Реклама / Ads
0| 4094 |15.01.2015 НОВИНИ

Депутати: Цветан Гунев да бъде отстранен

.
Подуправителят на БНБ Цветан Гунев Източник: Булфото
Депутати от управляващото мнозинство предлагат освобождаването на подуправителя на БНБ Цветан Гунев.
 
Това става ясно от решение, публикувано на интернет страницата на парламента.

Цветан Цветанов, Найден Зеленогорски, Борислав Борисов, Красимир Велчев, Бойка Маринска, Радан Кънев и Валери Симеонов са внесли в деловодството на парламента предложение Гунев да бъде освободен от поста си на основание член 14, алинея 1 от Закона за БНБ.

Законът гласи, че компетентният орган - Народното събрание, може да прекрати предсрочно правомощията на член на управителния съвет, само ако не отговаря на изискванията, посочени в Закона, за изпълнение на служебните му задължения, ако е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от шест месеца, или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения.

Като мотив депутатите посочват обстоятелството, че от юни 2014 г. Гунев фактически не изпълнява правомощията си на подуправител, ръководещ направление "Банков надзор", предава "Банкер". Освен това, по искане на прокуратурата е отнет достъпът му до класифицирана информация, което е допълнителна пречка за упражняване на правомощията му.

Народните представители се аргументират и с установените в хода на разследването във връзка със състоянието на Корпоративна търговска банка нарушения, довели да поставянето й под специален надзор и последвалото отнемане на лиценза й.

Според депутатите изложените обстоятелства налагат Народното събрание да упражни правомощията си, а именно да освободи от длъжност Подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Вчера, от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов настоя парламентът да избере бързо нов подуправител на БНБ на мястото на Гунев.

Към момента срещу Цветан Гунев има повдигнати две обвинения за действия, извършени като подуправител, ръководещ управление "Банков надзор". С решение на Софийския апелативен съд той е отстранен окончателно от длъжност на 11 декември 2014 г., тъй като с присъствието си в банката би могъл да възпрепятства провежданото разследване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4472 |14.01.2015 Ако Цветанов е флагман на съдебната реформа , ще е кьорфишек . 3| 4216 |14.01.2015 Цветанов: Стабилно управление е възможно и без ДПС . 4| 4160 |13.01.2015 Цветанов: В управленската програма се припокриват целите с РБ, ПФ и АБВ . 15| 4673 |13.01.2015 Цветанов поздрави Лазаров за "отличната" работа по случая Сертов, поне нямало убити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads