Реклама / Ads
14| 5329 |15.09.2012 НОВИНИ

ОЛАФ ни отказа за АЕЦ "Белене"

.
ОЛАФ няма да разследва сделката за АЕЦ "Белене", тъй като проверка на ядрения проект е извън делегираните й права. С решението си европейската служба за борба с измамите попари надеждите на българския премиер Бойко Борисов да получи европейско рамо в спора с "Атомстройекспорт".
 

Причината е, че ОЛАФ разследва нередности с европейски средства и не се занимава с харчове от националните бюджети. Разходите по Втора атомна централа са с изцяло български ресурс - осигурен от държавната НЕК и бюджета.

Вчера Бойко Борисов обяви, че е решил да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта "Белене".

ОЛАФ напомни, че нейната основна цел е пази финансовите интереси на Европейския съюз, да защитава репутацията на европейските институции чрез разследване на сигнали за сериозни нарушения на нейни служители или страни членки, както и да подпомага Европейската комисия в предприемането на политики за превенция на измамите и нарушенията.

Нито една от тези нейни функции няма връзка с АЕЦ "Белене", чийто строеж вече се разследва от българската прокуратура, а ГЕРБ и Синята коалиция поискаха в сряда да се създаде временна парламентарна комисия, която също да се произнесе за злоупотреби при реализацията на проекта от 2006 г. насам.

Министър Томислав Дончев още не е загубил надежда за помощ от по-високо. "ОЛАФ има компетенции като разследва злоупотреби с европейски пари. Не виждам да има проблем високата експертиза от колегите в службата да се ползва от една или друга българска институция", каза Томислав Дончев пред "Дарик" във връзка с намерението на премиера Борисов да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта „Белене".

Дали директно или предоставяйки методическа помощ, бихме могли да получим съдействие от ОЛАФ. Тяхната експертиза е много често на много по-високо ниво от експертизите на други служби в ЕС, уточни министър Дончев.

На 11 септември "Атомстройекспорт" съобщи, че е увеличила иска си спрямо НЕК до 1 млрд. евро по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене".

"Увеличението на иска е във връзка с това, че в настоящия момент проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България, изтече срокът на действие на Споразумението от 29.11.2006, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети", се казва в съобщение на руската компания, занимаваща се със строителството на атомни централи по руски модел в чужбина.

Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4903 |13.09.2012 М. Димитров знаел неща за "Белене", които са тайна . 10| 5077 |11.09.2012 ГЕРБ ще нищи срещу какво и колко е скрито зад "Белене" . 82| 6112 |11.09.2012 Русия съди България за 1 млрд. евро заради "Белене" . 21| 5763 |06.09.2012 Никой не иска ЦСКА? Бойко Борисов отказа да се меси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads