Реклама / Ads
7| 5533 |30.06.2009 НОВИНИ

Подкараха чистка в културните институти

.
Предизборно Министерството на културата започна чиска в българските институти в чужбина. С приближаване на датата 5 юли все повече се изострят скандалите около новите назначения на директори на културни ни центрове в чужбина.
 

Конкурсите за нови шефове на театри и арт институти МК провежда с такова темпо, което единствено говори, че след изборите никой не знае какво ще се случи на БГ културния фронт.

В резултат на бързането или по други причини, взетите крайни решения и нови назначения остро се оспорват от болшинството кандидати и предизвикват съмнения в лоялността на културното ни министерство и кой има полза от всичко това.

След Френския културен център и назначението на Диана Игнатова на мястото на Кирил Кадийски, на дневен ред дойде и българският институт в Скопие. Там също има рокада, която не се хареса както на настоящия директор Спас Ташев, така и на ВМРО и българите, живеещи в македонската столица. Причината е, че за нов шеф на културното средище е избран Димитър Христов, който се определя сам като българо-македонски преводач.

Според Спас Ташев назначаването на толкова отговорен пост, в такава гореща точка, на човек, чийто възгледи за самостоятелен „македонски език”, които са в разрез с досегашната българска политика по този въпрос, е меко казано скандално. Той лично е изпратил до министерството официално писмо, адресирано до президента Георги Първанов и министър Стефан Данаилов. С него той е поискал копие от предварително изготвения списък на допуснатите до конкурса кандидати и е настоял да му бъде посочено мястото, на което този списък официално е бил поставен, за да могат да се запознаят с него всички участници и кандидати за мястото.

Ташев настоява още да бъде огласен протокола от заседанието на Комисията за избор на директор на БКИЦ Скопие, приложените към него оценъчни таблици, както и документа, от който да е видно, че е бил уведомен в тридневен срок, съгласно изискванията на чл. 15 от Наредбата за избор на директори на БКИ и чл. 95, ал. 2 от Кодекса на труда, за решението на комисията, такъвто той досега не е получил.

В момента Спас Ташев чака и отговор от “Стамболийски” 17, който би потвърдил или опровергал съмненията му за непрозрачност на конкурса, който според него “залага на карта българските национални интереси”. Това трябва да стане в 14-дневен срок от подаване на заявлението. От културната институция обаче са категорични, че имат пълен запис от заседанието на комисията и няма нищо скрито-покрито.

Междувременно в българския културен център в Скопие се е състояла прощална вечер, след която станало ясно, че местни граждани ще подемат подписка в защита на Ташев. В подкрепа на сега действащия директор са е обявила и организацията „Босилеградско”, която обединява около 20 хиляди българи от Босилеградско, преселили се и живеещи на територията на Р Македония. Те вече са подготвили отворени писма с идентичен текст до президента на България Георги Първанов, до министър-председателя Сергей Станишев, до министъра на културата Стефан Данаилов и министъра на външните работи Ивайло Калфин, в които са изложили своите съображения и искания. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9729 |30.06.2009 Братът на финансовия министър оцеля на служебния си пост . 4| 6297 |30.06.2009 Двойният убиец от Младост остава в ареста . 1| 5904 |30.06.2009 Сретен Йосич проговаря за поръчкови убийства? . 24| 5732 |30.06.2009 Обзор за кабинета “Станишев” в чуждите медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads