Реклама / Ads
19| 5987 |06.01.2015 НОВИНИ

Хампарцумян: Банковата система е стабилна; ниските лихви говорят за стабилност

.
Левон Хампарцумян
Ситуацията с ниските лихви по кредити и депозити е като по света, с който сме свързани; изчезването на КТБ, която вдигаше лихвените нива, по естествен начин доведе до падане на лихвите, заяви по БТВ Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките у нас. Другите банки, изкушени да дават по-високи лихви, също преценили, че много хубаво, не е на хубаво.
 
Ниските лихви били характерни за по-стабилната среда, оцени той. Хампарцумян заяви, че не знаел за война между Прокопиев и Василев. Но неколцина журналисти пък, според него, свършили повече работа отколкото БНБ, финансовия надзор, ДАНС и т.н.

КТБ била инвестиционна схема повече от банка, следователно неустойчив бизнесмодел, оставен да се развива прекалено много, заяви Хампарцумян. "Банкер на годината" пък било медийно събитие, на което се давала награда на парти, каза той, който сам е носител на тази награда. Не искал да слага твърде много яйца в тази кошница. Хората вложители пък трябвало да питат, да четат и да се образоват.

Имаме ситуация, в която ключови за стабилността на страната институции отказаха да се намесят, това трябва да се изследва, призова той. Репутацията им била важна, а репутацията на тези, които не са си свършили работата, трябвало да пострада, когато се разбере какво е станало.

Банковата система е стабилна, успокои Хампарцумян. Това бил най-регулираният бизнес, изпълняващ освен всичко друго, и важна социална и икономическа функция. Сега институциите били станали по-внимателни, каза той, базирайки се на своя опит. Иван Искров пък имал репутационна и друг вид отговорност.

Един от големите проблеми на България е липсата на национални цели. Трябва бързо да се отговори на въпроса влизаме ли в Еврозоната или не, настоя той и препоръча това да стане, макар и да е болезнено, защото не бива да стоим в периферията, в Б отбора.

Сривът на еврото нямало да ни се отрази, особено ако другите неща са ни наред. Да не мислим за това, а за неща, важни за нашето благоденствие и конкурентоспособност, призова накрая Хампарцумян.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4430 |05.01.2015 Блок в "Козлодуй" спря, енергийната система на нокти . 1| 4387 |29.12.2014 Юрист: Трябва да намерим мерки да стимулираме съдебната система . 4| 4255 |29.12.2014 Константин Пенчев: Гнили ябълки има навсякъде в съдебната система . 17| 4664 |23.12.2014 Кунева: Драматична е корупцията в съдебната система; на носещата конструкция не може да се разчита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads