Реклама / Ads
5| 3683 |05.12.2023 НОВИНИ

Вътрешният министър оптимист за България в Шенген до края на годината

.
Калин Стоянов Източник: БГНЕС
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази оптимизъм, че България и Румъния ще станат част от Шенген до края на тази година. Той говори след края на заседанието на вътрешните министри от ЕС в Брюксел.
 

Не е сериозно да сме очаквали това да стане днес, каза Стоянов.

 

"Оптимист съм от срещите, които проведох днес. Не беше само с нидерландския колега. Трябва ясно да заявим, че през следващите дни и седмици предстоят много сериозни разговори по отношение на това дали България ще бъде приета в Шенген", допълни той, предаде БНР.

 

Попитан какво му дава основание за този оптимизъм, той отговори:

 

"Можем да очакваме най-вече въз основа на положителния доклад, който вече имаме - за това, че сме готови да бъдем част от Шенген. Нидерландският колега също отчете напредъка, който имаме през последните няколко месеца и категорично заяви, че ще им трябва известно време, през което да анализират доклада. С австрийския колега многократно сме разговаряли. Те продължават да твърдят, че според тях Шенген не функционира като цяло. Но аз и друг път съм казвал, че ние няма как да коментираме тези твърдения, тъй като България не е част от Шенген".

 

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон е запознала министрите с изключително положителния доклад от мисията за проверка на фактите у нас в края на ноември. В нея имаше също нидерландски и австрийски експерти - представители на страните, които налагат вето на присъединяването ни към пространството за свободно движение. 

 

Стоянов припомни, че утре в Нидерландия предстои сформирането на новия парламент след изборите през ноември, което е от решаващо значение за изготвянето на позицията на кралството.

 

"Не е изключено да има извънреден Съвет на министрите на вътрешните работи, но приемането ни може да се случи на Съвет във всякакъв формат", каза още той.

 

Попитан дали е разговарял с румънския си колега, той отговори:

 

"Продължаваме да сме на едно мнение, че България и Румъния следва да бъдат и да вървят в пакет при приемането им в Шенген".

 

Стоянов изрази надежда, че въпросът няма да се проточи към белгийското председателство, което започва от 1-ви януари. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4240 |05.12.2023 След пет години: Актуализираха ли се вече плановете за управление на риска от наводнения? . 8| 4630 |05.12.2023 Премиерът Денков: "Народното събрание да гледа бюджета, не кой директор на болница е сменен". Коментира и "Лукойл" . 2| 4859 |05.12.2023 Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски": Заплащането на преподавателите е унизително ниско . 24| 4174 |05.12.2023 Твърдения за напрежение по върховете на властта в Украйна. Какво се случва?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads