Реклама / Ads
16| 4479 |13.11.2018 НОВИНИ

Цветанов си изми ръцете с президента за протестите в страната

.
Цветан Цветанов Източник: БГНЕС
”Зад призивите за оставка на кабинета стоят „опозицията в лицето на БСП и координираните действия с президента Радев. Това са факторите, които под една или друга форма провокират и натягат напрежението”, заяви в предаването ”Тази сутрин” Цветан Цветанов.
 

„Не бих сложил всички под един знаменател, но знам какви са указанията, дадени от страна на БСП към техните структури – пълна мобилизация за 11-ти, да не излизат кметове и знакови лица, а просто да организират хората, които да излязат и да застанат и да запречат кръстовищата в пътната артерия на страната”, добави зам.-председателя на ГЕРБ, опитвайки се да отрече факта, че хората изнемогват и едвам свързват двата края.

 

Той използва случая, за да опровергае твърдението на президента Румен Радев, който в речта си в петък посочи, че българите не карат стари коли, защото не ги е грижа за природата, а защото нямат пари за по-нови. Изказването на държавния глава беше във връзка с вдигането на данъка с до 50% върху автомобилите, произведени преди 2005 година.

 

„Обръщението на президента Радев не му прави чест. Желание на местната власт е да бъде коригиран този данък. В цяла Европа се ограничава дизеловото гориво и се ограничават автомобилите, които ползват това дизелово гориво. Това означава, че е момента всички автомобили, които в Западна Европа, ще отпадат като възможност да се карат, ще дойдат в България”, коментира Цветанов.

 

По думите му,  изявлението на президента показват неподготвеност, тъй като законопроектът за данъка върху старите коли бил качен за обществено обсъждане на сайта на Министерския съвет на 30 август. Самият казус пък бил поставян многократно от местната власт в продължение на пет години.

 

„Той или не познава законите, или е популист, или иска да тласне държавата в хаос. Защото един президент да си позволи такова невежество, това означава, че ти просто си извън реалната ситуация в страната”, посочи Цветанов.

 

Днес председателят на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова ще поиска официално – през парламента, среща с държавния глава, за застраховката „Гражданска отговорност”.

 

По думите на Цветанов, ако на срещата с Менда Стоянова президентът каже, че ще наложи вето върху текстовете, те ще бъдат оттеглени, но отговорността, за това, което ще става по-нататък, трябва да е на държавния глава. Така вторият човек в ГЕРБ се опитва да си измие ръцете или да замаже сътворените от хората му гафове. Отговорността обаче за идеите на Менда Стоянова не може да носи Румен Радев, тъй като Конституцията не му позволява това.  

 

Зам.-председателят заяви още, че в момента президентът тласка страната към предсрочни избори, за да може да назначи служебно правителство. С изказването си той обаче показа неподготвеност, тъй като вчера държавният глава призова правителството да не абдикира.

 

"Вчера не съм слушал Румен Радев", призна Цветанов.

 

Той защити както Менда Стоянова за идеите й за Гражданската, така и Валери Симеонов, който по думите му, бил отговорен политик. Не трябва да си подава оставката, без да иска е казал това за майките, смята Цветанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4401 |10.11.2018 Радев призова за осмисляне на горчивите уроци от войната и отговори на Цветанов . 7| 4978 |10.11.2018 Цветан Цветанов: Борисов вече е цененият фактор за стабилността в Европа, а това дразни президента Румен Радев . 5| 4604 |13.10.2018 Цветанов : И обществото, и системата нямат доверие на Светлозар Лазаров . 8| 9921 |12.10.2018 Светлозар Лазаров издигнал Младен Маринов; присмя се на Цветан Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads