Реклама / Ads
5| 4719 |11.06.2009 НОВИНИ

Юруков няма да получи регистрация от ЦИК

.
Пламен Юруков
Искането на екслидерът на СДС – Пламен Юруков да регистрира СДС за участие в изборите за Народно събрание с документите, внесени от негово име не получи одобрението на ЦИК.
 

Късно през нощта, след като изтече последният срок за подаване на документи за регистрация на партиите и коалициите, от ЦИК обявиха, че отказват на Юруков искането му да извади СДС от участие в „Синята Коалиция”, заведено в регистъра на партиите и коалициите за участие в изборите на 5 юли, 2009 г.

Обсъждането за регистрацията на СДС-Юруков е предизвикало спорове в комисията, но в крайна сметка се e произнесла с отказ. Като основен моитив за отказа, от ЦИК изтъкват, че са регистрирали “Синята коалиция”, в състава на която е включена партия “Съюз на демократичните сили”. Няма и взето решение за излизане на на СДС от коалицията – факт, който изключва каквото и да е основание за самостоятелна регистрация на СДС.

Тъй като партиите могат да участват в изборите самостоятелно или в коалиция с други партии и коалиции, а СДС участва в регистрираната от ЦИК коалиция “Синята коалиция”, същата не може да бъде регистрирана за участие самостоятелно в изборите за народни представители, се аргументират от ЦИК.Още един основателен мотив за отказа на ЦИК е и това, че Радонов и Юруков не са внесли банков депозит за регистриране на партията за участие в изборите, който е в размер на 50 000 лева.

Това се оказа поредният неуспешен опит на Пламен Юруков за възпрепятстване явяването на партията на изборите като част от Синята коалиция. Предишните опити бяха спрени от Върховния административен съд (ВАС), който постанови, че Юруков не може да представлява партията, тъй като съгласно регистрирания й устав не е неин председател от ноември миналата година.

Решението на ЦИК може да се обжалва в срок от 24 часа от съобщаването му пред Върховния административен съд. Юруков обаче се отказа от това си право: “Няма да правим нищо, нека се готвят за избори”, отбелязва Юруков в съобщение, разпространено пред БТА и отказва да коментира решението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5101 |04.06.2009 Юруков внесе в ЦИК заявление за оттегляне на СДС от Синята коалиция . 0| 5998 |29.05.2009 ВАС ще се произнесе утре в 11 ч. за регистрацията на Синята коалиция . 2| 5423 |29.05.2009 Пл. Радонов внесе документи за регистрация на СДС в ЦИК . 8| 4924 |22.05.2009 ВАС: Юруков не е лидер на СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads