Реклама / Ads
6| 6159 |05.10.2007 НОВИНИ

Комисията „Кушлев" да се закрие, шефът й да се скрие, рече опозицията

.
Комисията за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, известна като комисията "Кушлев", да бъде закрита. Това поиска опозицията в парламента. За 2 години комисията е потрошила милиони, а не е свършила за пет пари работа, аргументира се Лидерът на ДСБ Иван Костов.
 
Той пръв подхвана дебата за Стоян Кушлев и компания. Комисията е неработеща и затова напълно ненужна, заяви Костов. Според бившият премиер председателят на комисията Стоян Кушлев се появил в парламента и наговорил куп глупости, вместо да се скрие и да не се показва.

Повод за острите нападки на Командира станаха внесените от различни депутати законопроекти за регламентиране на заплащането на членовете на комисията, както и техният статут и дейност. Заплатите на шефа и членовете на комисията предизвика бурен скандал преди време, когато стана ясно, че Кушлев си определил 7 хиляди лева месечно възнаграждение, а подчинените му малко по-ниски. Разкритието направи в. „168 часа", който измъкна още данни как Кушлев назначавал свои роднини и близки на работа в комисията. Журналисти от вестника се опитаха да открият корените на професорската научна степен на Кушлев, но в БАН им обяснили, че протоколи за такова лице няма. Въпросът остана висящ.

В същото време Кушлев се хвърли да си прави пиар като разтръби, че е запорирал имоти и сметки на братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин. В последствие се оказа, че комисията се престарала и е запорирала офис, който е собственост на американска фирма, която се оплака в посолството на САЩ в София.  

Самият Кушлев бе депутат от НДСВ в предишния парламент и председателстването на този орган му бе „дадено" като награда за безрезервната подкрепа на Симеон Сакскобургготски по всички линии.  

В парламента Костов заяви още, че комисията се е разроила в различни градове, където били набутани жълти активисти. Същите се занимавали с партийни въпроси, а истинската си работа били зарязали.

Иван Костов бе подкрепен от синия депутат Христо Кирчев, който заяви, че законът за комисията бил гласуван, за да се отчете някаква дейност пред ЕС. Кирчев изрази и известни резерви към възможностите на Кушлев да преследва гранде престъпници из държавата. Той бил кротък човечец, който получил възможност да се облажи от дадения му „зелник".

Ген. Атанас Атанасов от ДСБ пък направо предложи чрез "кратък законопроект" въпросната комисия да се закрие. Според него Кушлев се опитвал да копира прокуратурата, което е напразно упражнение.

Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) от своя страна предложи повече правомощия на комисията, за да станела тя ефективна. Тя не можела да действа, ако няма започнало наказателно производство, а в случая ставало въпрос за различни форми на незаконно придобиване на имущество, някои от които не биха могли да бъдат окачествени като престъпни.

В кулоарите на парламента Стоян Кушлев се опита да се защити, като издекламира статистика за 330 заведени дела, запориране на имоти за над 66 млн. лв. и искове в полза на държавата за 20 млн. лв. Стана ясно обаче, че няма нито едно окончателно решение за отнемане на имот.

Кушлев за пореден път се оплака, че организираната престъпност му отправяла заплахи, после пък каза, че щом се появял в парламента, там също го натискали, а той бил добър човек. Единственият конкретен отговор бе за размера на заплатата му, която в момента била „едва" 1790 лв.

Въпросът остана висящ. Опозицията се закани да поднови дебата още следващта седмица. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5897 |27.08.2007 Нов скандал с Комисията за защита на личните данни, изтекъл й срока . 3| 5650 |22.06.2007 Комисията по досиетата скри четвърти агент от Конституционния съд . 4| 21512 |20.06.2007 Шефът на ВКР ген. Орлин Иванов напусна, спирали разработки за корупция и кражби . 0| 7644 |26.04.2007 Шефът на следствието Александров шантажирал следователката Шарланджиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads