Реклама / Ads
12| 4412 |08.04.2011 НОВИНИ

Станишев: Без допълнителни критерии за Шенген

.
Сергей Станишев
„Ние категорично смятаме, че по отношение на присъединяването към Шенген, България трябва да бъде оценявана именно на основа на шенгенските критерии без поставяне на допълнителни условия", заяви председателят на БСП Сергей Станишев.
 

Водещи приоритети пред страната според червения лидер са присъединяването към Шенген, ЕРМ2 и Еврозоната.
Той допълни, че България не е постигнала първоначално поставения срок да стане част от шенгенското пространство през март 2011г.

Той е на мнение, че вместо да ставаме европейци, ставаме все по-провинциални като мислене. Лидерът на БСП взе участие в публична дискусия на тема „Европейското развитие на България".

Той подчерта, че БСП има ясна визия и обоснована позиция за европейското развитие на България. Според Станишев, за да не пропуснем да отстояваме българските позиции в Eвропейския съюз, ни е необходима динамика и интелектуален капацитет.

Лидерът на БСП призова за силна дискусия в парламента за пакта „Евро+". В момента този пакт е силно дебалансиран, смята Станишев. Трябва ясно да кажем нашите интереси, допълни той. Според него, ако приемем пакта „Евро+" без условия, България още дълги години ще е най-бедната страна в ЕС.

Социалистите, по думите на Станишев, са за финансова стабилност, но не тя да е самоцел и в резултат на тази финансова дисциплина българските граждани да стават все по-бедни. Експертите на БСП са разработили ясна програма за усвояването на еврофондовете, основана на опита и грешките от управлението на Тройната коалиция.

Според Станишев има реална опасност да усвоим едва една четвърт от европейските средства, които ни се полагат за настоящия програмен период. Затова левицата предлага специален закон за еврофондовете.

Според социалистите, вместо темата за европейските средства да е разпръсната в различни закони, е по-редно да е обединена в един нормативен акт.

Посланикът на Унгария у нас Юдит Ланг посочи, че България все още трябва да работи усилено в борбата с организираната престъпност и корупцията и по отношение на правосъдието. Според Ланг най-голямото предизвикателство, икономическата криза, се е оказала по-сложна от очакваното.

По думите й с 65% заетост Европа изостава по конкурентоспособност от САЩ и Китай. Затова Старият континент трябва да се раздели с някои табута. Посланикът на Унгария смята още, че българските усилия за справянето с кризата трябва да бъдат оценени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11322 |04.04.2011 Границата с Турция – готова за Шенген . 27| 6913 |31.03.2011 Притискат ни до стената с новите критерии за Шенген . 41| 4960 |28.03.2011 С. Станишев: И срещу мен протестираха, но не бяха отчаяни . 35| 12944 |26.03.2011 С. Станишев: Работим за предсрочни избори – те са алтернатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads