Реклама / Ads
10| 5123 |17.03.2014 НОВИНИ

Местан: Защо ВСС мълча при груби намеси на изпълнителната власт между 2009-2013?

.
Лютви Местан
Защо Висшият съдебен съвет беше толкова мълчалив при многобройните груби намеси от изпълнителната власт в съдебната в периода 2009 - 2013 г., се казва в коментар на лидера на ДПС Лютви Местан, по повод становището на ВСС.
 

Разбирам позицията на Висшия съдебен съвет на Р България по повод на Декларацията от името на ПГ на ДПС от трибуната на 42-то Народно събрание, макар да нямам обяснение защо ВСС бе толкова мълчалив, или в най-добрия случай, неуместно предпазлив, по повод на многобройните откровени и груби намеси в независимата съдебна власт от страна на най-висши представители на изпълнителната власт в периода юли`2009 – май`2013 г. (виж, Цветанов и уволнената от ВСС след проблем именно с Цветанов съдия Мирослава Тодорова – Борисов с Кокинов в Банкя).

За разлика от тях, както вече подчертах в изявлението си, ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването (Кокинов моли Борисов, а не ДПС и мен, да го направи апелативен прокурор), нито в което и да е конкретно дело, въпреки десетките съдебни производства срещу кадри на ДПС. Независимостта на съдебната власт няма проблем, свързан с ДПС, казва още Местан.

Позицията на ВСС е разбираема от гледна точка на конституционните функции на този орган, с уговорката за необходимостта да е била последователна. В същото време, съжалявам, че ВСС не е сметнал за необходимо да отчете последвалото Отворено писмо на Съюза на съдиите в България мое изявление, където нарочно уговарям, че не визирам съдебната власт като институция, и обосновавам разликата между онова, което ВСС определя като „недопустима намеса в съдебната власт“, и задължението на един политически лидер да артикулира собствено от трибуната на парламента реално прокламираните реакции на стотици хиляди български граждани, примесени с гняв, възмущение и болка, по повод на променената мярка за неотклонение на потенциалния убиец на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. 

Аз не по-малко от ВСС очаквам с нетърпение мига, когато Европейската комисия ще снеме мониторинга от България по глава Правосъдие, се казва още в позицията на Лютви Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5760 |15.03.2014 Местан: Борисов прави жалък опит да отпуши анти-ДПС вълна . 54| 6367 |14.03.2014 Борисов: При 4-ма простреляни полицаи, по-добре да си мълчат . 45| 6607 |14.03.2014 Местан: А ако Енимехмедов беше стрелял не по Доган, а по Борисов? . 38| 5576 |10.03.2014 Местан: След евроизборите се преминава от оцеляване към пълноценна работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads