Реклама / Ads
15| 4643 |02.04.2015 НОВИНИ

Кунева: Борбата с корупцията ще засегне висшите етажи на властта

.
Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева
Стратегията по борба с корупцията, която ще бъде представена официално утре, ще се фокусира много повече от досега върху изготвяните стратегии върху лицата, заемащи висши държавни длъжности. Това са около 6 хил. човека, от които зависи взимането на решения и именно затова фокусът пада върху тях.
 
Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева пред Дарик. По думите й за анализ и проверка на тяхното имущество и възможен конфликт на интереси ще бъде създаден единен орган, който да включва функции на сега съществуващите Комисия за предотвратяване и установяване конфликта на интереси, БОРКОР и звена от Сметната палата. Кунева коментира, че за създаването на единния орган е отчетена препоръката на Европейската комисия, но той е съобразен с особеностите на българското право и институции.

Кунева посочи още, че единният орган ще налага административни санкции като отстраняване от работа и глоби, а при установени нарушения ще предава лицата на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), което след щателна процедура дори може да отнема имущество. Правомощията на КОНПИ също ще бъдат засилени, обясни Кунева и допълни, че когато има данни за престъпления, случаите ще се изпращат на прокуратурата.

Кунева беше категорична, че основно за успеха на стратегията остава прилагането на законите. Дори и Крумово законодателство да въведем, не се ли прилагат законите, няма да има ефект, посочи тя.

Стратегията ще има три стълба - политически, административно-превантивен и наказателно-репресивен. Политическият ще представлява национален съвет с участието на министри и други представители на властта, който ще определя насоките за борбата с корупцията и секторите, в които тя трябва да бъде насочена.

Административно наказателният ще представлява единният орган, а наказателният - съвместното звено между прокуратурата, ДАНС и МВР, който ще разследва корупцията по високите етажи, обясни вицепремиерът.

Не се отказваме от усилията да променим Конституцията, ако може да събере необходимото конституционно мнозинство, но да не правим нищо сега и да отлагаме за бъдеще време с неясни условия е оправдание и отказ от реформи, посочи Кунева и допълни, че очаква резултати от прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5692 |19.03.2015 Береану: У нас корумпираните се "борят" с корупцията . 9| 6056 |13.03.2015 Хр. Иванов: Корупцията предизвиква хаос в СГС? . 13| 4438 |12.03.2015 БСП към Кунева: Има ли я държавата в бедстващите региони? . 11| 5003 |06.03.2015 Кунева: Бъчварова може да разчита на мен в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads