Реклама / Ads
2| 6971 |06.08.2012 НОВИНИ

Мафията залага на златото

.
Цветният метал е спасение в кризата, има го в изобилие и се продава добре. Златото се изкупува в хиляди заложни къщи, контролирани от мафията.
 

За италианските мафиоти криза няма, пише Труд. Напротив, от две години насам те генерират допълнителни доходи за най-малко 14 млрд. евро само от нерегламентирани сделки със злато. То се изкупува в хиляди заложни къщи, контролирани от мафията. А продавачите са обикновени италианци, закъсали от финансовата криза. Купувам злато, плащам веднага и добре. Такива табели заляха италианските градове от 2010 година насам. По последни данни на АНОПО - Националната асоциация на лицензираните търговци на злато, едва няколкостотин от общо 28 000 заложни къщи са регистрирани в Централната банка на Италия, пише АФП.

Всички останали са собственост на различни мафиотски кланове и са пръснати из цялата територия на страната, не само в типичните за дейността на организираната престъпност южни региони. В действителност новата реалност е добре дошла и за редовите италианци. Те са известни като едни от най-големите притежатели на семейно злато в света, но както всички са сериозно засегнати от кризата. Затова се наложи да извадят като спасение ценния метал и да го продават.

Сделката си заслужава, защото по официален курс едно тройунция злато (31,103 грама) с най-голяма чистота официално струва 1300 евро. За да го продадеш в регистрираните магазини, трябва да покажеш сертификат, а в мафиотските това не е нужно.

Освен това в лицензираните процедурата по установяване на чистотата на златото е по-дълга. Плащането в мафиотските става веднага и с много по-бърза проба. Причината е проста - те са регистрирани като места, на които се изкупуват метали за преработка, т.е. скрап.

А това позволява да не се плаща ДДС върху сделката, ако тя е със злато. Така са доволни и продавачите, и купувачите. В почти 100% от случаите изкупеното от частни лица злато в мафиотските магазини бива бързо претопявано. Според събраните данни от властите основен център за преработка на откупения ценен метал е Неапол.

За мащабите на нелегалния бизнес говорят... официалните данни. Според тях през 2011 година износът на злато от Италия в Швейцария е достигнал 120 тона. За сравнение - през 2009-а той е бил 64 тона, а през 2010-а - 73 тона. Остава загадка колко точно е нелегалният.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6651 |17.07.2012 Евродокладът: Мафията ви влияе на властта . 49| 8151 |10.07.2012 Ст. Гамизов: Цената на тока бе решена преди 10 години от енергийната мафията . 42| 7756 |05.07.2012 Наркомафията олекна със 720 милиона, очакват се екзекуции . 92| 7723 |05.07.2012 Борисов: Журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads