Реклама / Ads
32| 7970 |27.10.2023 НОВИНИ

ПП-ДБ с позиция: ГЕРБ губят изборите! Не се поддавайте на новата "Костинбродска афера" /видео/

.
Източник: БГНЕС
“ГЕРБ губят изборите в София и в други големи общини. Затова заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина, че се готвят манипулации с машините за гласуване”. Такава позиция изразиха от “Продължаваме промяната - Демократична България” в свое изявление, след като по-рано днес ИТН заявиха, че зам.-министър заснел хеш кода на машините.
 

Думите дойдоха от ген. Атанас Атанасов, който допълни:


“Всичко тръгва от някаква митична справка на ДАНС, която на всичко отгоре е подписана от зам.-председателя на ДАНС. В по-спокойна обстановка след изборите ще трябва през парламентарния контрол да изясним какво съдържа тази справка”.


Обвиненията на ИТН бяха, че заснемането на машините било описано в доклад на ДАНС, разгледан на председателски съвет в парламента днес.


“Най-добре е ДАНС да не се занимават с избори. Изборите по закон се организират от ЦИК”, каза още Атанасов.

 

“Нека ЦИК да решава да има или не машинно гласуване, това е тяхно правомощие. Ние не се притесняваме. Искаме да призовем българските граждани - не се поддавайте на тази нова Костинбродска афера, а излезте и гласувайте, защото само високата избирателна активност ще определи вашите представители в местната власт”, категоричен бе той. 


Кирил Петков: Ние знаем, че те губят изборите в София, в момента те се чудят какво да измислят


“Очаквах изборни циркове днес, но това надмина абсолютно всичките ми очаквания”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.


“Ние знаем, че те губят изборите в София. Даже знаем, че ГЕРБ може да са трета политическа сила. В момента те се чудят какво да измислят, затова цял ден не се връзваме на всичките им номера”, посочи още Петков. 


“Робството спира, когато всички надигнем глава и кажем: стига толкова! Въобще не ни е страх да излезем на изцяло хартиен вот. Това, което е важно, е всички да излезем да гласуваме”, смята Петков. 

 

Според Христо Иванов се наблюдава един панически последен ден от компанията. 

 

"Самият факт, че Председателският съвет на Народното събрание извън всякакви правомощия се използва като някакъв следствен орган, който не е ясно разследване ли прави, избори ли организира, какво въобще общо има - всичко това е ясно доказателство, че се прави опит да се експлоатира поредната конспиративна теория. Всички български граждани с елементарна техническа грамотност знаят, че машините отдавна не отчитат изборния резултат, софтуерът не отчита изборния резултат, те не могат да бъзат използвани за манипулация такава, каквото се описва. Може да е имало нередности, нека органите си ги проверят. Но всичко онова, което се говори, просто не може да доведе до фалшификация на изборите", каза Иванов. 

 

Божидар Божанов заяви, че машините са принтери и кодът не отчита резултата. "Не може да се твърди за каквито и да било манипулации, при положение че накрая хората броят това, което е излязло от машината", допълни Божанов. 

 

"Единственото тайно нещо в целия процес са трите пароли, които членове на ЦИК са написали на лаптоп, те останаха в техните глави, на лаптопа, който занесоха в касата на ЦИК, в тяхната сграда", заяви Божанов.

 

Дни преди местните избори се заформи скандал около машинния вот.

 

В парламента се проведе извънреден Председателски съвет заради  доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов  е "свалил кодовете" на машините.

 

Поради тази причина депутати настояват ЦИК да отмени машинния вот в неделя. 

 

"Невъзможно е вотът на гражданите да бъде подменен, ако гласуват с машини на предстоящите местни избори. Според сега действащия Изборен кодекс машините на практика са принтери – веднага след гласуването избирателят получава разписка, на която вижда за кого е дал гласа си". 

 

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски. „Сигурността се гарантира от две неща: всеки гражданин може да свери дали неговият личен вот съвпада с разписката, а освен това всички разписки се преброяват ръчно от членовете на секционната избирателна комисия, с оглед на което на практика не съществува каквато и да е възможност вотът на гражданите да бъде подменен“, поясни министърът.

 

"Преди старта на заседанието е бил проведен председателски съвет. На него е бил разгледан доклад на ДАНС, изпратен до председателя на НС Росен Желязков. В този сигнал се съдържа информация, че на 25 октомври, 2 дни след като ЦИК направи публично генериране на хеш кода, който е ключов за защита на машините, с които ще се гласува, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е бил заснет от охранителна камера да влиза в залата, да повтаря цялата процедура и да я снима с телефона си", заявиха от ИТН.

 

По този начин според ИТН изборите са опорочени, не бива да се гласува с машини и по същината си това поне, което каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, става дума за държавен преврат.

 

Министър Йоловски обаче заяви, че във въпросния ден на публично генериране на хеш кода за машините имало представители на ЦИК и на медиите.

 

Той обясни как в самия ден хеш кодът дори бил показан на журналистите. "Кодът е публично наличен и в момента", допълни той.

 

"На 9 октомври чрез жребий на случаен принцип са изтеглени серийните номера на машините за гласуване. Изтеглени са общо 8 номера, вместо 4, както беше на предишните избори. На 13 октомври беше утвърдена методиката на съответствие на техническите устройства на машините за гласуване. На 20 октомври експерти на ЦИК, заедно с представител на "Сиела Норма", са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера на машините, който се инсталира. Присъствали са представители на 4 парламентарни партии. В рамките на този процес е генериран хеш кода, с който се подписва софтуера на машините. Никакъв друг софтуер не може да тръгне на машините. Ключът се съхранява в ЦИК. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер. След генериране на хеш кода, той е публично показан на представителите на средствата за масово осведомяване. Този хеш код е публично наличен в момента", категоричен бе той.

 

"На 23 октомври, в присъствието на експерти на "Сиела Норма", представители на регистрираните политически партии и коалиции са получили в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване", посочи министърът.

 

"Процесът по удостоверяване на машините няма влияние върху изборния процес. Сигурността на вота се гарантира от следното - машините работят като принтери, те отпечатват разписка, която може да бъде видяна от всеки един гласоподавател. Впоследствие СИК и ОИК отчитат гласовете на база на подадените разписки", обясни министър Йоловски.

 

"С моя заповед, предвид качествата и професионалните умения за моя заместник - г-н Михаил Стойнов, на 19 септември съм възложил той да изпълнява всички права, задължения и правомощия на министъра на електронното управление във връзка с установяването на типа машини", подчерта Йоловски.

 

"Лично аз съм назначил заместник-министър Михаил Стойнов да отговаря по процеса за удостоверяване на машините, защото той има нужните технически качества. Сега с вицепремиера Габриел отиваме към Народното събрание, където ще обясним същите неща", завърши министърът на електронното управление.

 

След изявлението на ИТН от "Възраждане", ДПС и ГЕРБ заговориха за опороченост на машинния вот.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4269 |27.10.2023 Белият дом: Русия екзекутира войници, които отказват да изпълняват заповеди . 4| 3949 |27.10.2023 Разпитват в ДАНС заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов . 5| 3809 |27.10.2023 Георги Касчиев, енергиен експерт: Сроковете за 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ са нереалистични . 17| 7753 |27.10.2023 Министър Йоловски отговори на ИТН за опорочеността на вота: Хеш кодът бе показан на медиите, кодът е публичен и сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads