Реклама / Ads
12| 5621 |12.12.2013 НОВИНИ

Мая Манолова: И ДПС има забележки към изборния кодекс

.
Изборният кодекс е готов, каза Мая Манолова . Червената депутатка призна, че има противоречия между БСП и ДПС, с "Атака" и ГЕРБ - също. Това е причината новият кодекс да не бъде внесен все още в пленарна зала за обсъждане.
 

"Не искам да говоря от името на ДПС. Те ще решат дали да внесат собствен проект. Имат забележки за активната регистрация, искат по-различна преференция. Може да бъдат направени корекции между първо и второ четене на Изборния кодекс", заяви Манолова. "Искаме фантомите да изчезнат от списъците. Всъщност това са българите, които живеят в чужбина. Те са два милиона", обясни позицията си зам.-председателката на парламента.

"С всички се опитахме да сближим позиции. Представихме доклада, представихме проекта. Имаше коментари от всички - от извънпарламентарните партии, от гражданските организации", коментира Мая Манолова.

Червената депутатка разкри, че има съображения и от Венецианската комисия. "Ако имаше едни безспорни решения по изборно законодателство, щяхме просто да ги препишем. Много от избирателите ще бъдат дописани в изборния ден. Активната регистрация е добра стъпка", каза още Манолова.

"В около 100 секции ще има машинно гласуване за европейските избори", разкри Мая Манолова.

Един от големите проблеми на изборите са мъртвите души, заяви още Манолова. Тя посочи, че това са гражданите, които живеят в чужбина и това е резерв за фалшифициране на вота. Мярката е активна регистрацията, тоест да се регистрират за изборите. Предложението е това да се прави преди изборите, но и в самия ден на вота.

"Има купуване на гласове, има контролиран вот. Колко са осъдените за купуване на гласове, за контролиран вот. Какво са доказали разследващите за Костинброд не знам. Оспорвала съм и съм подавала жалба в Кюстендил, когато хора свидетелстваха, че са им давали предварително попълнени бюлетини", коментира още Манолова.

Ще има ясен контрол върху печатането на хартиените бюлети под контрол на министерството на финасите, каза още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5624 |12.12.2013 Машинно гласуване, интегрална бюлетина и преференции в Изборния кодекс . 24| 5129 |11.12.2013 Цачева: Управляващите не могат да се разберат за Изборния кодекс . 15| 5409 |06.12.2013 Караянчева към Манолова: Вие сте като шопа . 35| 6790 |06.12.2013 Курумбашев за Манолова: Не съм я виждал с камшик и палка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads