.06.2011 Прокуратурата отсвири писанията на Байърли . 94| 6327 |31.05.2011 Борисов пети, ГЕРБ запазва 2/3 от избирателите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads