Реклама / Ads
2| 5954 |28.06.2010 НОВИНИ

Трайков прати БЕХ в историята, борса на енергетиката до 2011 г.

.
Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще спре да съществува, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР.
 

"Холдинга няма да го има. В момента сме наясно, че между части от дружествата със сигурност има синергии, които трябва да се използват както от администрация, така и от чисто оперативна дейност”, каза Трайков и допълни: “Отгоре имаше една шапка, която им вземаше такси за управлението, това няма да го има. А това, което ще го има, ще бъде състезанието на няколко дружества, които ще имат истинска оперативна съвместимост помежду си”. По думите на Трайков се планира създаване на електроенергийна борса до края на 2011 г.Според министъра това е най-прозрачният и ясен начин за премахване на дебатите около цените на тока.

Frognews.bg припомня, че още през април министърът на икономиката, енергетиката и туризма обяви новината пред радио К2. "Закриването на БЕХ е израз на осъзнаването, че той не си свърши работата чрез организирани мерки да доведе до намаляване на разходите.", бяха думите на Трайчо Трайков 17-ти април 2010 г.

По думите му тогава закриването на БЕХ нямало отношение към цените на тока освен, че до някаква степен ще има положителен ефект върху финансовите резултати на дружествата, защото няма да плащат за издръжката на БЕХ. „Цените на тока могат винаги, във всеки период да не се повишат. Това би могло да се дължи както на конюнктурни фактори, свързана с цената на енергоносителите, така и с подобряване организацията на дейността на фирмите по отношение на ценообразуващите компоненти", каза министър Трайков. Според министъра въвеждането на ВЕИ трябва да стане на разумна цена. Те трябва да се инсталират по систематичен начин, като максимално добре се използват възможностите на съществуващата мрежа. От ВЕЦ в България се добива само 10% от еленергията, което е малко в сравнение с други европейски страни като Швейцария, Норвегия и т.н.,каза още Трайков.

На въпрос защо нямаме построена ВЕЦ на р. Дунав, Трайков отговори: „Това са скъпи и мащабни проекти. Имаше такива проекти по време на последните години на социализма, а сега смятаме, че в новите условия пак има място да се помисли по този въпрос, още повече, че и румънците проявяват интерес. Един такъв проект може да има и допълнителни предимства, които са свързани с подобряване на корабоплаването по р. Дунав. По първоначална оценка такъв проект би струвал няколко милиарда евро, като част от парите биха могли да дойдат от европейски програми". Според Трайков ВЕЦ на Дунав може да се осъществи през следващите 10 години. Това не е приоритет в момента, въпреки че има българо-румънска работна група, която се занимава с този въпрос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5525 |27.06.2010 Р. Овчаров: Трайков да ми гледа портрета всяка сутрин . 33| 5474 |11.06.2010 Трайков опроверга Борисов, и Овчаров се включи в разваления телефон . 6| 5105 |09.06.2010 Тр. Трайков раздразнен от недоверието на ЕС за икономическите ни данни . 2| 5682 |03.06.2010 Зверски бой с брадви прати двама в кома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads