Реклама / Ads
12| 2584 |31.03.2024 НОВИНИ

Кирил Петков: И Андрей Гюров можеше да е служебен премиер. След изборите ПП-ДБ може да сме в опозиция

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
"Не е вярна тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел да е кандидат за служебен премиер", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Според него например Андрей Гюров, ако е бил избран, е щял да приеме. Гюров е подуправител на БНБ и беше един от възможните кандидати за служебен премиер.
 

Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. След промените в Конституцията за служебен премиер президентът може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.





Оттук натакъв Главчев има 7 дни да предложи кабинет.

 

"Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни поне за един кандидат", обясни Петков в предаването „Неделя 150“ на БНР.

 

"Не беше вярно, че няма избор между възможните кандидати. Сред възможните кандидати имаше и хора, които не бяха толкова ярко оцветени партийно. Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора", добави Петков.

 

По думите му Конституцията работи добре като формат, но "в завзетите институции в момента този формат беше много труден".

 

"Това, което сложихме в нашето споразумение, е, че във всички назначения в тези институции не трябва да има политически квоти. Включително и от нас, не казвам, че ние (ПП-ДБ) трябва да сме със специална квота, напротив", каза Петков.





Той определи номинираният за служебен премиер Димитър Главчев като "кандидат на ГЕРБ" и посочи, че не може да бъде определян министърът на вътрешните работи Калин Стоянов като неутрален:

 

"Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а много тясно е от едната страна. Ако отново загубим едни 400 000 гласа и пак се купуват гласове като на местните избори - това ще бъде пълно безобразие. Ще го познаем Димитър Главчев по делата - да видим сега кои ще са кандидатите. Много се надявам да не се играе играта скрити зависимости - незнайни лица. Да си кажат, ако ще слагат чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да казват, че са независими, а да им се обаждат по 10 пъти на ден, за да обслужват политически цели".

 

Кирил Петков изказа разочарование, че страната отива на предсрочни избори за Народно събрание и даде заявка, че след тях ПП-ДБ „няма да управлява с никой, ако те не са готови да подпишат с ясни дати споразумението, което изработихме“.

 

"Разочарован съм, че ГЕРБ не си спазиха уговорката и съм разочарован, че ни пратиха да гледаме едни театри седмици наред. Но едно е хубаво - разбраха, че ние не си предаваме принципите. Който иска да работи с нас, трябва да се съобразява с тези принципи, защото те не са наши, а на българското общество, което, ако иска да дръпне още малко напред, трябва да има работеща съдебна система. Няма как да станем по-богати в България и по-проспериращи, ако нямаме тези институции. Защо ние непрекъснато се замеряме пред камерите и по студиата с оплаквания един към друг, защото няма съд. Когато кажем, че някой е корумпиран, няма съд, който да каже, че той наистина е или не е корумпиран. Не са политиците, които трябва да стават съдии, прокурори или регулатори. Политиците трябва да придвижат тези институции, за да започнат да работят“, разясни още съпредседателят на ПП.

 

"Ще бъдем в опозиция, дори и да бъдем първа политическа сила след изборите, ако нямаме партньори, които да са със същата визия за България като нас", категоричен беше съпредседателят на ПП-ДБ.





"Не е на всяка цена в правителство, което ПП-ДБ подкрепи, Асен Василев да бъде министър на финансите. Не е на всяка цена, но изпускаме ресурси, ако на база на политическо оцветяване не си слагаме най-добрите хора на най-правилните места. Никой не е със запазена роля и със запазена позиция. Единственото важно е да продължаваме да строим институции, които не са тясно политически и дават на обществото да се движи напред“" посочи Петков.

 

"Задължително ще имаме обща листа с "Демократична България" за европейските избори и ние с Асен Василев и Христо Иванов няма да бъдем в нея", подчерта Кирил Петков.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2370 |31.03.2024 Настимир Ананиев: Главчев е представител на ГЕРБ, ПП-ДБ ще следим кой ще предложи за министър на МВР . 0| 2388 |31.03.2024 Русия продължава с ракетния обстрел и енергийния терор над Украйна . 1| 2418 |31.03.2024 Местни избори в Турция. Какъв е залогът за противниците на Ердоган? . 8| 3025 |31.03.2024 Акад. Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads