Реклама / Ads
6| 4821 |22.06.2010 НОВИНИ

М.Кунева: Даваме лоши сигнали отвътре, затова ще ни проверяват

.
Меглена Кунева Източник: Вяра Йовева
"Всеки от нас, който има възможност да научи как се правят добри финанси, в момента е натоварен с голяма отговорност. Това, което се случва обаче на ниво държави, никога не е било толкова важно, колкото е сега".
 

Това каза по повод икономическата ситуация у нас и вчерашната среща между комисаря Оли Рен и финансовия министър Симеон Дянков, първият български еврокомисар Меглена Кунева, цитирана от ПРО.БГ.

В ЕС се предложи ново законодателство, нов тип управление на банките. И основното, което се разбра, е че ние не покриваме критериите за добро управление, добави Кунева.

Тя допълни, че проверката на Евростат няма отношение само към България. „Просто сега сме дали повод: много критики артикулирахме отвътре в страната, че нещо не е наред. И не може ЕК да не обърне внимание на тези гласове у нас.

По думите й българската статистика работи с данни и цифри, подадени от финансовото министерство и други институции. Как се обработва тази информация, много добре се знае от времето на преговорите. Но затова, че сами даваме лоши сигнали отвътре, ще бъдем проверявани много повече, защото Комисията е длъжна да реагира, коментира Кунева.

Първият български еврокомисар коментира, че евентуалното ни отказване от „Набуко" би било голяма грешка, защото това е проект с голямо европейско значение.

Тя подчента, че в енергетиката има много политика. На нас ни трябва устойчивост - трябва ни устойчив партньор. Всяка страна доказва непрекъснато своята надеждност - няма вечни победители или вечни губещи, правейки аналогия със Световното първенство по футбол в Южна Африка.

Според нея един бъдещ референдум за АЕЦ „Белене" не би бил полезен. „Това са тежки решения, имам притеснения доколко един референдум е полезен. Той може да отговори само с „да" или „не", а тук има много по-важни нюанси. За друго, според мен, трябва да се правят референдуми и да се намират решения", подчерта политическият съветник на еврокомисаря по транспорта.

На въпрос, дали смята да се кандидатира за президент на предстоящите избори, Меглена Кунева отговори с усмивка, че никога  не е мечтала за власт, винаги е мечтала за работа.

"Когато казвам нещо, го казвам, защото искам то да се случи сега. Искам хората да ме избират затова което съм, за това което знам и мога" убедена е тя.

Кунева съобщи още, че вече има одобрението на  Европейската комисия да бъде избрана в ръководството на френската банка "Paris bas". Тази седмица приключи процедурата по одобрението й в ЕК.

"Да съм в борда на директорите в банката за мен е лично предизвикателство, защото досега не съм се занимавала с тази сфера. Престижно е", обясни Меглена Кунева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5227 |21.04.2010 М. Димитров: Даваме един месец на Борисова . 3| 5753 |11.12.2009 Даваме 20 лв. за нова лична карта . 15| 4938 |23.11.2009 Й. Фандъкова: Ще освобождаваме София от коли . 6| 4963 |15.10.2009 НАП разследва сигнали срещу Масларова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads